Η κρίση που έχει ξεσπάσει στο Χονγκ Κονγκ προς το παρόν εξελίσσεται στους δρόμους, στα διπλωματικά γραφεία και στα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων, οι πωλήσεις των οποίων έχουν μειωθεί κατακόρυφα εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν παγώσει την αγορά.
Πολλά καταστήματα έχουν κατεβασμένα ρολά. Παρ' όλα αυτά ο φόβος για τα χειρότερα εξακολουθεί να υπάρχει.
Το σίγουρο είναι ότι αν το θερμόμετρο στην περιοχή ανέβει, τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δυσανάλογα μεγάλες, αφού το Χονγκ Κονγκ είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.
Το θετικό είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον η κρίση δεν έχει ανέβει στους ορόφους των ουρανοξυστών όπου είναι τα γραφεία χρηματοοικονομικών και χρηματιστηριακών κολοσσών. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και από την πορεία των αγορών. Παρ' όλα αυτά, όλοι σκέπτονται με τρόμο τις επιπτώσεις που θα έχει στη διεθνή οικονομία ένα κλίμα πανικού.
Το ειδικό βάρος του Χονγκ Κονγκ στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιο, αφού πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όχι μόνο στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, που συνεχώς προσελκύει διεθνείς επενδυτές τόσο για διεθνικές συναλλαγές όσο και ως βάση για επενδύσεις στην περιοχή. Η οικονομική ταυτότητά του εντυπωσιακή: το Χονγκ Κονγκ έχει την έκτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο (δεύτερη στην Ασία, μετά το Τόκιο) και μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές για την εμπορία συναλλάγματος.
Στον τραπεζικό τομέα, στο τέλος Μαΐου 2014, λειτουργούσαν τράπεζες που προέρχονται από 36 χώρες ανάμεσα στις οποίες και οι 70 από τις 100 μεγαλύτερες παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια τριετή παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών το 2013, το Χονγκ Κονγκ ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά συναλλάγματος σε όρους κύκλου εργασιών.
Τεράστιο είναι και το ειδικό βάρος της διατραπεζικής του αγοράς, καθώς η ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν κατά μέσο όρο 200,9 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ τον Απρίλιο του 2014. Επίσης είναι μία σημαντική αγορά για χρυσό και ασήμι, ενώ θεωρείται και παγκόσμιο κέντρο στην αγορά ασφαλιστικών εταιριών.
Αυτός άλλωστε είναι ο πιο σημαντικός λόγος που το τελευταίο που επιθυμούν τόσο η Κίνα όσο και οι άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου είναι ένα περιβάλλον... οικονομικού πανικού, ο οποίος θα θέσει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο του ως ενός από τα κορυφαία παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα, όπου το χρήμα διακινείται χωρίς περιορισμούς.
Άλλωστε ακόμα και το γενικό περιεχόμενο του κειμένου της συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κίνας απέδιδε την πρόθεση των δύο πλευρών για ένα ιδιαίτερο καθεστώς. Αυτό μάλιστα αποτυπώθηκε με την έκφραση που αποδίδεται στον Ντενγκ Χσιάο - Πινγκ "μια χώρα - δύο συστήματα" (πέθανε σε πολύ προχωρημένη ηλικία τον Φλεβάρη του 1997, πριν προλάβει να δει την εφαρμογή της Συνθήκης).
Πηγή: Premium.paratiritis.gr