Οι "τζιχαντιστές" μπορεί να αποτελούν τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή λόγω τρομοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος "μαύρου χρυσού", καθώς το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή εσόδων του.
Στην πραγματικότητα, έχουν στήσει ένα τεράστιο δίκτυο παράνομης διακίνησης, που εκτείνεται σε όλες τις χώρες της περιοχής. Οι τζιχαντιστές πουλούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές- έως και 75% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς . Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από το λαθρεμπόριο ποικίλουν. Άλλοι αναλυτές θεωρούν, ότι τα έσοδα μπορούν να φτάνουν έως και τρία εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για ημερήσια έσοδα που υπολείπονται τα 2 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.
Πάντως η πρόσβαση τους σε περιοχές με πετρέλαιο τους δίνει την δυνατότητα να μπορούν να διαθέσουν πολύ μεγάλες ποσότητες, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν τεχνικά προβλήματα καθώς η εξόρυξη γίνεται με ελάχιστα μέσα και η επεξεργασία είναι περιορισμένη.
Οι τζιχαντιστές ελέγχουν επτά πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια στο βόρειο Ιράκ και άλλες έξι στη Συρία. Οι πετρελαιοπηγές στη Β. Συρία, αποτελούν την βάση της μαύρης αγοράς με επίκεντρο την Τουρκία. Μάλιστα ειδικοί ανέφεραν, ότι η μεταφορά προς την Τουρκία μέχρι πρόσφατα, γίνονταν με φορτηγά. Επίσης μεταφέρεται με βυτιοφόρα στην Ιορδανία και στο Ιράν.
Το Ινστιτούτο Brooking υπολογίζει ότι μόνο από τις ιρακινές πετρελαιοπηγές έχει μια παραγωγή 80.000 βαρελιών.
Αλλοι αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση, ότι οι διακινούμενες ποσότητες είναι μεταξύ 70 με 80 χιλιάδες βαρέλια.
Εκτιμάται ότι η τιμή διάθεσης στη μαύρη αγορά κινείται ανάμεσα στα 25 και 60 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι τιμές διάθεσης κυμαίνονται απο 10 έως 50 δολάρια το βαρέλι. Το δίκτυο των μεσαζόντων δραστηριοποιείται κυρίως σε τρεις χώρες- Συρία, Ιράκ και Τουρκία- και οι δοσοληψίες γίνονται μόνο μετρητοίς.
Μάλιστα, οι κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους θεωρούν ότι η τρομοκρατική οργάνωση θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα, μόνον όταν αποκοπεί από την πρόσβασή της στα κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ παράλληλα πρέπει να πειστούν οι διάφορες πλευρές να σταματήσουν να αγοράζουν παράνομα πετρέλαιο.
Προς το παρόν πάντως, για να αποδυναμώσουν την οργάνωση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πλήττουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Κρίσιμη θεωρείται και η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία, καθώς εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί ακόμα καλύτερα η δραστηριότητα της μαύρης αγοράς. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Τουρκίας προσπαθεί να ελέγξει τα σύνορα, αλλά η περιοχή είναι τεράστια (περίπου 1.200 χιλιόμετρα) και δυσπρόσιτη.
Ο εφιάλτης για τους δυτικούς είναι τυχόν επέκταση του Ισλαμικού κράτους προς τα νότια, καθώς θα αποκτήσει πρόσβαση στη λειτουργία υφιστάμενων διυλιστηρίων και πετρελαιοπηγών. Σημειώνεται ότι όλοι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή.
Ανάμεσα στις εταιρίες που έχουν παρουσία, είναι η ExxonMobil, η BP, η Royal Dutch Shell και η Chevron, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στα νότια κοιτάσματα του Ιράκ.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr