Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - ΕΕ και τα «αγκάθια»

Στα 119 δισ. ευρώ ετησίως εκτιμώνται τα κέρδη για την Ε.Ε. από την εμπορική συμφωνία - «μαμούθ» με τις ΗΠΑ. Πότε αναμένονται οι υπογραφές. Γιατί «στριμώχνεται» το Πεκίνο. Τα σημεία τριβής και ο προβληματισμός για τη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - ΕΕ και τα «αγκάθια»

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διαπραγματευτές άρχισαν τον 7ο γύρο συνομιλιών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., στο Μέριλαντ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται μια σειρά θέματα που αφορούν το εμπόριο, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, την ασφάλεια των τροφίμων, τις μορφές εργασίας και τα προσωπικά δεδομένα. Και οι δύο πλευρές έχουν υψηλές προσδοκίες και κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της Ιστορίας.

Εφόσον υπογραφεί, η συμφωνία θα στριμώξει την Κίνα. Θα προσθέσει και άλλη πίεση σε μία οικονομία που ήδη παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Το Πεκίνο, πάντως, δηλώνει έτοιμο να απαντήσει στις προκλήσεις.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η διατλαντική συμφωνία θα αποφέρει κέρδη τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Μία ανεξάρτητη έρευνα του Κέντρου για την Οικονομική Πολιτική στο Λονδίνο προβλέπει ότι με μία φιλόδοξη συμφωνία η Ε.Ε. θα μπορούσε να κερδίσει 119 δισ. ευρώ τον χρόνο από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί. Οι εξαγωγές της Ε.Ε. στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν 28%.

Οι επικριτές της από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι μόνο οι πολυεθνικές εταιρείες θα βγουν κερδισμένες από αυτήν τη συμφωνία. Ταυτόχρονα οι καταναλωτικές οργανώσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού διαμαρτύρονται για τη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες μιας τέτοιας συμφωνίας όσον αφορά τα μεταλλαγμένα προϊόντα, το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα.

Στο επίκεντρο της κριτικής είναι και η σύσταση εσωτερικών διαιτητικών δικαστηρίων, στα οποία θα μπορούν οι μεγάλοι όμιλοι να προσφεύγουν όταν δεν είναι σύμφωνοι με τις εθνικές νομοθεσίες. Αναφέρονται μάλιστα στην προσφυγή της Philip Morris σε βάρος της Αυστραλίας και της Ουρουγουάης, επειδή οι τελευταίες επέβαλαν την εκτύπωση προειδοποιήσεων στα πακέτα τσιγάρων της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας.

Αναφέρονται επίσης στην προσφυγή του πετρελαϊκού ομίλου Lone Pine σε βάρος του Καναδά, επειδή η καναδική κυβέρνησή ήθελε να απαγορεύσει τη μέθοδο Fracking. Αυτό που φοβούνται οι επικριτές της συμφωνίας είναι να υπαγορεύουν οι πολυεθνικές την καθημερινή πολιτική δραστηριότητα.

Ένα ακόμα σημείο που έχει προβληματίσει αφορά τη γεωργία καθώς οι προδιαγραφές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν σημείο τριβής στις συζητήσεις. Ευρωπαϊκές οργανώσεις για την προστασία των καταναλωτών εκφράζουν φόβους ότι γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ενδέχεται να κατακλύσουν την ευρωπαϊκή αγορά. Σε αυτό ακριβώς ελπίζουν οι Αμερικανοί αγρότες. Αντίθετα οι Αμερικάνοι απορρίπτουν την προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης. Σημειώνεται ότι η Ευρώπη διαθέτει περισσότερα από 3.000 «προστατευμένα προϊόντα», αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η νομική κατοχύρωσή τους κινδυνεύει σε μία μελλοντική ευρωαμερικανική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών.

Στόχος είναι η συμφωνία να επιτευχθεί το 2015, όμως τα αγκάθια είναι πολλά. Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και οι εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία είναι μόνο μερικά από αυτά. Και όλα αυτά ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε. ενδεχόμενη συμφωνία ΤΤΙΡ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων, υπογράφηκε στην Οτάβα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρωθυπουργό του Καναδά Στίβεν Χάρπερ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο η συμφωνία απελευθέρωσης του εμπορίου ανάμεσα στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v