Μπορεί να μην έχει αναγνωριστεί από κανέναν, ανυπομονεί όμως να προσαρτηθεί στη Ρωσία. Ο λόγος για την Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, στα σύνορα με την Ουκρανία.
Νομικά αποτελεί ακόμη τμήμα της Μολδαβίας, όμως ντε φάκτο, εδώ και δύο δεκαετίες, έχει αυτονομηθεί και ακολουθεί τη δική της νομοθεσία. Από πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, περίπου 200.000 άτομα έχουν ρωσικό διαβατήριο. Αν και η Ουκρανία μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν στην περιοχή αυτή την επόμενη... Ουκρανία.
Η κατάσταση στην περιοχή της Μολδαβίας είναι ήδη σε κρίσιμο σημείο, καθώς η Υπερδνειστερία βρίσκεται στο μεταίχμιο κρίσιμων αποφάσεων: θα πάρει «πολιτισμένο διαζύγιο» από τη Μολδαβία, ή το κύμα της ουκρανικής κρίσης και της αιματηρής αντιπαράθεσης θα περάσει τις όχθες του Δνείστερου;
«Η συγχώνευση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία χάρη της Υπερδνειστερίας είναι άσκοπη. Όπως πρακτικά το ίδιο άσκοπη θα είναι και η 'συγχώνευση' της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, για να μπορέσει να δέσει η τελευταία στην τροχιά της ρωσικής επιρροής», υποστηρίζει σε συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της ντε φάκτο ανεξάρτητης Δημοκρατίας, Ίγκορ Σόρνικοφ.
Ήδη, το θερμόμετρο στην περιοχή ζεσταίνεται. Πριν από λίγες μέρες, η Μόσχα εξέφρασε την ανησυχία της για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα περί ενδεχόμενης προσάρτησης της Μολδαβίας. Σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τη δήλωση «ανεύθυνη και απαράδεκτη», ειδικά τη στιγμή που η Μολδαβία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Στην πρωτεύουσα Τιρασπόλ τα τρόλεϊ γράφουν «το μέλλον μας είναι μαζί με τη Ρωσία» σύνθημα που εκφράζει την επιθυμία των περισσότερων, αν και δεν υπάρχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Περίπου 50.000 Υπερδνειστέριοι εργάζονται στο εξωτερικό. Τα μετρητά που στέλνουν κρατούν ζωντανή την οικονομία μαζί με τη ρωσική βοήθεια.
Η περιοχή χρειάζεται επενδυτές, όμως ποιος θα ρίξει χρήματα σε μια μη αναγνωρισμένη αποσχισθείσα περιοχή; Παρά την αντιδυτική ρητορική των αξιωματούχων, τα τρία τέταρτα των εξαγωγών πηγαίνουν προς Δυσμάς. Όμως οι υπερμεγέθεις δημόσιες δαπάνες δημιουργούν τεράστια ελλείμματα.Το εμπορικό έλλειμμα της Υπερδνειστερίας χρηματοδοτείται μέσω της υποστήριξης που παρέχει η Ρωσική Ομοσπονδία. Μέχρι το 2006, το ήμισυ περίπου της παραγωγής κατευθυνόταν στη Ρωσία. Μετά την έναρξη του αποκλεισμού, η Ε.Ε. παραχώρησε προτιμησιακό δασμολογικό καθεστώς για τις ευρωπαϊκές αγορές. Αντίθετα, στο εμπόριο με τη Ρωσία τέθηκαν εμπόδια. Έτσι, σήμερα, οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. αγγίζουν το 30%, ενώ προς τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 14%.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός είναι η Μολδαβία, με τον σχετικό δείκτη να είναι περίπου στο 35%. Η στήριξη που παρέχεται από τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική, ειδικά στον κοινωνικοοικονομικό τομέα. Εδώ και έναν χρόνο δραστηριοποιείται η ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ευρασιατική ολοκλήρωση», η οποία σχεδιάζει μέχρι το τέλος του 2014 να έχει επενδύσει στον κοινωνικό τομέα 85 εκατομμύρια δολάρια (περ. 3 δισεκατομμύρια ρούβλια). Με αυτά τα χρήματα κατασκευάζονται 12 κοινωνικές υποδομές πρώτης ανάγκης, όπως νηπιαγωγεία, σχολεία, προγεννητικό κέντρο και ογκολογική κλινική, το κτήριο της Ιατρικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Υπερδνειστερίας. Η Ρωσία χορηγεί επίσης ένα πρόσθετο επίδομα 15 δολαρίων σε όλους τους συνταξιούχους , ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.
Σημειώνεται ότι η μέση τοπική σύνταξη είναι 60-70 δολάρια, έτσι το ρωσικό επίδομα είναι πραγματικά σωτήριο. Τέλος, η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο χωρίς να απαιτείται να γίνεται άμεσα η πληρωμή γι' αυτόν τον ενεργειακό πόρο
Συνολικά η ρωσική βοήθεια για την Υπερδνειστερία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων , ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.
Το 1990 η Υπερδνειστερία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία. Στις 16 Απριλίου το κοινοβούλιο της ζήτησε επίσημα από τη Ρωσία την αναγνώριση της ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας της περιοχής.Η Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Δημοκρατία έχει αναγνωριστεί μόνο από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, δύο επίσης αυτοανακηρυγμένες και μόνο μερικώς αναγνωρισμένες δημοκρατίες. Ο πληθυσμός της αποτελείται κατά 32% από Μολδαβούς, κατά 30% από Ρώσους και κατά 29% από Ουκρανούς.
Οι κάτοικοι της περιοχής ανεξαρτητοποιήθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, φοβούμενοι ένωση με τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Ακολούθησε πολεμική σύρραξη ανάμεσα στο μολδαβικό στρατό και τις τοπικές δυνάμεις, με τη στήριξη της Μόσχας.
Οι Ρώσοι δεσμεύονται να τηρήσουν ουδέτερη στάση, εφόσον η περιοχή διατηρεί καθεστώς αυτονομίας. Όμως σε δημοψήφισμα το 2006, οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους ψήφισαν υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία, που δεν συνορεύει καν με την Υπερδνειστερία.
Έκτοτε η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Ρωσία να προχωρήσει σε δράσεις στην περιοχή. Ειδικά μετά τα αποφασιστικά βήματα της Μολδαβίας για μεγαλύτερη προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr