Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πολιτική δίνη η γαλλική κυβέρνηση

Η δημοφιλία του Ολάντ βρίσκεται στο ναδίρ. Οι οικονομικοί δείκτες επιδεινώνονται. Και -κυρίως- η αντιπολίτευση από την αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος συνεχώς δυναμώνει. Οι δύσκολοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι και ο Μανουέλ Βαλς.

Σε πολιτική δίνη η γαλλική κυβέρνηση

Η γαλλική ηγεσία δεν θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, έλαβε οριακά ψήφο εμπιστοσύνης στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, αλλά πλέον βλέπει την κυβερνητική πλειοψηφία να φυλλορροεί.

Η δημοφιλία του Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο ναδίρ. Οι οικονομικοί δείκτες επιδεινώνονται. Και -κυρίως- η αντιπολίτευση από την αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος συνεχώς δυναμώνει.

Μέσα σε πέντε μήνες η γαλλική κυβέρνηση έχασε την εμπιστοσύνη 37 βουλευτών, σε σύγκριση με την προηγούμενη ψηφοφορία, κατά τη σύσταση της πρώτης κυβέρνησης υπό τον Βαλς. Στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη γαλλική κυβέρνηση, απείχαν τελικά 49 βουλευτές, 32 σοσιαλιστές και 17 οικολόγοι. Έτσι αναμένεται τα πράγματα να δυσκολέψουν για την κυβέρνηση, εάν ο αριθμός των ανταρτών αυξηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση ο Βαλς θα αναγκασθεί να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, βάσει του περίφημου άρθρου 49 παρ. 3 του Γαλλικού Συντάγματος, το οποίο ουδέποτε οι σοσιαλιστές είχαν υπό εκτίμηση.

Το σίγουρο είναι ότι με τις συνεχείς διαρροές, κυρίως της αριστερής του πτέρυγας, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο στον Γάλλο πρωθυπουργό να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνιστώνται από τις Βρυξέλλες και οι οποίες αφορούν την ευελιξία στην αγορά εργασίας ή την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών εταιριών.

Ακόμα δυσκολότερη γίνεται η προσπάθεια για την εφαρμογή της περικοπής των 50 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού. Και φυσικά, ακόμα δυσκολότερη θα είναι η προσπάθεια, αφού δεν θα έχει τη στήριξη ενός ισχυρού προέδρου, αφού η δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ βρίσκεται στο ναδίρ.

Φυσικά τα στοιχεία για τη γαλλική οικονομία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν αποφάσισε να παίξει με ανοιχτά χαρτιά, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που εντείνουν τις ανησυχίες των Γάλλων. Η ανάπτυξη το 2014 καθηλώνεται στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ είχε υπολογιστεί αρχικά στο 1%. Το δε 2015 θα κυμανθεί γύρω στο 1%, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για 1,7%.

Συνεπώς το πολυπόθητο όριο του 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα μοιάζει πλέον με άπιαστο όνειρο που μετατίθεται για το 2017. Στο τέλος του 2014, θα φθάσει το 4,4%, πολύ πιο ψηλά από το προβλεπόμενο 3,8%.

Τα στοιχεία αυτά δυσκολεύουν κυρίως το πρόγραμμα των περικοπών που επιδιώκει η κυβέρνηση, ήτοι 50 δισ. ευρώ έως το 2017, από τα οποία 21 δισ. μέσα στο 2015. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ο οποίος συμπορεύεται με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επέλεξε να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στις αγορές, στις μεταρρυθμίσεις και στις επιπλέον περικοπές των δημοσίων δαπανών, δέχεται έντονη κριτική από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που υποστηρίζουν ότι "η Γαλλία διευθύνεται από έναν πρόεδρο, ο οποίος ποτέ δεν έκανε σαφές ούτε στο κόμμα του, ούτε στο εκλογικό σώμα την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει".

Και συμπληρώνουν επισημαίνοντας: "Για να καταλάβουμε τον αγώνα που παίζεται στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, θα πρέπει να θυμηθούμε δύο παραδοξότητες: Η πρώτη είναι ότι ο Ολάντ είναι τυχαία πρόεδρος, μετά την αποπομπή του Στρος-Καν, εξαιτίας της υπόθεσης του Sofitel. Η δεύτερη ότι ο Βαλς επελέγη ως πρωθυπουργός από τον Ολάντ, όχι επειδή ήταν κοντά του ή επειδή ήταν το αγαπημένο παιδί του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Αντίθετα, ήταν μια επιλογή αδυναμίας του Γάλλου προέδρου ώστε να αποκαταστήσει τη δημοφιλία του που υπονομεύεται από τη δυσαρέσκεια του κοινού".

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v