Μπορεί στο πρόσφατο Eurogroup, να επισημάνθηκε η ανάγκη για επενδύσεις προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να απεγκλωβιστεί από το θανάσιμο σπιράλ αποπληθωρισμου-ύφεσης αλλά όλα δείχνουν ότι οι επενδύσεις από μόνες τους δεν φτάνουν για να αναθερμάνουν την ζήτηση.
Παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνουν την ανάγκη τόνωσης της ζήτησης και δημόσιων επενδύσεων.
Η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στις "προβληματικές" οικονομίες της ευρωζώνης φαίνεται ότι αμφισβητείται και από μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, ο οποίος επισημαίνει ότι οι επιπλέον περικοπές των αμοιβών αλλά και εφαρμογή των νέων μορφών απασχόλησης κινδυνεύει να αποδειχθεί μπούμερανγκ στην προσπάθεια για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Μάλιστα, προειδοποιούν ότι μπορεί η κρίση να έχει προκαλέσει τον όλεθρο που μεταφράζεται σε απώλειες θέσεων εργασίας , αλλά ενδεχομένως να μη έχουμε ζήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα: τις επιπτώσεις από τις περικοπές των αμοιβών που έχουν σημειωθεί στην διάρκεια της κρίσης.
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι οι περικοπές που έχουν γίνει κατά την διάρκεια της κρίσης στις "προβληματικές" οικονομίες της Ευρώπης θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Επίσης επισημαίνει ότι, "νέες περικοπές των μισθών στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση μπορεί να καταλήξουν να είναι αντιπαραγωγικές και, ιδιαίτερα σε ένα οικονομικό περιβάλλον σχεδόν μηδενικού πληθωρισμού, μπορεί να έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι περικοπές αυτές αναδεικνύουν τον κίνδυνο της φτώχειας και επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια ζήτηση.". Παράλληλα, προειδοποιεί ότι «Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση θα προκαλέσει ένα φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού, πτώσης της κατανάλωσης και λιγότερες επενδύσεις.
Αλλά και οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσουν απρόσμενα προβλήματα, σύμφωνα με τις απόψεις του διεθνούς οργανισμού. Τυπική περίπτωση θεωρείται η Ισπανία όπου καταγράφεται υψηλό ποσοστό συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης . Το 2011 και το 2012, το 58% των εν λόγω συμβάσεων των ατόμων ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ετών καταγράφηκε στο γεωργικό τομέα και το 40% στον τομέα των κατασκευών.
«Η υπερβολική χρήση των προσωρινών εργαζομένων είναι επιβλαβής για τους ανθρώπους και την οικονομία», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ. Η πρακτική αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη για τις επιχειρήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις ή μπορεί και οι εργαζόμενοι να τις θεωρούν ωφέλιμες σε μία δεδομένη στιγμή, ωστόσο,μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.
Ανάλογες επισημάνσεις έχουν γίνει και από την Παγκόσμια Τράπεζα , η οποία σε πρόσφατη έκθεση ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι μεν σημαντική προκειμένου να αμβλυνθεί η φτώχεια, αλλά δεν επαρκεί για να την καταπολεμήσει αποτελεσματικά.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι απαιτούνται κρατικά προγράμματα, τα οποία θα προβλέπουν τη μεταφορά πόρων προς τα κοινωνικά ασθενή στρώματα, αναφέροντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα Bolsa Familia που εφαρμόζεται στην Βραζιλία και το οποίο προβλέπει οικονομική στήριξη προς τις οικογένειες που αποδεδειγμένα στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και τα περνούν από ιατρικές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η Τράπεζα αλλά και το ΔΝΤ έθεταν ως όρο τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών υπηρεσιών, όχι μόνο στα πεδία της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης, αλλά ακόμη και σε αυτό της ύδρευσης.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr