Τους τελευταίους μήνες έχει ξεσπάσει ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος. Από τη μία πλευρά η Δύση και από την άλλη η Ρωσία.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η οικονομική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει προς το παρόν, τουλάχιστον έχει φέρει πενιχρά αποτελέσματα. Και όμως, η ιστορία δείχνει, ότι τις περισσότερες φορές, ο οικονομικός πόλεμος έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απο τις συρράξεις στο πεδίο των μαχών.
Τα Μέγαρα, ήταν το πρώτο θύμα οικονομικού πολέμου που καταγράφηκε στον κόσμο. Στο 432 π.Χ., η αθηναϊκή αυτοκρατορία επέβαλε κυρώσεις στα Μέγαρα, αποκλείοντάς τα από το εμπόριο με λιμάνια και αγορές που ανήκαν στην αθηναϊκή συμμαχία, για να τιμωρήσει την πόλη επειδή συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες. Η άρνηση των Αθηναίων να υποχωρήσουν στη σπαρτιατική απαίτηση να αποσυρθούν οι κυρώσεις, πιστεύεται από πολλούς ότι τελικά οδήγησαν στον πόλεμο. Έκτοτε, ο οικονομικός πόλεμος - με τη μορφή των κυρώσεων, του εμπάργκο και του παγώματος περιουσιακών στοιχείων - έχει γίνει ένα συχνό εργαλείο τής πολιτικής τέχνης. Αναμφισβήτητα όμως, η ιδέα δεν έχει ποτέ πριν τεθεί σε δοκιμασία όπως τώρα στη Ρωσία.
Στην περίπτωση της Ρωσίας, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει δεν είναι αμελητέα. Οι τιμές των μετοχών έχουν πέσει. Το ρωσικό ρούβλι έχει αποδυναμωθεί. Αυτό κατάφερε ένα πλήγμα στις ρωσικές εταιρίες, με δάνεια σε ξένο νόμισμα και έχει αυξήσει το κόστος των εισαγωγών.
Με τη σειρά του ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί. Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού του ρωσικού κράτους και των επιχειρήσεων, έχει κλιμακωθεί. Οι εγχώριες πωλήσεις κρατικών ομολόγων έχουν ακυρωθεί, λόγω των δυσμενών συνθηκών και η διεθνής ζήτηση των επενδυτών για ρωσικά αξιόγραφα στερεύει. Η Visa και η MasterCard ανέστειλαν ορισμένες υπηρεσίες τους στη Ρωσία και οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S & P έχουν χαμηλώσει τις προβλέψεις τους για το ρωσικό χρέος.
Η πιο πρόσφατη είδηση είναι η ακύρωση της προγραμματισμένης παράδοσης 2 πολεμικών πλοίων τύπου Μistral στη Ρωσία, που ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Το ένα από τα δύο πλοία με την ονομασία Βλαδιβοστόκ, επρόκειτο να παραδοθεί στη Ρωσία στα τέλη Οκτωβρίου.Το δεύτερο, με την ονομασία Σεβαστούπολη, θα παραδίδετο υπό κανονικές συνθήκες, την επόμενη χρονιά.
Την προηγούμενη εβδομάδα, σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, βρέθηκε το ρούβλι έναντι του δολαρίου. Μέσα στην εβδομάδα έχασε πάνω από 2,5% της αξίας του, φτάνοντας σε ισοτιμία 37 ρούβλια για ένα δολάριο. Η ρωσική εφημερίδα Kommersat ανέφερε, ότι οι τιμές βασικών τροφίμων, όπως γάλα, τυροκομικά και ψάρια, καταγράφουν αυξήσεις 5% κατά μέσο όρο.
Παράλληλα, όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στρέφονται στο κράτος για χρηματοδότηση. Πρόσφατα, η πετρελαϊκή Rosneft ζήτησε περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ (1,5 τρισ. ρούβλια) για να καλύψει υποχρεώσεις δανεισμού, μετά την εξαγορά της TNK-BP, ενώ το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη χορήγηση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (239 δισ. ρούβλια) σε δύο τράπεζες της Ρωσίας (VTB και Rosselkhozbank) που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, αφότου αποκλείστηκαν από τις ξένες αγορές κεφαλαίου, αν και προς το παρόν υπάρχουν αποθέματα για την χρηματοδότηση τους.
Τα χρήματα, σε όλες τις περιπτώσεις, προέρχονται από το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας (National Welfare Fund), που χρηματοδοτείται από τα έσοδα πετρελαίου και μετρά περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του.
Παρόλα αυτά, το μέγεθος της ρωσικής οικονομίας απαιτεί σημαντικούς πόρους. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος χρηματοδότησης αυξάνεται και αυτό έχει επιπτώσεις και στον πληθωρισμό. Τον Ιούλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5% και προειδοποίησε για νέες αυξήσεις στο μέλλον. Και αυτή είναι η δεύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου, τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι παράγοντες αυτοί πλήττουν συνολικά την οικονομία της Ρωσίας, που από την ανάπτυξη 1,3% του 2013, αναμένεται να περιοριστεί σε 0,2% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που χαμήλωσε και πάλι τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ρωσίας, παρότι δεν έλαβε υπόψη τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Οι επιδόσεις αυτές θεωρούνται πολύ χαμηλές για αναπτυσσόμενη οικονομία, με τόσο πλούσιους φυσικούς πόρους, όσο αυτοί της Ρωσίας.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr