Μετοχές που αξίζουν όσο ένα... τσιγάρο

Κοστίζουν όσο περίπου ένα τσιγάρο, διαπραγματεύονται στο ΧΑ με αξία κάτω από το μισό ευρώ και συγκαταλέγονται στους τίτλους ”υψηλού κινδύνου”. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος των μετοχών αυτών προέρχεται από την απειλούμενη βιωσιμότητά τους, όμως ενδέχεται να ”κάνουν πλούσιους” όσους τολμήσουν να τις εμπιστευτούν. Δείτε τα ”χαρτιά”.

Μετοχές που αξίζουν όσο ένα... τσιγάρο
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Κοστίζουν όσο περίπου ένα τσιγάρο και διαπραγματεύονται στη Σοφοκλέους. Είναι μετοχές που διαπραγματεύονται κάτω από το μισό ευρώ και μπορεί μεν να συγκαταλέγονται στους τίτλους υψηλού κινδύνου, ωστόσο υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποφέρουν σημαντικότατες αποδόσεις στους τολμηρούς.

Συνήθως πρόκειται για εταιρείες με αδύναμα οικονομικά στοιχεία και, εκτός των άλλων, πολλές εξ αυτών κινδυνεύουν να τεθούν στο καθεστώς της μίας εβδομαδιαίας δημοπρασίας από τον προσεχή μήνα.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κανονισμό, όσες μετοχές βρίσκονται σήμερα στις κατηγορίες της Επιτήρησης και των Ειδικών Συναλλαγών και δεν καταφέρουν μέχρι τον επόμενο μήνα να επανέλθουν στο καθεστώς της κανονικής διαπραγμάτευσης, τότε θα διαπραγματεύονται μία φορά την εβδομάδα, σε μία μόνο δημοπρασία.

Βέβαια, ο μεγαλύτερος κίνδυνος των μετοχών αυτών προέρχεται από την αδύναμη οικονομική τους πορεία και την απειλούμενη βιωσιμότητά τους, αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι μετοχές αυτές ενδέχεται να ”κάνουν πλούσιους” όσους τολμήσουν να τις εμπιστευτούν στις δύσκολες ώρες που περνούν. Η μετοχή του Τασόγλου, για παράδειγμα, μέσα σε λιγότερο από ένα έτος εκτοξεύθηκε από τα 17 λεπτά στο 1,12 ευρώ την περασμένη Δευτέρα, επιτυγχάνοντας απόδοση γύρω στο 560%!

Σε άλλες περιπτώσεις δεν χρειάζεται κάποιος να περιμένει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να καρπωθεί υψηλές αποδόσεις. Ούτε καν θα πρέπει οπωσδήποτε η εταιρεία να ανακάμψει και τελικά να επιβιώσει. Αρκεί ένα σύντομο ράλι λίγων ημερών.

Αν για παράδειγμα μία μετοχή από τα 20 λεπτά όπου διαπραγματεύεται αυξηθεί μόλις κατά 10 ευρωλεπτά, τότε αυτή η μικρή αύξηση είναι αρκετή για να αποφέρει κέρδη της τάξεως του 50%!

1. Η μετοχή της Βιοσώλ έκλεισε στις 12/3 στο 0,18 ευρώ. Η εταιρεία φαίνεται να έχει συνηθίσει να ζει με τον κίνδυνο! Βρίσκεται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια σε δυσχερή θέση και όμως συνεχίζει να επιβιώνει σαν τον φοίνικα που αναγεννάται εκ της τέφρας του.

Πέρυσι προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου για να βελτιώσει την προβληματική της ρευστότητα και να αγοράσει μια εταιρεία συμφερόντων των βασικότερων μετόχων (λέμε βασικότερων λόγω του χαμηλού ποσοστού που ελέγχουν στην εισηγμένη), η οποία όμως καλύφθηκε μόνο κατά ένα ποσοστό, καθώς η οικογένεια Σβορώνου ήταν η μόνη που ουσιαστικά συμμετείχε στην έκδοση.

2. Η ΓΕΝΕΡ αντιμετωπίζει και αυτή σημαντικά οικονομικά προβλήματα, με τη μετοχή της να κλείνει στις 12/3 στο 0,15 ευρώ. Και όμως, όταν το 1996 εισερχόταν στη Σοφοκλέους είχε παρουσιάσει κέρδη 1,6 δισ. παλαιών ελληνικών δραχμών!

Το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στη δικαστική περιπέτεια στην οποία την έχει εμπλέξει ένας πιστωτής της (εταιρεία η οποία ελέγχεται από τον κ. Βρυώνη!) όσο στη γενικότερη αδύναμη πορεία της (ζημιογόνο αποτέλεσμα, μικρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις).

Πάντως, οι τραπεζικές της υποχρεώσεις είναι σχετικά μικρές και η ακίνητη περιουσία της υπολογίσιμη.

Μειονέκτημά της είναι ότι οι βασικότεροι μέτοχοί της (Φ. Βρυώνης, απόγονοι Παπανικόλα) ελέγχουν μόνο γύρω στο 25% της εταιρείας και είναι αμφίβολο κατά πόσο προτίθενται να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.

3. Η Προοδευτική, που έκλεισε στις 12/3 στα 0,28 λεπτά, προχώρησε σε reverse split (1 νέα για κάθε 2 παλαιές) και προσεχώς η τιμή της αναμένεται να διπλασιαστεί. Έτσι, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα επανέλθει στο καθεστώς της κανονικής διαπραγμάτευσης.

Η εισηγμένη όμως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και φυσικά το 2006 υποχρεώθηκε σε ζημιογόνα αποτελέσματα σημαντικού ύψους. Η διοίκησή της (που επίσης κατέχει χαμηλό ποσοστό τίτλων) υποστηρίζει ότι οι ”αιμορραγίες” του παρελθόντος σταμάτησαν, από φέτος η Προοδευτική θα επιστρέψει σε κέρδη, τα προβλήματα της ρευστότητας θα αντιμετωπιστούν και ότι σχεδιάζεται η είσοδος στρατηγικού συνεταίρου από άλλον κλάδο.

4. Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (πρώην Κλωστήρια Ναούσης) με 0,33 ευρώ στο ταμπλό στις 12 Μαρτίου βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει ενίσχυση ρευστότητας (αυξήσεις κεφαλαίου, ομολογιακά δάνεια, μετατρέψιμα και μη), επικέντρωση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, περιορισμό της παραγωγής και πώληση των μη χρησιμοποιούμενων ακινήτων.

Η έκβαση της φετινής χρονιάς θα αποβεί κρίσιμη για το όλο εγχείρημα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και για την Κλωνατέξ, της οποίας το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο είναι η συμμετοχή της στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

5. Η Εικόνα Ήχος (τιμή 0,38 ευρώ στις 12/3) ολοκλήρωσε πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να πάρει ανάσες ρευστότητας. Με τον προμηθευτικό συνεταιρισμό Expert να έχει αναλάβει την τύχη της εισηγμένης συνεχίζεται η αναδιάρθρωση των καταστημάτων της, καθώς θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα ορισμένων και αντίθετα έχει προκριθεί η πολιτική για παρουσία στην Αθήνα. Αν όλα πάνε καλά, τότε η μετοχή θα μπορέσει να βγει από την επιτήρηση μέσα στο 2008.

6. Η μετοχή της Maxim-Περτσινίδης διαπραγματεύεται γύρω στο 0,45 ευρώ (βαφείο-φινιριστήριο που πλήττεται και αυτό από τη δυσμενή συγκυρία στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο).

Η εισηγμένη υποχρεώνεται για πολλά χρόνια σε μέτριες οικονομικές επιδόσεις και η μετοχή προσφέρει κατά καιρούς... συγκινήσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη (μη επιβεβαιωμένη) φήμη για ένταξη στην εισηγμένη ποσοστού άλλης εταιρείας που κατέχει ο κ. Κ. Περτσινίδης.

7. Η Plias του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη δίνει εδώ και πολλά χρόνια τον αγώνα για επιβίωση, παρά τα ισχυρά brand names και το ευρύ δίκτυο διανομών που διαθέτει. Έχει μάλιστα κατά καιρούς ενισχυθεί κεφαλαιακά, πότε πουλώντας τη θυγατρική Τσακίρης και πότε μέσω αύξησης κεφαλαίου (πέρυσι).

Το ύψος των ζημιών παρέμεινε υψηλό και κατά το 2006, ωστόσο ελπίζεται ότι σε επίπεδο EBITDA η εισηγμένη ”γύρισε στο συν” και πως φέτος τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα.

8. Η Εργάς κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πετύχει κερδοφόρα αποτελέσματα, ωστόσο έντονο προβληματισμό προκαλούν στην αγορά τόσο οι λόγοι για τους οποίους της αφαιρέθηκε το πτυχίο της, όσο και το διάστημα αρκετών μηνών που έχει παρέλθει χωρίς το πτυχίο αυτό να έχει ανακτηθεί!

9. Με μία από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις οι Ευρωσυμμετοχές του κ. Μ. Κυριακού αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και ασθενή κεφαλαιακή βάση. Το ισχυρό rebound στα αποτελέσματα της εισηγμένης θυγατρικής Περσεύς σχεδόν αντισταθμίστηκε από την επιβολή φορολογικών προστίμων που υπερέβησαν τα 2 εκατ. ευρώ.

Οι Ευρωσυμμετοχές διαθέτουν και κάποιες άλλες μικρότερες συμμετοχές (π.χ. Unibrain), ωστόσο έχουν και υψηλά μακροπρόθεσμα δάνεια, η αποπληρωμή των οποίων αποτελεί στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί.

10. Ο Εμπορικός Δεσμός, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εταιρείες, δεν παρουσιάζει οικονομικά προβλήματα. Δεν έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Ωστόσο, ουσιαστικά στερείται και αντικειμένου εργασιών, με τις προσπάθειες της διοίκησής του να επικεντρώνονται τώρα προς αυτή την κατεύθυνση.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 469 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 16-20/3/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v