Από την κατάληψη της Μοσούλης η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) θεωρείται η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου. Κατά την κατάληψη της Μοσούλης οι τζιχαντιστές πήραν 500 δισ. ιρακινά δηνάρια, γύρω στα 420 εκατ. δολάρια, από την κεντρική τράπεζα. Εκτιμάται ότι η οργάνωση ISIS διαθέτει συνολικά 2 δισ. δολάρια για τον «ιερό πόλεμο».
Υπάρχουν όμως και πληροφορίες για την ύπαρξη και άλλων πηγών χρηματοδότησης. Σύμφωνα με αυτές, η σημαντικότερη πηγή μέχρι στιγμής είναι τα αραβικά κράτη, κυρίως η Σαουδική Αραβία, αλλά και το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλά πιο σημαντική χώρα σε κάθε περίπτωση είναι η Σαουδική Αραβία.
Η δεύτερη σημαντική πηγή της ISIS είναι οι πετρελαιοπηγές στη Β. Συρία. Στις κατεχόμενες περιοχές τη Β. Συρίας υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές, οι πιο σημαντικές εκ των οποίων βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Επίσης, εκτός από την κεντρική τράπεζα της Μοσούλης λεηλατήθηκαν κι άλλα οικονομικά κέντρα, και σε άλλες πόλεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους.
Παράλληλα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει κοινωνικά δίκτυα που αποφέρουν σταθερή χρηματοδότηση. Μάλιστα, φέρονται ως παράδειγμα συστηματικοί εκβιασμοί κυρίως μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών και οικοδομικών εταιρειών στη Μοσούλη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι στις πόλεις που θέτει υπό τον έλεγχό της επιβάλλει ειδικούς φόρους.
Με τα χρήματα που διαθέτει μόνο από τη λεηλασία της Μοσούλης η ISIS μπορεί να χρηματοδοτήσει έναν στρατό 60.000 μαχητών για έναν ολόκληρο χρόνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις προς το παρόν διαθέτει 10.000 άνδρες χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για το πώς τους πληρώνει. Κατά την κατάληψη της Μοσούλης έπεσαν στα χέρια της αμερικανικά όπλα και στρατιωτικά οχήματα. Και με τους πόρους που διαθέτει το μόνο εύκολο είναι να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές για να αγοράσει όπλα.
Η ISIS -και οι προηγούμενες ενσαρκώσεις της, η αλ Κάιντα στο Ιράκ (AQI) και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI)- είναι επιθετική, επεκτατική, και εγκυμονεί πραγματικούς κινδύνους καθώς οι φιλοδοξίες της είναι πολύ ευρύτερες. Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιος είναι ο επόμενος σταθμός της.
Ήδη, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να ανησυχούν. Σε μια συνέντευξη στα τέλη Ιουνίου στο Reuters, ο Gilles de Kerchove, συντονιστής της αντιτρομοκρατικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι είναι «πολύ πιθανό η ISIS να ετοιμάζεται, να εκπαιδεύεται και να κατευθύνει κάποιους από τους ξένους μαχητές να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη ή έξω από την Ευρώπη». Και σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ότι «καθώς προσπαθούν να καταλάβουν εδάφη», οι ριζοσπάστες «σχεδιάζουν επίσης να μας επιτεθούν εδώ, στο σπίτι μας, στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Και η ISIS όντως έχει διασυνδέσεις με τις προηγούμενες επιθέσεις στην Ευρώπη. Το 2007, ένας Βρετανός γιατρός που είχε πολεμήσει στο Ιράκ πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης. Αργότερα προέκυψε ότι ο ίδιος και ο συνεργός του, ο οποίος είχε επίσης φυτέψει αυτοκίνητα-βόμβες στο West End του Λονδίνου, είχαν τα τηλέφωνα των μελών της ISI στα κινητά τους.
Αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής χαρακτήρισαν τις επιθέσεις στη Γλασκόβη και στο Λονδίνο «την πιο κοντινή συνεργασία» μεταξύ της ISI και Δυτικών μαχητών μέχρι σήμερα.
Το 2010, συνελήφθη ένα ανώτερο επιχειρησιακό στέλεχος της ISI, το οποίο παραδέχθηκε στις ιρακινές δυνάμεις ότι η ISI προετοιμαζόταν για επίθεση στη Δύση, στο τέλος του έτους. Αργότερα εκείνη τη χρονιά, ο Taimour Abdulwahab al-Abdaly, γεννημένος στο Ιράκ μαχητής, οργάνωσε επίθεση αυτοκτονίας στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία. Πιστεύεται ότι είχε εκπαιδευτεί από την ISI στη Μοσούλη για τρεις μήνες πριν από την επίθεση, και τζιχαντικές ιστοσελίδες ισχυρίστηκαν ότι ήταν συνδεδεμένος με την ομάδα.
Πράγματι, η επίθεση του Abdaly ήταν πιθανώς εμπνευσμένη από την ISI (και αφιερωμένη σε αυτήν). Σε ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, ανέφερε ως κίνητρο για τις πράξεις του τα υποτιμητικά για τον Προφήτη Μωάμεθ σκίτσα τού Σουηδού καλλιτέχνη Lars Vilks. Η ISI είχε προσφέρει 150 χιλιάδες δολάρια σε όποιον σκότωνε τον σκιτσογράφο.
Μια άλλη διασύνδεση μεταξύ της ISIS και της Ευρώπης εμφανίστηκε τον Ιούνιο του 2013, όταν το ιρακινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε μέλη ενός τρομοκρατικού κυττάρου στη Βαγδάτη, που είχε αποπειραθεί να κατασκευάσει χημικά όπλα για να τα περάσει λαθραία στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2014, ο Mehdi Nemmouche, ένας Γάλλος πολίτης για τον οποίο οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι εντάχθηκε στην ISIS στη Συρία το 2012, πυροβόλησε και σκότωσε τρεις ανθρώπους στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες. Το όπλο του βρέθηκε τυλιγμένο σε σημαία της ISIS.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr