Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OHE: Με $1,25 την ημέρα ζουν 1,2 δισ. άνθρωποι

Τα στοιχεία σοκ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη φτώχεια. Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν το κοινωνικό φαινόμενο. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν διεθνείς οργανισμοί και επιφανείς οικονομολόγοι. Τι συνιστούν στις κυβερνήσεις.

OHE: Με $1,25 την ημέρα ζουν 1,2 δισ. άνθρωποι

Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι φυσικές καταστροφές και οι αναποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές έχουν οδηγήσει περισσότερο από 2,2 δισ. άνδρες και γυναίκες στη φτώχεια.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) στα οποία επισημαίνεται ότι πρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες για τη φτώχεια είναι οι τιμές των τροφίμων και οι βίαιες συγκρούσεις σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών:

-1,2 δισ. άνθρωποι ζουν με 1,25 δολάριο -ή και λιγότερο- την ημέρα.
-1,5 δισ. άνθρωποι σε 91 αναπτυσσόμενες χώρες ζουν κάτω από τα ανεκτά επίπεδα με ελλείψεις στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και του βιοτικού επιπέδου.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η φτώχεια λειτουργεί ως φαύλος κύκλος καθώς συνδέεται άμεσα με τη ανεργία, ενώ πολύ συχνά συνοδεύεται από αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας, με τη χρήση ναρκωτικών και τις αυτοκτονίες.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα κράτη θα πρέπει να προστατεύουν εκείνους που απειλούνται από φυσικές καταστροφές, την κλιματική αλλαγή ή τους χρηματοπιστωτικούς κραδασμούς. Επισημαίνει μάλιστα ότι για την παροχή βασικής κοινωνικής προστασίας στους φτωχούς του κόσμου απαιτείται να δοθεί λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Δεν είναι όμως τα Ηνωμένα Έθνη που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της ανισότητας και της φτώχειας. Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομία των ΗΠΑ οι συντάκτες της έκθεσης εμφανίζονται υπέρμαχοι των φτωχών Αμερικάνων. Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το Ταμείο επισημαίνει την εκτεταμένη φτώχεια στην οποία ζει το ένα τέταρτο των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ζητά μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων, όπως η αύξηση του ελάχιστου μισθού.«Πιστεύουμε ότι η φτώχεια επηρεάζει τα μακροοικονομικά μεγέθη, πιστεύουμε ότι είναι σημαντική για την ανάπτυξη, αλλά και για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα των ΗΠΑ» δήλωσε ο Nigel Chalk, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Δυτικού Ημισφαιρίου του ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 50 εκατ. Αμερικανοί πολίτες είναι ανασφάλιστοι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου το 25% των Αμερικανών πληρώνεται με λιγότερα από 10 δολάρια την ώρα έτσι ώστε είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συντηρήσει μια οικογένεια με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι λεγόμενοι working poor, οι εργαζόμενοι φτωχοί, που έχουν θέση εργασίας, αλλά δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς από αυτήν.

Πρόσφατα ο Τζόναθαν Όστρι, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ, εξέδωσε μια νέα μελέτη υπό τον τίτλο "Redistribution, Inequality and Growth", η οποία συγκρίνει για πρώτη φορά ιστορικά δεδομένα από διάφορες χώρες. Συμπέρασμα της έρευνας: η αναδιανομή του εισοδήματος δεν είναι επιζήμια και δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, εντούτοις μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες μπορούν κάλλιστα να την επηρεάσουν.

Έπειτα από φάσεις δημοσιονομικής αναδιανομής, χώρες με χαμηλά επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας εμφανίζουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με εκείνες με ακραία επίπεδα ανισότητας.

Όμως και άλλοι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη φτώχεια η οποία δεν είναι υπόθεση μόνο των αναπτυσόμενων χωρών αλλά και της Δύσης.

Ο Γάλλος Τομά Πικετί στο βιβλίο του «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» αναφέρει ότι σε μία οικονομία με χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης ο ήδη συσσωρευμένος πλούτος αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους των μισθολογικών αυξήσεων, με αποτέλεσμα οι ήδη ευημερούντες να αφήνουν πίσω εκείνους που επιθυμούν να δημιουργήσουν νέο πλούτο.

Ο Πικετί, προσκείμενος στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, που έχει χαρακτηριστεί «ροκ σταρ της οικονομίας», βλέπει στους αναδιανεμητικούς φόρους τη μοναδική ευκαιρία για να δημιουργηθεί νέος πλούτος.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v