Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές, ότι η επέκταση του Internet σε φορητές συσκευές κατέστησε δυνατή μια ολόκληρη σειρά από νέες χρήσεις.
Τα smartphones, τα «έξυπνα κινητά τηλέφωνα», η βασική συσκευή για την χρήση τού κινητού Διαδικτύου, έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια εφαρμογών (apps) που δεν επιτρέπουν απλώς τυπικές λειτουργίες Web, όπως το ψάξιμο στο διαδίκτυο και τα e-mail στους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται, αλλά και χρησιμοποιούν τις πληροφορίες τοποθεσίας και άλλα δεδομένα για την παροχή υπηρεσιών σε χρήστες.
Αυτές κυμαίνονται από ασήμαντες (ένα παιχνίδι κυνηγιού οδοκαθαριστών που σας δίνει οδηγίες με βάση το πού λέει το τηλέφωνό σας ότι είστε), σε βολικές (η εφαρμογή που σας λέει πότε θα φτάσει το επόμενο λεωφορείο), σε εμπορικές (π.χ. προτάσεις αγορών με βάση το πού ακριβώς βρίσκεστε σε ένα κατάστημα), ως τις σωτήριες (ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης που ειδοποιεί τα άτομα που έχουν πιστοποιηθεί για παροχή Πρώτων Βοηθειών όταν είναι στην περιοχή ενός θύματος που έχει ανάγκη).
Αυτές οι εφαρμογές έχουν βοηθήσει να κάνουν το κινητό Διαδίκτυο μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες στην ιστορία: Υπάρχουν ήδη πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια smartphones και tablets σε χρήση σε όλο τον κόσμο. Συγκριτικά, χρειάστηκε να φθάσουμε μέχρι το 2008 για να πουληθεί ο δισεκατομμυριοστός προσωπικός υπολογιστής - 30 χρόνια αφότου τα πρώτα PC τέθηκαν σε χρήση. Βάζοντας στην άκρη την ταχεία ανάπτυξη, η πλειοψηφία τού πληθυσμού τού κόσμου δεν έχει ακόμη συνδεθεί στο Internet. Ως εκ τούτου, το κινητό Διαδίκτυο θα μπορούσε να έχει μια πραγματικά βαθιά επίδραση: Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να εισαχθούν στο διασυνδεδεμένο κόσμο μέσω των κινητών συσκευών Internet στην επόμενη δεκαετία, αποκτώντας πρόσβαση στην εκπαίδευση, σε online αγορές και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου.
Εκτιμούμε ότι το mobile Internet θα μπορούσε να δημιουργήσει σε ετήσια βάση περίπου 11 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά οικονομικά οφέλη από το 2025.
Από αυτά τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό μεταξύ ενός τρισ. και 4,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα αφορά στο «πλεόνασμα του καταναλωτή», το οποίο είναι η αξία που πραγματοποιήθηκε με την αγορά αγαθών και υπηρεσιών φθηνότερα από την μέγιστη τιμή αλλά και τα πρόσθετα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους, όπως η ευκολία και η εξοικονόμηση χρόνου.
Αυτό το πλεόνασμα του καταναλωτή θα έπρεπε να διαιρεθεί μεταξύ των χρηστών στις προηγμένες οικονομίες και των καταναλωτών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες που αποκτούν συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Μέχρι 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα είναι η αξία των ωφελημάτων που θα αποκομίσουν οι εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να κερδίσουν δίνοντας στους εργαζομένους τους πρόσβαση σε πληροφορίες όπου κι αν βρίσκονται, οι οποίες θα τους επιτρέπουν να συνεργάζονται πιο εύκολα. Η περισσότερη από αυτή την αξία (900 δισ. ως 1,3 δισ. δολάρια ετησίως) θα υλοποιηθεί με την αύξηση της παραγωγικότητας των λεγόμενων «εργαζομένων αλληλεπίδρασης», οι οποίοι περιλαμβάνουν ειδικούς και διευθυντές – τα ακριβότερα ταλέντα ενός οργανισμού.
Το υπόλοιπο από τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις τού κινητού Internet θα προέρχεται από απομακρυσμένες υπηρεσίες υγείας, καθώς και από εφαρμογές για εκπαίδευση, δημόσιες υπηρεσίες και λιανικό εμπόριο.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr