Το στοίχημα του Πούτιν και το «άνοιγμα» στην Κίνα

Το νέο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Μόσχα και πώς επηρεάζει τις σχέσεις με Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα. Οι φόβοι για νέες κυρώσεις από ΕΕ και η στροφή προς Ανατολάς που θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, κεντρικό στόχο τα επόμενα χρόνια.

Το στοίχημα του Πούτιν και το «άνοιγμα» στην Κίνα

Είμαστε και εμείς εδώ. Κανείς δεν μπορεί να μας αγνοεί. Το μονοπολικό μοντέλο της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων δεν υφίσταιται πλέον. Αυτές οι τρεις φράσεις περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Μόσχα το επόμενο διάστημα ή και για χρόνια.

Αυτό περιγράφηκε και από τον πρόεδρο Πούτιν στην ομιλία του, στη διάσκεψη των πρέσβεων και μόνιμων αντιπροσώπων της Ρωσίας, στην οποία σκιαγράφησε τις αρχές της νέας εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου και για τις σχέσεις με Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα.

Βασική θέση της τελευταίας ομιλίας του ήταν ότι έχει αποτύχει το μονοπολικό μοντέλο της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική διεθνώς γίνεται ολοένα και πιο προβλέψιμη, αφού αναβιώνουν παλαιές διενέξεις, ταυτόχρονα όμως δημιουργούνται νέες. «Στον παγκόσμιο χάρτη εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιοχές όπου η κατάσταση είναι χρόνια πυρετώδης. Από έλλειψη ασφάλειας υποφέρουν η Ευρώπη, η Εγγύς και η Μέση Ανατολή, η Νότια Ασία, η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, η Αφρική», ανέφερε.

Στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Ρωσία διεκδικεί να είναι ισότιμος συνομιλητής των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που επιθυμεί το Κρεμλίνο είναι το μονοπολικό μοντέλο να παραχωρήσει τη θέση του στο διπολικό. Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί όξυνση των σχέσεων, αλλά προκειμένου οι σχέσεις να βελτιωθούν η Ουάσιγκτον θα πρέπει να θέσει σε ισότιμη βάση τις σχέσεις της με τη Ρωσία και να λάβει σοβαρά υπόψη της τα συμφέροντα της Ρωσίας. «Είναι εφικτό και πρέπει να αναζητηθεί κοινό έδαφος, να βλέπει ο ένας τον άλλο όχι μόνο ως ανταγωνιστή, αλλά κι ως εταίρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαφοροποιημενη σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι η στάση της Μόσχας έναντι της Ε.Ε., η οποία εξακολουθεί να είναι ο βασικός οικονομικός της εταίρος.

«Η Ευρώπη είναι ένας φυσικός και σημαντικότατος εμπορικός και οικονομικός εταίρος μας. Κάνουμε προσπάθειες για τη διεύρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας. Έχουμε πάντοτε τη φήμη του αξιόπιστου προμηθευτή ενεργειακών πόρων, έχουμε επενδύσει στην ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ρωσία βραχυπρόθεσμα δεν επιθυμεί διόλου να επιβληθεί η τρίτη φάση πακέτου κυρώσεων, οι οποίες θα πλήξουν τις ρωσικές τράπεζες, την ενέργεια και την άμυνα.

Από την άλλη πλευρά, η στροφή προς την Ανατολή και κυρίως προς την Κίνα θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, κεντρικό στόχο της ρωσικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. «Μπορεί να ειπωθεί ότι σήμερα στη διεθνή σκηνή έχει διαμορφωθεί μια δυνατή ρωσοκινεζική διπλωματική σύμπραξη», σημείωσε ο Βλ. Πούτιν.

Τα γεγονότα στην Ουκρανία σίγουρα ήταν καταλύτης στην απόφαση του Κρεμλίνου να στραφεί προς τα ανατολικά και κυρίως στην Κίνα, καθώς η ευρωστία και η σταθερότητα της κινέζικης οικονομίας, όπως και των άλλων ασιατικών χωρών, μπορούν να δώσουν ανάσα στην κουρασμένη ρωσική οικονομία και να περιορίσουν την εξάρτησή της απο τη Δύση.

Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη συμφωνία με την Κίνα αλλά και η σχέση της με την Ινδία, που απορρέουν από το BRICS, είναι βασικά συστατικά αυτής της πολιτικής. Δεν είναι τυχαίες οι οικονομικές πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί, όπως π.χ. η ίδρυση φορέα αξιολόγησης, η σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας κ.ά., οι οποίες στην πραγματικότητα στοχεύουν σε περιοχές στις οποίες η κυριαρχία της Δύσης είναι αδιαμφισβήτητη. Όπως μάλιστα επισήμαναν έγκυροι αναλυτές, «η Ρωσία έχει εισέλθει στο -σύνθετου χαρακτήρα- σύστημα των χωρών της Άπω Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, εκμεταλλευόμενη επιτέλους τη μοναδική γεωπολιτική θέση της μεταξύ των κέντρων της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό δεν αποτελεί φυγή από την Ευρώπη, αλλά ορθολογική γεωοικονομική απόφαση».

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v