Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To Brexit και η στρατηγική του Κάμερον

Η προβληματική σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ. Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές και το... χάος που έχει να αντιμετωπίσει ο Ντ. Κάμερον. Πώς επηρεάζει η εκλογή του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

To Brexit και η στρατηγική του Κάμερον

Μετά το Grexit έρχεται η ώρα του Brexit; Η ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού UKIP στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα, η ευρωπαϊκή απομόνωση του Κάμερον και η ιστορικά προβληματική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ΄70 και συνεχίζεται -με μικρά διαστήματα νηνεμίας- μέχρι σήμερα, κάνει ορατό το ενδεχόμενο για την έξοδο της Βρετανίας.

Η αλήθεια είναι ότι, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει ένα χάος. Με το ένα του μάτι στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2015, ο Κάμερον προσπαθεί να ανακόψει την άνοδο του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και να κρατήσει ενωμένο το δικό του Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο είναι πιο διαιρεμένο από ποτέ σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν η αποτυχημένη προσπάθεια του Κάμερον να εμποδίσει τον Γιούνκερ να γίνει πρόεδρος έσκασε στα χέρια του, απλώς έδειξε τη βρετανική απομόνωση εντός της Ε.Ε. και μάλλον ενίσχυσε τη θέση των ευρωσκεπτικιστών. Παρ' όλα αυτά, μια Brexit -η τοξική επιλογή του Κάμερον κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής προέδρου- παραμένει εξαιρετικά απίθανη.

Παρά τη δραματική ενίσχυση του UKIP στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα, έρευνες από το YouGov αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα η δημόσια στήριξη για να παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο μέλος της Ε.Ε. έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και μόλις έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί υπό την κυβέρνηση Κάμερον. Πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει το πιθανό οικονομικό κόστος μιας Brexit και τα βρετανικά επιχειρηματικά συμφέροντα στηρίζουν απόλυτα τη συμμετοχή στην Ε.Ε. Εάν το Εργατικό Κόμμα κερδίσει τις βρετανικές εκλογές του 2015, δεν θα υπάρχει δημοψήφισμα «εντός ή εκτός» και ακόμη και αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν, παραμένει πιθανό οι ηγέτες του κόμματος να κάνουν εκστρατεία υπέρ του «εντός» και ότι οι ψηφοφόροι θα τους υποστηρίξουν.

Ο Κάμερον έχει προσπαθήσει να αναβάλει το «ερώτημα για την Ευρώπη» όπως λέγεται, με την υπόσχεση ότι, αν το κόμμα του επικρατήσει στις εκλογές του Μαΐου του 2015, θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την Ε.Ε. και το 2017, θα οργανώσει ένα δημοψήφισμα «εντός ή εκτός». Το δημοψήφισμα θα επιτρέψει στους Βρετανούς ψηφοφόρους να αποφασίσουν κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. αντιλαμβάνονται μερικές φορές το Ηνωμένο Βασίλειο ως έναν ενοχλητικό εταίρο, αναγνωρίζουν ότι μια Brexit θα ήταν σημαντικό πλήγμα για το γόητρο και το κύρος της Ε.Ε. και θα εργαστούν σθεναρά για να την αποφύγουν. Αν και σίγουρα δεν θα επιτρέψουν στη χώρα να ασκεί βέτο ή να αποχωρεί από όλες τις πολιτικές στις οποίες αντιτίθεται, θα είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν κάποιες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του Κάμερον και να του προσφέρουν κάποιες (ίσως συμβολικές) παραχωρήσεις, έτσι ώστε να μπορεί να ισχυριστεί εγχωρίως ότι έχει «επαναδιαπραγματευθεί» τη σχέση της χώρας του με την Ευρώπη.

Ως δωράκι στον Κάμερον, οι ηγέτες της Ε.Ε. δήλωσαν την Παρασκευή ότι θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις βρετανικές ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη της Ε.Ε. και ότι θα επανεξετάσουν τη διαδικασία διορισμού του προέδρου. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να αυξήσουν τη συμμετοχή των εθνικών κυβερνήσεων στον ορισμό προέδρου την επόμενη φορά, θα είναι απίθανο να διακόψουν τη σχέση μεταξύ της πανευρωπαϊκής εκλογικής διαδικασίας και της προεδρίας της επιτροπής, που μόλις καθιέρωσε το ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v