Μ.Βρετανία-ΕΕ: Μία προβληματική σχέση μισού αιώνα

Από το 1957 που ιδρύθηκε η ΕΟΚ μέχρι σήμερα, η σχέση αγάπης-μίσους της Βρετανίας με την Ε.Ε. έχει περάσει από... 40 κύματα. Από το διπλό "όχι" του Ντε Γκoλ, στην ένταξη και στο "τα λεφτά μας πίσω" της Θάτσερ, έως το τελευταίο επεισόδιο με τον Γιούνκερ και το δημοψήφισμα για... διαζύγιο.

Μ.Βρετανία-ΕΕ: Μία προβληματική σχέση μισού αιώνα

Η σκληρή μάχη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κόντρα στο διορισμό του κ. Jean-Claude Juncker, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ένα απο τα πολλά περιστατικά μίας προβληματικής σχέσης, ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπάρχει πάνω απο μισο αιώνα.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι και το τελευταίο, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια να πετύχει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δρόμος για τον Ντέιβιντ Κάμερον, από εδώ και πέρα (εφόσον κερδίσει τις εκλογές τον Μάιο του 2015), θα είναι μακρύς και δύσβατος και θα αποτελεί ένα ακόμα κεφάλαιο στις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, οι οποίες χαρακτηρίζονται από εντάσεις.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά επεισόδια:

- 1957: η Συνθήκη της Ρώμης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) υπεγράφη από έξι ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς τους Βρετανούς. Το Λονδίνο υποβάλλει αίτηση για ένταξη το 1961, αλλά δύο φορές, το 1963 και το 1967, ο Γάλλος Πρόεδρος Charles De Gaulle, θα αντιταχθεί. Η Βρετανία θα ενταχθεί τελικά στην ΕΟΚ το 1973, τέσσερα χρόνια μετά την αναχώρηση του στρατηγού.

- Από το 1979 έως το 1990 η Μάργκαρετ Θάτσερ θα διατηρήσει τις σχέσεις της αγάπης και του μίσους με την Ευρώπη. Το Νοέμβριο του 1979, η βρετανή πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει μία πολιτική, η οποία βασίζεται στην άποψη ότι το Λονδίνο πληρώνει περισσότερα χρήματα από ό, τι λαμβάνει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ: ​​"Θέλω να μου δώσετε τα χρήματά μου πίσω" λέει.

Η "Σιδηρά Κυρία" κέρδισε την υπόθεση το 1984, κατά τη σύνοδο κορυφής του Fontainebleau. Κουρασμένοι από τον πόλεμο, οι εταίροι της Βρετανίας αποφάσισαν να χορηγήσουν μια σημαντική έκπτωση στις βρετανικές εισφορές.

- Στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ, το Σεπτέμβριο του 1988, η Θάτσερ έκανε μια ομιλία η οποία θεωρείται ως η βάση του ευρωσκεπτικισμού. Κάνει αναφορά σε « ένα ευρωπαϊκό υπερ-κράτος το οποίο θα ασκεί από τις Βρυξέλλες, πολιτικές"

- 1992: Η Συνθήκη του Μάαστριχτ γέννησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Βρετανία κατάφερε να πάρει ένα "opt-out" για να επιλέξει για την συμμετοχή της στο ευρώ.

- 1994: Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ βάζει βέτο την υποψηφιότητα της βελγίδας Jean-Luc Dehaene ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Dehaene θεωρείται πολύ «φεντεραλιστής» από τους Βρετανούς. Το ίδιο σενάριο θα επαναληφθεί δέκα χρόνια αργότερα, το 2004, με το βέτο του Τόνι Μπλερ εναντίον ενός άλλου βέλγου, του Φιλελεύθερου Guy Verhofstadt.

- 2011: Ανήσυχος για την προστασία του χρηματοπιστωτικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Κάμερον λέει «όχι» στη νέα συνθήκη της ΕΕ για την ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων για τα κράτη μέλη.

- 2013: ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2017, αν φυσικά επανεκλεγεί το 2015.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v