Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία. Πρόκειται για την ανεργία, η οποία πλήττει εξίσου τις χώρες τόσο της ανεπτυγμένης Δύσης όσο και του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Στην πραγματικότητα όμως το κοινωνικό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που καταγράφουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αφού υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι για τους οποίους, αν και δεν εμφανίζονται στις επίσημες λίστες της ανεργίας, οι αποδοχές δεν επαρκούν για να ζήσουν ούτε οι ίδιοι ούτε οι οικογένειές τους.
Οι working poor μπορεί να συνέβαλαν στο να εμφανίζονται τα στοιχεία για την ανεργία σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία σχεδόν... ειδυλλιακά, η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Την ίδια στιγμή, οι ανισότητες μεγαλώνουν. Η ψαλίδα των αποδοχών μεταξύ της κορυφής και της βάσης της αμοιβής εργασίας τα τελευταία 64 χρόνια έχει δεκαπλασιαστεί.
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας όπως καταγράφονται από τις επίσημες στατιστικές υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς είναι αποκαλυπτικά:
-Περίπου το 25% των Αμερικανών πληρώνεται με λιγότερα από 10 δολάρια την ώρα έτσι ώστε είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συντηρήσει μια οικογένεια. Τυπική περίπτωση οι εργαζόμενοι στα fast food οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 3,5 εκατο. υπάλληλοι σε fast food στις Ηνωμένες Πολιτείες αμείβονται κατά μέσο όρο με 8,80 δολάρια την ώρα. Παρ' όλα αυτά, τον Απρίλιο η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε στο 6,3%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων πεντέμισι ετών.
-Το 1950 ένας διευθύνων σύμβουλος στις ΗΠΑ κέρδιζε περίπου 30 φορές περισσότερα από έναν υπάλληλό του, σήμερα βγάζει σχεδόν 300 φορές περισσότερα.
-Η ανεργία παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ κυρίως μεταξύ των νέων.
- Αυξάνονται συνεχώς οι λεγόμενοι working poor, οι "εργαζόμενοι φτωχοί", που έχουν θέση εργασίας, αλλά δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς από αυτήν.
-Στη Μεγάλη Βρετανία , τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» υιοθετούνται από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις όπως τη Sportsdirect και τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco. Πρόκειται για συμβόλαια που υπογράφουν οι υπάλληλοι στα οποία δηλώνουν ότι είναι διαθέσιμοι να απασχοληθούν στην εταιρεία όποτε αυτή τους χρειαστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δουλεύουν 2-3 ώρες τη μέρα και όχι καθημερινά.
Σύμφωνα με στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζεται με αυτό το καθεστώς από 200.000 το 2012 σήμερα αγγίζει το 1 εκατομμύριο. Το 58% των εργαζομένων με τέτοια συμβόλαια παίρνει λιγότερο από 7,65 λίρες την ώρα, ενώ περισσότεροι από τα 3/4 των εργαζομένων στο Λονδίνο πληρώνονται με λιγότερα από 8,80 λίρες. Από την άλλη πλευρά, η ανεργία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, στο 6,8% (για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014).
-Συνολικά 1,5 δισ. εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ανασφάλιστοι, καθώς εργάζονται χωρίς τα κατάλληλα συμβόλαια.
- Περίπου 839 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες κερδίζουν λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, δηλαδή περίπου 1,5 ευρώ.
- Οι άνεργοι σε όλο το κόσμο το 2013, ήταν 199,8 εκατομμύρια. Το 2014, θα σημειωθεί αύξηση των άνεργων στον κόσμο κατά 3,3 εκατομμύρια και η ανεργία θα φτάσει τα 213 εκατομμύρια.
- Ο πλανήτης έχει 30,6 εκατομμύρια περισσότερους ανέργους από ό,τι πριν από την οικονομική κρίση του 2008.
- Ο ευρωπαϊκός νότος κινείται στη δίνη της ανεργίας. Στη Γαλλία, 3.349.300 άνθρωποι αναζητούν δουλειά. Στην Ισπανία το 2013 ένας στους τέσσερις Ισπανούς ήταν άνεργος (ανεργία 26%). Η Ιταλία καταγράφει νέο ρεκόρ καθώς τον Φεβρουάριο έφτασε στο 13% (αύξηση 1,2% σε σχέση με έναν χρόνο πριν). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η χώρα διατηρεί στοιχεία αφού χάνονται 1.000 θέσεις εργασίας κάθε μέρα.
Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, οι άνεργοι ξεπερνούν το 1.300.000. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε πραγματική μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν το Μάιο του 2008, όταν το ποσοστό είχε πέσει στο 7,2%.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr