Stratfor: Mυριάδες... προκλήσεις για τον Ουκρανό πρόεδρο

Η αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία είναι ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων Κιέβου-Μόσχας, όμως ο νέος πρόεδρος της χώρας πρέπει να κάνει ασκήσεις... ισορροπίας. Ο εσωτερικός διχασμός, οι επιθέσεις κατά των αυτονομιστών και η στάση της Ρωσίας.

Stratfor: Mυριάδες... προκλήσεις για τον Ουκρανό πρόεδρο

Ο Πέτρο Ποροσένκο ανακηρύχθηκε επίσημος νικητής των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, λαμβάνοντας περίπου το 54% των ψήφων. Παρά την επιφυλακτική υποδοχή της νίκης του Ποροσένκο από τη Ρωσία, ο νέος Ουκρανός ηγέτης έχει να αντιμετωπίσει ορισμένες άμεσες προκλήσεις.

Πρώτον και κυριότερον, έχει να αντιμετωπίσει τις φιλορωσικές αποσχιστικές τάσεις στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπόρεσαν να γίνουν εκλογές σε πολλές περιοχές στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ιδιαίτερα στα προπύργια των αυτονομιστών. Στη συνέχεια, μόλις μία ημέρα μετά τις εκλογές, οι αυτονομιστές κατέλαβαν το τοπικό αεροδρόμιο στο Ντονέτσκ, όπου ήρθαν σε σύγκρουση με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, η οποία συνεχίστηκε και την επομένη 27 Μαΐου με πολλά θύματα.

Η επιχείρηση για τη διάλυση των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει από τότε που οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, στις αρχές Απριλίου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρά πυροβολικού, ελικοπτέρων και αεροπορικές επιθέσεις για να ανακαταλάβουν το αεροδρόμιο. Οι αυτονομιστές, οπλισμένοι με όπλα μικρού διαμετρήματος, χειροβομβίδες, εκτοξευτές όλμων και βαριά πολυβόλα, αντέκρουσαν τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ το ουκρανικό πεζικό φαίνεται πως κινήθηκε προς τους στόχους του μέσω τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Οι αναφορές για τις απώλειες είναι αντικρουόμενες, όμως φαίνεται πως τουλάχιστον 30 αυτονομιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, με τις απώλειες από την ουκρανική πλευρά να παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστες. Ωστόσο, το αν η επιχείρηση έγινε όπως περιγράφεται και αν ήταν υπό ουκρανικές εντολές, ούτε αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

Το μεγάλο ερώτημα για τη συνέχεια είναι πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε χθες ότι η Μόσχα είναι ανοικτή στον διάλογο με τη νέα ηγεσία, όμως οι ουκρανικές επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά των φιλορώσων αυτονομιστών πρέπει να σταματήσουν. Η Ρωσία έχει σημαντική επιρροή σε βαριά οπλισμένες συνιστώσες των ομάδων των αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, παρότι η στήριξη των ομάδων που επιχείρησαν την κατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ δεν είναι ξεκάθαρη.

Η αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία είναι μια ευκαιρία για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, καθώς έχει διαφανεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά ζητήματα. Εντούτοις, η δέσμευση του Ποροσένκο -για την ώρα τουλάχιστον- να συνεχίσει τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας μέχρις ότου ξεκαθαριστούν όλα τα σημαντικά στοιχεία των αυτονομιστών, και να συνεχίσει τον δρόμο της Ουκρανίας προς την ενοποίηση με την Ευρώπη, θα είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για οποιαδήποτε ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Τελικά, η εξισορρόπηση των εσωτερικών διχασμών της Ουκρανίας και των σχέσεών της τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Δύση θα είναι εξίσου δύσκολη για τον Ποροσένκο όπως ήταν και για τους προηγούμενους Ουκρανούς ηγέτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v