Ο λογαριασμός της ουκρανικής κρίσης

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες νιώθουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Οι ζημιές στα hedge funds που τοποθετούνται στη Ρωσία και οι ευκαιρίες για κέρδη. Οι προβλέψεις για τις πρώην σοβιετικές οικονομίες.

Ο λογαριασμός της ουκρανικής κρίσης
Την ώρα που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να πιέσουν τη Ρωσία να σταματήσει να εμπλέκεται στις πολιτικές υποθέσεις, οι επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει σε ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις και σε αξιωματούχους που θεωρούν ότι έπαιξαν ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή έχουν ήδη γίνει αισθητές τόσο στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας και στην Ε.Ε., όσο και στις ΗΠΑ.

Hedge funds που επικεντρώνονται στην περιοχή της Ρωσίας έχουν υποστεί ζημίες από την ουκρανική κρίση, ενώ αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Ρωσία και Ουκρανία νιώθουν τις επιπτώσεις του περιορισμού της πίστωσης των Ρώσων και των Ουκρανών πελατών τους. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προειδοποιεί για το πλήγμα που επιφέρουν η κρίση και οι κυρώσεις σε πρώην σοβιετικές οικονομίες.

Υποβαθμίσεις προβλέψεων από την EBRD

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στην ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που έγινε χθες στη Βαρσοβία, προειδοποίησε πως η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει επιπτώσεις μόνο στις οικονομίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά και σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου.

Οι οικονομολόγοι της EBRD προέβλεψαν πως η Ουκρανία θα διολισθήσει σε βαθιά ύφεση φέτος κα πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναφορικά με τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση θα συμβάλουν στην οικονομική στασιμότητα εκεί.

Παράλληλα όμως, η EBRD προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Λευκορωσίας, της Μολδαβίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας. Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτό οφείλεται στο ότι η γεωπολιτική κατάσταση καθιστά πιο ριψοκίνδυνες τις ξένες επενδύσεις στην περιοχή, ενώ παράλληλα μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές.

Για τη Λευκορωσία, η αρχική εκτίμηση της EBRD για ανάπτυξη 0,5% υποβαθμίστηκε και πλέον προβλέπεται στασιμότητα για φέτος. Η Μολδαβία κατέγραψε το 2013 ρυθμό ανάπτυξης 8,9%. Για φέτος όμως προβλέπεται ότι ο ρυθμός αυτός θα υποχωρήσει στο 2%. Η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της Αρμενίας υποβαθμίστηκε από το 3,5% πέρυσι στο περίπου 3% φέτος, ενώ για το Αζερμπαϊτζάν, που πέρυσι εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 5,8%, η EBRD αναμένει ανάπτυξη 3,5% φέτος, ακόμα και αν υπάρξει ανάκαμψη στην παραγωγή πετρελαίου - η οποία μειώθηκε στην αρχή του 2014. Για τη Γεωργία, παρά την αναμενόμενη ώθηση στις εξαγωγές από την υπογραφή της συμφωνίας συνδέσμου με την Ε.Ε., η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης έχει μειωθεί στο 4% για φέτος και το 2015, λόγω της χαμηλής περιφερειακής ζήτησης για εξαγωγές, που σχετίζεται με την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας.

Πλήγμα για τις αμερικανικές εταιρείες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της USA Today, οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία ήδη πλήττουν ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η John Deere, η οποία κατασκευάζει αγροτικό μηχανολογικό εξοπλισμό και διαθέτει δύο εργοστάσια στη Ρωσία, είναι η τελευταία μιας σειράς εταιρειών που αποδίδουν τη μείωση των πωλήσεών τους στις οικονομικές κυρώσεις. Η εταιρεία προχώρησε σε μείωση των προβλέψεών της για το σύνολο της χρήσης, λέγοντας πως οι πωλήσεις τρακτέρ και θεριστικών μηχανών θα καταγράψουν σημαντική πτώση στην Ουκρανία, τη Ρωσία και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Η εταιρεία απέδωσε το αδύναμο outlook στους περιορισμούς στην πίστωση των πελατών της στις περιοχές αυτές.

Οι αμερικανικές εταιρείες θεωρούν τη Ρωσία αναπτυξιακή αγορά, και ετησίως πραγματοποιούν business ύψους περίπου 40 δισ. δολαρίων με τη χώρα.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, η McDonald's έκλεισε τρία από τα υποκαταστήματά της στην περιοχή. Η εταιρεία δήλωσε πως έπρεπε να κόψει τα βραδινά ωράρια σε ορισμένα καταστήματα της περιοχής λόγω της μικρότερης κίνησης. Η McDonald's διαθέτει περισσότερα από 400 καταστήματα στη Ρωσία, απ' όπου εξασφαλίζει περίπου το 9% του κύκλου εργασιών της.

Επίσης, η DuPont, η οποία δραστηριοποιείται και στον αγροτικό τομέα, ανακοίνωσε πως οι πελάτες της στην Ουκρανία είτε διαφοροποιούν είτε μειώνουν τις αγορές σπόρων λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην εύρεση πίστωσης. Πλήγμα έχουν δεχθεί και οι Visa και MasterCard, καθώς οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε κάποιες ρωσικές τράπεζες τις ανάγκασαν να σταματήσουν να εξυπηρετούν αυτές τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι πελάτες που είχαν πιστωτικές κάρτες Visa ή MasterCard να μην μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να κάνουν αγορές.

Ζημίες για τα hedge funds

Σοβαρές απώλειες έχουν υποστεί και πολλά μεγάλα hedge funds που επενδύουν στη Ρωσία και στη γύρω περιοχή, από την κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Με την ευελιξία τους να στοιχηματίζουν υπέρ και κατά μετοχών και ομολογων, τα hedge funds συνήθως διατυμπανίζουν την ικανότητά τους να βγάζουν χρήμα σε αγορές που ανεβαίνουν ή πέφτουν. Η ουκρανική κρίση όμως έχει πιάσει ορισμένα από αυτά εξαπίνης.

Μεταξύ των funds που έχουν πληγεί είναι η με έδρα τη Μόσχα Prosperity Capital Management, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες hedge funds παγκοσμίως που επικεντρώνονται στη Ρωσία, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 3,3 δισ. δολαρίων. Η ναυαρχίδα του fund, Russian Prosperity, έχει καταγράψει πτώση 16,2% από τις αρχές του έτους μέχρι τις 24 Απριλίου, λόγω της πτώσης των μετοχών.

Επίσης, η αμερικανική Firebird Management, η οποία επικεντρώνεται στη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη και στα frontier markets και διαχειρίζεται κεφάλαια 1,1 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε πως το fund της, New Russia, υποχωρεί 14,3% από την αρχή του έτους.

Στο Λονδίνο, η Ronit Capital ανέφερε σε ενημέρωσή της προς τους επενδυτές ότι κατέγραψε μικρή απώλεια από τα ρωσικά holdings τον Μάρτιο, με τις τοποθετήσεις της στις Gazprom, Sberbank Russia και Sistema να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση.

...και ευκαιρίες για κέρδη

Τη ίδια ώρα πάντως, ορισμένοι hedge fund managers επανατοποθετούνται για να εκμεταλλευτούν το sell-off.

Ο σύμβουλος επενδύσεων της Prosperity, Alexander Branis, θεωρεί ότι η αγορά ίσως έχει παρατραβηχτεί και αγοράζει μετοχές στην εταιρεία λιανικών πωλήσεων τροφίμων Dixy Group καθώς και μετοχές στους τομείς του real estate, της τραπεζικής, των μετάλλων και των ορυχείων της Ρωσίας. Όπως επισημαίνει, δεν περιμένει να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών, εκτός και αν η Μόσχα εισβάλει με στρατό στην Ουκρανία.

Άλλοι παρακολουθούν τις αγορές που συνορεύουν με την Ουκρανία ή τη Ρωσία, που και αυτές έχουν καταγράψει πτώση πρόσφατα. Ο fund manager της Altana Wealth, Ian Gunner, λέει ότι αγοράζει πολωνικό ζλότι.

Ορισμένοι επενδυτές hedge fund στρέφονται σε πιο περίπλοκα trades, σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν κέρδη από την αστάθεια στην περιοχή. Ο Roberto Botero, σύμβουλος χαρτοφυλακίου της Sciens Alternative Investments, η οποία επενδύει σε hedge funds, λέει πως ορισμένοι επενδυτές έχουν βάλει trades για να κερδίσουν από άνοδο των κρατικών ουκρανικών ομολόγων σε σχέση με τα ρωσικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v