Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή Βιομηχανία: Μέγιστο θέμα το κόστος ενέργειας

Το υψηλό κόστος ενέργειας, αλλά και χρηματοδότησης σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης ταλανίζει τη βιομηχανία, εις βάρος της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, επισημαίνει η πρόεδρος του πανευρωπαϊκού βιομηχανικού συνδέσμου BUSINESSEUROPE. «Πολιτική αβεβαιότητα» διαπιστώνει ο Δασκαλόπουλος.

Ευρωπαϊκή Βιομηχανία: Μέγιστο θέμα το κόστος ενέργειας

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, τα επόμενα χρόνια, αφορά το κόστος ενέργειας, ενώ βραχυχρόνια καθοριστική θα είναι η σημασία του κόστους χρηματοδότησης στις περιοχές εκείνες της Ευρώπης που είδαν αλματώδη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και της κρίσης κρατικών χρεών.

Τη θέση αυτή, που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το υψηλότερο κόστος ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με το μεγαλύτερο κόστος δανεισμού, εξέφρασε χθες, κατόπιν ερωτήσεων, η πρόεδρος του BUSINESSEUROPE, του πανευρωπαϊκού συνδέσμου επιχειρήσεων, Emma Marcegaglia (φωτ.) κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου. Μια θέση που ο σύνδεσμος προωθεί δυναμικά στο πλαίσιο των πολιτικών μηχανισμών λήψης αποφάσεων της Ευρώπης.

Τόσο η ίδια όσο και ο γενικός διευθυντής του BUSINESSEUROPE (που αριθμεί μεταξύ των μελών του περίπου 20… εκατομμύρια επιχειρήσεις από όλη την  Ευρώπη), Marcus Beyer, επισκέφθηκαν την Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, δεδομένης της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, στις οποίες παρέστη και ο πρόεδρος του ΣΕΒ (και αντιπρόεδρος του BUSINESSEUROPE) Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επιδόθηκε στον πρωθυπουργό αναλυτική επιστολή στην οποία περιγράφονται τα έξι μείζονα θέματα που αφορούν τη βιομηχανία και βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, με στόχο να προωθηθούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα με τη συνδρομή της ελληνικής προεδρίας.

Ειδικότερα, στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται:

1. Η οριστικοποίηση των αποφάσεων για την τραπεζική ένωση και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

2. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη βιομηχανία.

3. Η προώθηση μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση.

4. Η επανεκτίμηση των προσεγγίσεων σε θέματα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής.

5.Η ανάπτυξη της κοινής αγοράς.

6. Η διεύρυνση των επιχειρηματικών ευκαιριών σε διεθνή κλίμακα με έμφαση στη συμφωνία TTIP με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ηγετικά στελέχη του  BUSINESSEUROPE αναγνώρισαν ότι η ελληνική προεδρία περιορίζεται από τις επικείμενες ευρωεκλογές, σημείωσαν όμως ότι υπάρχουν ζωτικά θέματα που θα πρέπει να προωθηθούν, παρατηρώντας μάλιστα ότι στις συναντήσεις διαπίστωσαν με ευχαρίστηση πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα θέματα και έχει σχηματίσει σχετική ατζέντα.

Η κ. Marcegaglia, γόνος μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές οικογένειες της Ιταλίας, στον τομέα του σιδήρου, αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων στον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η «ενωμένη Ευρώπη» ιδίως σε ζητήματα ταχύτητας και ευελιξίας, έσπευσε μάλιστα να θυμίσει χαρακτηριστικά γνωστή παλαιότερη ρήση σύμφωνα με την οποία  «οι Ηνωμένες Πολιτείες καινοτομούν, η Ασία αντιγράφει και η Ευρώπη… ρυθμίζει».

Τόνισε δε ότι ειδικά στο θέμα της ενέργειας οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, σε κρίσιμους τομείς, όπως οι εκπομπές ρύπων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν βρήκαν μιμητές στον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα να υποσκάπτουν σήμερα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της. Όπως είπε, η ενέργεια στην Ευρώπη σήμερα είναι πολύ πιο ακριβή απ' ό,τι στις ΗΠΑ, ψαλίδα που ανοίγει ακόμη περισσότερο με την εκμετάλλευση των αμερικανικών κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου (shale gas).

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι θεωρεί μονόδρομο την περαιτέρω ένωση της Ευρώπης, καθώς στο διεθνές σκηνικό κυριαρχούν ολοένα και μεγαλύτερες οντότητες. Επιπλέον υπεραμύνθηκε των έως τώρα εξελίξεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας πως σήμερα, παρά τις κατά καιρούς δυσοίωνες προβλέψεις, η ευρωζώνη εξακολουθεί να υπάρχει, κι έχει αποκτήσει σειρά θεσμών που την καθιστούν ικανότερη να αντιμετωπίζει αντίστοιχα φαινόμενα.

Επείγουσα ανάγκη η τραπεζική ένωση

Πολύ ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όμως, είναι και η τραπεζική ένωση, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, όχι μόνο σε σχέση με το ύψος των επιτοκίων, αλλά ακόμη και στην εύρεση δανειακών κεφαλαίων, πρόβλημα που παρουσιάζεται οξύτατο στη χώρα μας.

Οι εκπρόσωποι του BUSINESSEUROPE εκτιμούν ότι η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί, αλλά και να απλοποιηθεί σε ορισμένα σημεία της, καθώς αποτελεί τη μόνη λύση για την επαναφορά των χρηματοδοτικών συνθηκών σε συνθήκες ομαλότητας. Σημείωσαν μάλιστα ότι οι γερμανικές ενστάσεις σε αυτήν τη φάση είναι τροχοπέδη στις εξελίξεις, εις βάρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού συμφέροντος.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τις αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις που απελευθέρωσε η παγκοσμιοποίηση, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι μέσω της καινοτομίας, της καταπολέμησης της ενδοευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και ενός συνολικότερου πλέγματος μέτρων στους άξονες που έχουν ήδη σημειώσει (με τα έξι σημεία) η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί -και επιβάλλεται- να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί.

Τόνισαν, δε, ότι ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν οδηγηθεί επί σειρά ετών σε ένα είδος αποβιομηχάνισης, προς όφελος των υπηρεσιών και του χρηματοοικονομικού τομέα, το τελευταίο διάστημα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε», ανέφερε η κ. Marcegaglia, «ότι μια νέα θέση εργασίας στη βιομηχανία οδηγεί στη δημιουργία δύο θέσεων στον τομέα των υπηρεσιών». Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη δεν είναι μόνο ο εξορθολογισμός των προϋπολογισμών, αλλά και η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η κατάσταση είναι μεν καλύτερη απ' ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια, όμως η ανάπτυξη ακόμη είναι αναιμική.

Ελλάδα και πολιτική σταθερότητα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η πρόεδρος του BUSINESSEUROPE κατέγραψε την πολιτική σταθερότητα, ως απαραίτητο, αν όχι κυρίαρχο, στοιχείο για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι εξ όσων γνωρίζει το μισθολογικό επίπεδο δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για τις επενδύσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,  ο κ. Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για πολιτική αβεβαιότητα στο ελληνικό σκηνικό, σημειώνοντας πάντως ότι η οικονομική κατάσταση εμφανίζει ορισμένα σημεία βελτίωσης. Όπως είπε, οι προβλέψεις για οριακή έστω ανάκαμψη έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ακόμη κι αν υπάρξει οριακή ύφεση, αυτό θα είναι θετικό, δεδομένων των υψηλών  ρυθμών πτώσης που καταγράφει το ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. «Σημασία σε αυτήν τη φάση έχει η τάση,  κι όχι οι ακριβείς αριθμοί», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη συμφωνία του ΣΕΒ με την κυβέρνηση σχετικά με τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανία, προσθέτοντας ότι ελπίζει η επιτροπή να συγκροτηθεί και να αναλάβει έργο σύντομα, διότι τα προβλήματα είναι πιεστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v