Kantor: Σε ”μικρές” τράπεζες οι κινήσεις εξαγοράς

Απίθανο θεωρεί η Kantor Capital το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων μεταξύ μεγάλων τραπεζών μετά την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας και όπως διαπιστώνει στην ετήσια επισκόπησή της για την ελληνική τραπεζική αγορά, οι κινήσεις περαιτέρω συγκέντρωσης θα στραφούν κυρίως προς τις μικρές τράπεζες. Δείτε ποια τράπεζα εκτιμά ως πρώτο στόχο εξαγοράς και ποιες άλλες θεωρεί πιθανούς πόλους συγκέντρωσης.

Kantor: Σε ”μικρές” τράπεζες οι κινήσεις εξαγοράς
Απίθανο θεωρεί η Kantor Capital το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων μεταξύ μεγάλων τραπεζών μετά την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας και όπως διαπιστώνει στην ετήσια επισκόπησή της για την ελληνική τραπεζική αγορά, οι κινήσεις περαιτέρω συγκέντρωσης θα στραφούν κυρίως προς τις μικρές τράπεζες.

Σύμφωνα με την έκθεση της Kantor Capital, πρώτος στόχος εξαγοράς για τις μεγάλες τράπεζες είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς διαθέτει ισχυρό ισολογισμό, ενώ πιθανός πόλος συγκέντρωσης και άλλων τραπεζών είναι η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin.

Η Kantor Capital εκτιμά επίσης ότι ξένοι ”παίκτες” θα έχουν ενδιαφέρον μόνο για τις πέντε μεγάλες τράπεζες και για τη θέση τους εκτός Ελλάδος.

Στην επισκόπηση των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο το 2005, η Kantor Capital διαπιστώνει μεταξύ άλλων:

* Συνεχιζόμενη βελτίωση της κερδοφορίας κατά 40%, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων από την καταναλωτική πίστη και τη διατήρηση υψηλής ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Οι τόκοι εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων (κατά μέσο όρο 73%-81%).

* Αύξηση του ενεργητικού των τριών μεγαλύτερων τραπεζών κατά 6% σε σχέση με το 2004. Η μέση απόδοση ενεργητικού αυξήθηκε οριακά κατά 0,2% από 1% το 2004 σε 1,2% το 2005. H απόδοση κεφαλαίου αυξήθηκε από 1,4% το 2005.

* Άνοδο του δείκτη χορηγήσεων προς τις καταθέσεις για τρίτη συνεχή χρονιά, καθώς και αύξηση ρευστότητας στο 37,6% από 35,8% το 2004. Επιπλέον, η μέση κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ενισχύθηκε σε 12,57% από 12,48% το 2004, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες είναι σε θέση να υποστηρίξουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

* Μείωση κατά μέσο όρο 2% στα έξοδα προσωπικού, οφειλόμενη κυρίως στις μεγάλες τράπεζες και συνολική αύξηση του προσωπικού κατά 16%, προερχόμενη κυρίως από εξαγορές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

* Αύξηση της μέσης παραγωγικότητας των υποκαταστημάτων των μεγάλων τραπεζών κατά 1,7%. Αντίθετα, στις μικρές τράπεζες το αντίστοιχο ποσοστό σημείωσε μείωση κατά 7,4%.

Τέλος, όσον αφορά στην προστιθέμενη αξία των μεγάλων τραπεζών, η έκθεση της Kantor Capital διαπιστώνει σημαντική μείωση το 2005 κατά 39% (30 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ το 2004). Οι μικρές τράπεζες συνέχισαν να παρουσιάζουν αρνητική προστιθέμενη αξία.

* Η ετήσια επισκόπηση της Kantor Capital δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v