Εταιρίες: Φουντώνει το αίτημα μείωσης επιτοκίων

Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στην εγχώρια αγορά επιτοκίων. Τι ζητούν οι επιχειρήσεις και οι όροι που θέτουν οι τράπεζες. Η σύγκριση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι αλλάζει στα επιτόκια καταθέσεων. Τι αποκαλύπτουν στοιχεία της ΤτΕ.

Εταιρίες: Φουντώνει το αίτημα μείωσης επιτοκίων

Τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαιώνουν παλαιότερα δημοσιεύματα του Euro2day.gr που περιέγραφαν αναλυτικά την υποχώρηση των καταθετικών επιτοκίων από μήνα σε μήνα και παράλληλα ενισχύουν το αίτημα των επιχειρηματιών για αποκλιμάκωση στα επιτόκια χορηγήσεων.

Υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων τονίζουν ότι επιβαρύνονται με υπερδιπλάσιο κόστος χρήματος σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη και επίσης κρατούν ιδιαίτερες επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία ένα ομολογιακό δάνειο που κλειδώνει επιτόκια της τάξεως του 8% και του 9% για πέντε ή και για ακόμη περισσότερα χρόνια.

Με ακόμη μεγαλύτερο σκεπτικισμό βλέπουν τα πράγματα οι παράγοντες των εταιρειών που έχουν μεγάλα ανοίγματα προς τις τράπεζες και δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, σε περίοδο βαθιάς κρίσης. «Όσο και αν επιμηκυνθούν οι αποπληρωμές των δανείων, η άσκηση δεν μπορεί να βγει αν καλούμεθα να πληρώνουμε κάθε χρόνο κάμποσα εκατομμύρια ευρώ μόνο για τόκους» δηλώνει οικονομικός διευθυντής εισηγμένης.

Με βάση λοιπόν το χθεσινό δελτίο τύπου της ΤτΕ, τα επιτόκια νέων καταθέσεων προς νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως και ένα έτος διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στο 3,89%, έναντι 4,06% τον Μάιο και 4,22% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το δικό μας ρεπορτάζ, η πτωτική τάση των επιτοκίων συνεχίστηκε και μέσα στον Ιούλιο, όπου για δέσμευση ενός έτους οι τράπεζες προσέφεραν συνήθως από 3,2% έως 3,6%, και μάλιστα για ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Επιπλέον, η καμπύλη των επιτοκίων ήταν πτωτική, καθώς τα επιτόκια τριμήνου ήταν ανώτερα από αυτά του εξαμήνου και ακόμη πιο ψηλά από τα αντίστοιχα του δωδεκαμήνου.

Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να τονιστεί για μία ακόμη φορά είναι πως τα καταθετικά επιτόκια διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα:

α) Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα όλων των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών του Νότου.

β) Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, αν συνεκτιμηθούν όχι οι ονομαστικές, αλλά οι αποπληθωρισμένες αποδόσεις. Αν λοιπόν δεχτούμε πως τα μέσα επιτόκια καταθέσεων ήταν 6% το 2011 και 5% το 2012, τότε αφαιρώντας την επίδραση του πληθωρισμού (στο 2,4% ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το 2011 και στο 0,8% το 2012) τότε η καθαρή απόδοση διαμορφώνεται στο 4,6% για το 2011 και στο 4,2% για το 2012. Για φέτος, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν τον Ιούνιο αρνητικός (-0,4%) και έτσι αναμένεται να συνεχίσει και το δεύτερο μισό της χρονιάς, ιδίως αν συνεκτιμηθεί και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Άρα το μέσο επιτόκιο του Ιουνίου για τις προθεσμιακές καταθέσεις από 3,89% ανεβαίνει κοντά στο 4,2% σε αποπληθωρισμένη βάση.

Στο ίδιο δελτίο τύπου της ΤτΕ αναφέρεται και η πορεία του περιθωρίου επιτοκίου, δηλαδή η διαφορά του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου όλων των δανείων και του μεσοσταθμικού επιτοκίου όλων των καταθέσεων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για το «μικτό περιθώριο κέρδους» με το οποίο δουλεύει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία, το περιθώριο επιτοκίου από το 2,94% τον Απρίλιο αυξήθηκε οριακά στο 2,95% τον Μάιο και ακόμη περισσότερο (στο 3,08%) τον Ιούνιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μάλλον συνέχισε την ανοδική του πορεία και τον Ιούλιο.

Αντίθετα, την περίοδο όπου τα επιτόκια καταθέσεων υποχωρούσαν και το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών αυξανόταν, στα δάνεια προς επαγγελματίες και προς επιχειρήσεις δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις (αντίθετα, κάποιο ψαλίδισμα σημειώθηκε στα δάνεια προς τα νοικοκυριά).

Έτσι, τα μέσα επιτόκια δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος: Για ποσά έως 250.000 ευρώ διατηρήθηκαν σταθερά (από 7,24% τον Απρίλιο σε 7,26% τον Ιούνιο), για ποσά μεταξύ 250 χιλιάδων και 1 εκατ. υποχώρησαν ελαφρά (από το 6,45% του Απριλίου στο 6,22% τον Ιούνιο) και για μεγαλύτερα ποσά ανέβηκαν από το 5,96% στο 6,01%.

Την ανάγκη υποχώρησης των επιτοκίων χορηγήσεων κατανοούν και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες ωστόσο επικαλούνται το εμπόδιο που προκύπτει από την αύξηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πάντως, οι τράπεζες -μετά και το μπαράζ των συγχωνεύσεων του τελευταίου διαστήματος και μετά την ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησής τους- εξετάζουν τα δάνεια των επιχειρήσεων σε νέα βάση και -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιμηκύνσεις λήξεων και σε μειώσεις επιτοκίων (ακόμη και δραστικές) από τη στιγμή που θα υπάρξει ένα πειστικό business plan από την πλευρά του επιχειρηματία, ή και καταβολή ενός σημαντικού ποσού με τη μορφή αύξησης κεφαλαίου.

 

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v