Σε συνέχεια των πρόσφατων θετικών αναφορών στο ξένο τύπο, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, μία από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες εφημερίδες της Γερμανίας, δημοσίευσε στις 25 Ιουνίου κοινή συνέντευξη των κκ. Μάριου Ψάλτη και Norbert Winkeljohann, διευθυνόντων συμβούλων της PwC Ελλάδας και Γερμανίας. Η συνέντευξη επικεντρώνεται στην αναζήτηση τρόπων βελτίωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.Το δημοσίευμα είναι ενδεικτικό του κλίματος, που επικρατεί στη Γερμανία, και της μετατόπισης του ενδιαφέροντος από την αμφιβολία, εάν η Ελλάδα επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή εντός του ευρώ, στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει και πώς μπορεί η Γερμανία να βοηθήσει για να βελτιωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Οι δύο CEOs θεωρούν σημαντική τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου ανάπτυξης στην Ελλάδα, το οποίο θα λειτουργεί στα πρότυπα της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, προτείνοντας ένα πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα μπορούσε να δράσει πολλαπλασιαστικά για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με το άρθρο, τα κυριότερα προβλήματα, στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, το επόμενο διάστημα, είναι η βελτίωση της ρευστότητας και η απομάκρυνση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.
Στη συνέντευξη ο κ. Μάριος Ψάλτης διευθύνων σύμβουλος της PriceWaterhouseCoopers Ελλάδος μίλησε για τη σημαντική βελτίωση που υπήρξε στα δημοσιονομικά, με τη μείωση του ελλείμματος στο 6% το 2012 και την αναμενόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Παρόλο που το χρέος εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, η μείωση του επιτοκίου από τους δανειστές μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Επίσης το άρθρο αναφέρεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες κατανοούν τώρα τα πραγματικά αίτια της κρίσης και κάνουν τα σωστά βήματα προς το μέλλον.
Για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας, η PwC προτείνει την ίδρυση ενός Επενδυτικού Ταμείου στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας KfW. Υπάρχει η τεχνογνωσία και από ό,τι φαίνεται και η πολιτική βούληση για την προώθηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, με πιθανή την συμμετοχή της γερμανικής τράπεζας.
Το Επενδυτικό Ταμείο θα μπορούσε να στηρίξει τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων βελτίωσης των υποδομών, την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενθάρρυνση επενδύσεων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς και σε στρατηγικούς κλάδους για την δημιουργία ενός νέου εθνικού μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.
Ο κ. Winkeljohann, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής PriceWaterhouseCoopers, στάθηκε στο παράδειγμα αναξιοποίητων κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια αυτής της ιδέας.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει σήμερα ένα κονδύλι γύρω στα 1,5 δισ. ευρώ από το οποίο έχουν αξιοποιηθεί μόνο 130 εκατ. ευρώ και η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στη γραφειοκρατία της Αθήνας αλλά και των Βρυξελλών. Κι' όμως αυτά τα χρήματα, σε συνδυασμό με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια θα μπορούσαν να υποστηρίξουν επενδύσεις ύψους περίπου 2,9 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στην υποστήριξη των εξαγωγικών αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Winkeljohann δήλωσε ότι η ανάκαμψη καθυστερεί γιατί δεν υπάρχουν κεφάλαια για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους.
Για το λόγο αυτό, η PwC Γερμανίας θεωρεί σημαντική τη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόσβαση σε κεφάλαια και έτσι να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα αναλάβει τους κινδύνους των αρχικών ζημιών όσον αφορά στη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας έτσι τις ιδιωτικές τράπεζες να δανείζουν περισσότερο.
Όσον αφορά στο επενδυτικό περιβάλλον, είναι προφανές ότι απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν η σταθεροποίηση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας που αποθαρρύνει τις επενδύσεις.
Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ψάλτης πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, φτάνει να υπάρξει μία εθνική στρατηγική που να επικεντρώνεται στους τομείς που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Σταδιακά δημιουργείται επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και σε εξαγωγικές δραστηριότητες με έμφαση στα τρόφιμα. «Πρέπει λοιπόν να υποστηρίξουμε τη συστηματική ενίσχυση του τομέων αυτών με τη σωστή χρηματοδότηση, που είναι σε θέσει να προσφέρει το Επενδυτικό Ταμείο», καταλήγει ο κ. Ψάλτης.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.