Στις 28 Μαϊου, μια μικρή ομάδα κυρίως νεαρών οικολόγων συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ταξίμ της Κωσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθεί στην προγραμματισμένη κατεδάφιση τοίχων, το ξερίζωμα δέντρων και την υποτιθέμενη βεβήλωση ιστορικών χώρων στο πάρκο Γκεζί. Η αρχικά ειρηνική διαδήλωση έγινε βίαιη το βράδυ της 30ης Μαϊου, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος των 100 περίπου διαδηλωτών.
Την επόμενη μέρα στο πλευρό των οικολόγων ακτιβιστών συμμετείχαν και εκπρόσωποι του κοσμικού Ρεπουμπλικάνικου Λαϊκού Κόμματος, βασικού αντιπάλου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Το μήνυμα των διαδηλωτών σύντομα εξελίχθηκε από την διάσωση των δέντρων στο πάρκο Γκεζί στην καταδίκη του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος του. Ακούστηκαν συνθήματα όπως "Κάτω ο δικτάτορας", "Ταγίπ παραιτήσου" και "Ενωθείτε κατά του φασισμού".
Οι διαδηλώσεις διογκώθηκαν γρήγορα τη Δευτέρα, με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταξίμ στις 1 Ιουνίου. Μέχρι το βράδυ, οι διαδηλώσεις είχαν επεκταθεί στη Σμύρνη, το Εσκισεχίρ, τη Μούγκλα, τη Γιάλοβα, την Αττάλεια, την Άγκυρα, το Καϊσέρι, την Αντάνα, το Μπολού και το Ικόνιο.
Στις περισσότερες περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαθέτει παραδοσιακά πολλούς υποστηρικτές. Το Ικόνιο, το Καϊσέρι και η Άγκυρα, ισχυρά κέντρα του κόμματος του Ερντογάν, αποτέλεσαν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.
Στην Κωσταντινούπολη και τη Σμύρνη, όπου έγιναν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις, οι διαδηλωτές ήταν κατά κύριο λόγο νέοι και δεν ξεπέρασαν τις 100.000. Οι διαδηλώσεις αυτές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα αν συμπεριλάβουν περισσότερες κοινωνικές ομάδες, υπερβούν το όριο των 100.000 και επεκταθούν σε περιοχές με παραδοσιακά ισχυρή στήριξη για το κυβερνών κόμμα.
Ωστόσο, αν και η δυσαρέσκεια διογκώνεται, ο Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης απολαμβάνουν προς το παρόν αρκετή στήριξη μεταξύ των συντηρητικών Τούρκων που κατοικούν στις αγροτικές περιοχές της χώρας και αποτελούν το βασικό κομμάτι του πληθυσμού.