Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύματα Βγενόπουλου με πολλούς αποδέκτες

Ο όμιλος της MFG έδωσε το στίγμα του ”εφ’ όλης της ύλης”, βγάζοντας ειδήσεις αλλά και ”μηνύματα” που ασφαλώς δεν είχαν ως αποδέκτες (μόνον) τους αναλυτές. Τουναντίον, απευθύνονταν σε όλους όσοι συμμετέχουν έμμεσα και άμεσα στο μεγάλο τραπεζικό παιχνίδι που παρακολουθούμε. Και, μεταξύ άλλων, περιείχαν και μια ”ανοιχτή πρόσκληση”.

Μηνύματα Βγενόπουλου με πολλούς αποδέκτες
του Γιώργου Παπανικολάου

Mε τον πλέον επίσημο τρόπο ”αποσύρθηκε” από τους κύκλους της σεναριολογίας μια πιθανή υποψηφιότητα από το σχήμα της Marfin και του Dubai Investment Group για την Εμπορική, κατόπιν των δηλώσεων Βγενόπουλου στους αναλυτές.

Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη ”είδηση” που έβγαλε το conference call. O κ. Βγενόπουλος ουσιαστικά προσέφερε περαιτέρω ”στήριξη” στην ήδη ισχυρή προσφορά της Τράπεζας Κύπρου, λέγοντας ότι με βάση τις εκτιμήσεις της MFG όσον αφορά στην εσωτερική αξία της μετοχής της Κύπρου, το τίμημα για την Εμπορική κινείται άνω των 30 ευρώ.

Προσέξτε τη διαφορά: Μίλησε για την ”εσωτερική αξία” της μετοχής της Κύπρου και όχι απλώς για τη χρηματιστηριακή αξία, η οποία επιδέχεται μεταβολές από μέρα σε μέρα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Κι ακόμη, αναφέροντας ότι θα υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά της MFG για την απόκτηση πλεοναζόντων καταστημάτων της Εμπορικής, άρα και του προσωπικού τους, μια κίνηση που λύνει για την Κύπρου τα προβλήματα επικάλυψης δικτύων και τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού.

Από την άλλη, ο ίδιος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η προσφορά της Credit Agricole θεωρήθηκε χαμηλή από την MFG, όταν μελετούσαν το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Εμπορική

Εξίσου -αν όχι περισσότερο- σημαντική όμως σε βάθος χρόνου ήταν και η δήλωση από πλευράς του ελληνοαραβικού σχήματος ότι:

- Πρώτον, δεν θέλουν να λαμβάνουν μέρος σε… ”καλλιστεία” , καθώς άφησαν να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η προσφορά της Κύπρου κινείται κοντά στο όριο πέραν του οποίου η απόκτηση της Εμπορικής γίνεται ακριβή σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα έχει η απόκτησή της.

- Δεύτερον, ότι είναι ανοιχτοί μόνον σε ”φιλικές” κινήσεις συνένωσης μεταξύ τραπεζών.

Με τη δήλωση αυτή η πλευρά της MFG προφανώς αποφορτίζει τη σεναριολογία για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ”επιθετικών” κινήσεων από μέρους της για το ”ορατό μέλλον”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος.

Ίσως γι’ αυτό το λόγο ο ίδιος ήταν εξαρχής κατηγορηματικός στο conference call ως προς τη δεσμευτικότητα και την αξιοπιστία της δήλωσής του ότι η κίνηση απόκτησης μετοχών της Πειραιώς ήταν και θα παραμείνει ”καθαρά επενδυτική”, ενώ το επανέλαβε και κατόπιν σε ”πονηρές” διερευνητικές ερωτήσεις των αναλυτών.

Ταυτόχρονα, όμως, απέστειλε… δημοσίως και ανοιχτή πρόσκληση για ”φιλικές” συνενώσεις δυνάμεων, μια πρόσκληση που σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Και τούτο δεδομένων των χαρακτηριστικών που έχουν ορισμένοι από τους μεγάλους παίκτες αυτού του χώρου, αλλά και του μικρού σχετικά μεγέθους των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό.

Αρκεί βέβαια να ικανοποιείται το κριτήριο που με απόλυτο τρόπο έθεσε ο κ. Βγενόπουλος, ήτοι να προκαλεί το όποιο deal θετικές επιδράσεις στα κέρδη ανά μετοχή, από τον πρώτο κιόλας χρόνο!

* Ακούστε όλο το conference call της Marfin κάνοντας ”κλικ” στη δεξιά στήλη ”Σχετικά Links”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v