Deals, αλλά και υστέρηση στις τηλεπικοινωνίες

Το 2006 αναμένεται να είναι έτος αξιολόγησης και απεικόνισης της πραγματικής αξίας των εξαγορών και των συμφωνιών που έγιναν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας τις τάσεις και για τα επόμενα έτη, επισημαίνει σε μελέτη της η Kantor.

Deals, αλλά και υστέρηση στις τηλεπικοινωνίες
Το 2006 αναμένεται να είναι έτος αξιολόγησης και απεικόνισης της πραγματικής αξίας των εξαγορών και των συμφωνιών που έγιναν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας τις τάσεις και για τα επόμενα έτη, επισημαίνει σε μελέτη της η Kantor.

Ενώ ο ανταγωνισμός μεταφέρεται διεθνώς στην τηλεφωνία μέσω του Διαδικτύου, VoIP, η χώρα μας κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ”πρωτόγονη”.

Με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διείσδυσης του Διαδικτύου (κάτω του 20%) και το 99% των χρηστών του Διαδικτύου χωρίς πρόσβαση με ευρωζωνική διασύνδεση (DSL), η αγορά δεν δείχνει σημάδια εξέλιξης βραχυπρόθεσμα. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι τιμές ευρωζωνικής πρόσβασης στην ελληνική αγορά, που παραμένουν οι ακριβότερες στην Ευρώπη.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της ετήσιας επισκόπησης της διεθνούς αγοράς τηλεπικοινωνιών που καταρτίζει η Kantor Capital, όπου επισημαίνεται ότι η τηλεφωνία μέσω του Διαδικτύου (VoIP) θα αλλάξει δραματικά την αγορά προς όφελος του καταναλωτή.

Όπως καταγράφεται στην μελέτη της Kantor, το μέλλον των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στηρίζεται σε δύο άξονες. Αρχικά, αν θα μπορέσουν οι εταιρίες των ασύρματων επικοινωνιών να επενδύσουν σε καινούργιες τεχνολογίες, και δεύτερον αν θα μπορέσουν οι εταιρίες στον τομέα των διαφοροποιημένων επικοινωνιών να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και να διευρύνουν τις δικές τους υπηρεσίες για VoIP, πιθανώς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών το 2005 παρουσίασε την 3η υψηλότερη αξία πραγματοποιηθέντων συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση (20%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην παγκόσμια αύξηση της αξίας των πραγματοποιηθέντων συμφωνιών έχει συμβάλει και η αύξηση της συμμετοχής από εταιρίες ιδιωτικών επενδύσεων (Private Equity) οι οποίες το 2005 συμμετείχαν στο 15% (κατά αξία) των συνολικών συμφωνιών της αγοράς.

Στην Ελλάδα το 2005 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρκετά έντονος χρόνος όσον αφορά την αγορά των τηλεπικοινωνιών. Το Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 80,8% της ΤΙΜ Hellas στις εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital) Apax Partners και Texas Pacific Group. Οι δύο εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών προχώρησαν και στην εξαγορά της Q-Telecom από την Info-Quest.

Η Ιntracom ανακοίνωσε την εξαγορά του 23% της FORTHnet από τις Μινωικές Γραμμές (τις οποίες μετέπειτα πούλησε στο ΧΑΑ) και το 100% της Hellas On Line, ενώ η ισλανδικών συμφερόντων εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Novator απέκτησε το 16,1% της FORTHnet. Η Cosmote Mobile Telecoms εξαγόρασε την Cosmo Bulgaria Mobile EAD (GloBul) και την Cosmofon AD Skopje από τον OTE.

Σημαντικής μακροπρόθεσμης βαρύτητας κίνηση είναι και η συνεργασία μεταξύ της Intracom και του Ρώσικου Ομίλου Sistema. Οι κινήσεις αυτές μένει να αποτιμηθούν αφού ξεκαθαρίσουν προηγουμένως οι προθέσεις των επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά, και οι περαιτέρω εξελίξεις και συναλλαγές που αναμένεται να προκύψουν και να επηρεάσουν σημαντικούς παίκτες στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v