Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Κύπρος…

Όσα συμβαίνουν στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ συνιστούν ευτελισμό της Δημοκρατίας και ένα ακόμη πλήγμα στους θεσμούς. Το πρόβλημα είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνον σε πρόσωπα.

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Κύπρος…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν η Δύση χρωστά στο ελληνικό πνεύμα για έννοιες όπως η Δημοκρατία, άλλο τόσο χρωστά στον Διαφωτισμό για έννοιες όπως ο διαχωρισμός των εξουσιών.

Δίχως Δημοκρατία, αλλά και δίχως τον διαχωρισμό νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, συντεταγμένη Πολιτεία δεν μπορεί να υπάρξει. Δημοκρατικά ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να υπάρξει.

Στην Ελλάδα, με ειδική μνεία στο Σύνταγμα, έχουμε ορίσει ότι το νομοθετικό σώμα μπορεί να υποδυθεί και τον ρόλο του δικαστή.

Αυτός είναι ο δρόμος που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε.

Ως αποτέλεσμα, όσες δίκες ή ανακρίσεις έγιναν από πολιτικά πρόσωπα με αντικείμενο πολιτικά πρόσωπα έμειναν στη συνείδηση των πολιτών ως προσπάθειες συγκάλυψης, παρά αποκάλυψης της αλήθειας και καταλογισμού ευθυνών.

Διαφορετικά πορίσματα από τους εκπροσώπους των κομματικών σχηματισμών, καταλογισμός ευθυνών στη βάση πολιτικών κριτηρίων και ευτελισμός των θεσμών.

Κυριότερα, όμως, ατιμωρησία.

Για λόγους όπως αυτοί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε…

Ακόμη όμως και σε ένα «τραβεστί» σύστημα απονομής δικαιοσύνης, όπως αυτό που καταργεί τον διαχωρισμό των εξουσιών και καλεί πολιτικούς να κρίνουν και να δικάσουν πολιτικούς, πρέπει να τηρούνται τα προσχήματα.

Όσα συμβαίνουν, όμως, στις συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ» συνιστούν ευτελισμό της Δημοκρατίας και ένα ακόμη πλήγμα στους θεσμούς.

Το πρόβλημα είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνον σε πρόσωπα.

Αφορά στις κεντρικές συνταγματικές επιλογές που έχει κάνει η χώρα μας, βάσει των οποίων παρέχεται η δυνατότητα σε πρόσωπα να επιδιώξουν σκοπούς αλλότριους από το αντικείμενο που θα όφειλε να είναι κυρίαρχο, δηλαδή την αναζήτηση της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης.

Στην πολύπαθη Κύπρο, ο συνταγματικός νομοθέτης φρόντισε να ακολουθήσει όσα διατύπωναν προ περίπου 250 ετών, άνθρωποι όπως ο Τζον Λοκ και ο Σαρλ Λουί ντε Σεκοντά, γνωστός και ως Μοντεσκιέ.

Έτσι, ορίστηκαν τρεις δικαστές για να κρίνουν την υπόθεση της φυγής καταθέσεων πριν από το κούρεμα στις κυπριακές τράπεζες, και όσους βρεθούν ενώπιόν τους, είτε αυτοί είναι πολιτικά πρόσωπα είτε όχι.

Κατά πόσον θα λάμψει η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη είναι κάτι που θα κρίνουν οι ιστορικοί στο μέλλον.

Τουλάχιστον, όμως, η διαδικασία δεν θα αναλωθεί στο γνώριμο, για εμάς στην Ελλάδα, γαϊτανάκι επίρριψης ευθυνών στη βάση κομματικών επιδιώξεων.

Εάν σήμερα στην Ελλάδα αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστικό ρόλο ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί, όπως η Χρυσή Αυγή, τούτο οφείλεται και στον σταδιακό αλλά σταθερό ευτελισμό των θεσμών από όσους τάχθηκαν να τους υπηρετούν τις τελευταίες δεκαετίες.

Με τον τρόπο αυτό χάθηκε τόσο το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όσο και το κράτος δικαίου.

Οι πολίτες δύσκολα βρίσκουν το δίκιο τους και οι πολιτικοί σπάνια το χάνουν.

Από τη στήλη αυτή έχουμε υποστηρίξει και κατά το παρελθόν την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης και κατάργησης νομοθετημάτων όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος παρά την τελευταία αναμόρφωσή του παραμένει ένα μελανό σημείο στη Δημοκρατία μας.

Όσα ανεχόμασταν επί τόσα χρόνια πλέον δεν μπορούν να γίνουν δεκτά.

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανοίξει τον δρόμο ποινικής δίωξης στα επίορκα πολιτικά πρόσωπα, από όποιο πόστο και εάν αυτά υπηρέτησαν.

Ακόμη και εάν δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οτιδήποτε άλλο, οφείλει να συμφωνήσει σε αυτό.

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v