Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τελική πράξη του δράματος…

Η οικονομία έχει τη δική της δυναμική και ό,τι χρειάστηκε δεκαετίες για να φτιαχτεί μπορεί να καταστρέφεται σε μία ημέρα, αλλά χρειάζεται πάλι δεκαετίες για να ξαναφτιαχτεί. Είτε με ευρώ, είτε, πολύ χειρότερα, με δραχμή…

Η τελική πράξη του δράματος…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το καράβι βουλιάζει. Τα σημάδια υπάρχουν παντού.

Δεν είναι μόνο ενδείξεις που αντλούνται από την καθημερινότητα και όσα ο καθένας μας βιώνει, προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα με το μπαράζ των φόρων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμής του.

Είναι αποδείξεις τεκμηριωμένες με τη βάθυνση της ύφεσης, η οποία πλέον αναμένεται να φθάσει το 6% για φέτος και αθροιστικά περί το 14% από την αρχή της κρίσης, εκτοξεύοντας τόσο την ανεργία πολύ πέραν του 17,7%, που καταγράφουν οι επίσημες στατιστικές, όσο και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10%, έναντι του αναθεωρημένου στόχου 9%.

Έτσι όπως κυλούν τα πράγματα, όμως, το έργο «δεν βγαίνει».

Δεν βγαίνει ούτε για τη χώρα και για την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλει, αλλά ούτε και για τους πολίτες της και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Επί δύο χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνιόταν να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο για να μειώσει τις δαπάνες και το εύρος του δημόσιου τομέα, σε μια ύστατη προσπάθεια διατήρησης των πελατειακών της σχέσεων, ενώ αποδείχθηκε ανίκανη να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για ακριβώς τους ίδιους λόγους. Όσο για τη γάγγραινα της φοροδιαφυγής…

Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. έλεγε όχι σε όλα, δείχνοντας είτε ότι δεν κατανοούσε τα αίτια και τους τρόπους υπέρβασης της κρίσης, είτε ότι δεν τη συνέφερε να το πράξει, με στόχο την εξυπηρέτηση και των δικών της πελατειακών σχέσεων.

Σήμερα, αν και αμφότερα τα κόμματα αυτά συναίνεσαν στον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, της τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια, με τους «δελφίνους» του ΠΑΣΟΚ να ερίζουν για την επόμενη ημέρα και τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει για εκλογές Φεβρουαρίου ή αρχών Μαρτίου, αδημονώντας να γευθεί ξανά την εξουσία.

Και όλα αυτά ενώ ήδη δημιουργείται η ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων της τάξης των 3 δισ. ευρώ και ευλόγως κορυφώνεται η δυσπιστία των δανειστών μας σχετικά με την ικανότητα της χώρας να παραδώσει όσα υποσχέθηκε, ώστε να λάβει την επόμενη «υπερδόση» των 89 δισ. ευρώ.

Ίσως, όμως, να είναι ήδη πολύ αργά.

Ακόμη και αν όντως συρρικνωθεί το Δημόσιο σύντομα, ο ιδιωτικός τομέας θα αργήσει πολύ να ανακάμψει.

Ούτε οι τράπεζες θα αρχίσουν την πιστωτική επέκταση, αν συνεχίσουν να υπάρχουν με την παρούσα μορφή τους μετά το «κούρεμα» και την ανακεφαλαιοποίησή τους με κοινές μετοχές (διάβαζε κρατικοποίησή τους), ούτε οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να φυτρώνουν σαν μανιτάρια, ούτε βεβαίως θα επιστρέψουν μαζικά τα 80 - 100 δισ. ευρώ που έφυγαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα, αν το Δημόσιο καθυστερήσει να πάρει αυτά τα νέα μέτρα, που οφείλουν να εντοπίζονται στην πλευρά των δαπανών και για τα οποία η Ν.Δ. εμφανίζεται ήδη αντίθετη, αν δεν αρχίσει να αποπληρώνει τους προμηθευτές του ώστε να «κυκλοφορήσει» κάποιο χρήμα στην οικονομία και να αποφευχθούν νέα λουκέτα, αν δεν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει την πληγή της φοροδιαφυγής και να τονώσει έτσι τα έσοδά της, τα πράγματα θα γίνουν γρήγορα πολύ χειρότερα.

Όλα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν σύντομα. Πρέπει να γίνουν τώρα.

Από την παρούσα κυβέρνηση, με νέα ή την υπάρχουσα σύνθεση και με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.

Η οικονομία έχει τη δική της δυναμική και ό,τι χρειάστηκε δεκαετίες για να φτιαχτεί μπορεί να καταστρέφεται σε μία ημέρα, αλλά χρειάζεται πάλι δεκαετίες για να ξαναφτιαχτεί.

Είτε με ευρώ, είτε, πολύ χειρότερα, με δραχμή…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v