Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχετοι…

Είτε κάνεις όσα υποσχέθηκες και αναλαμβάνεις το κόστος, είτε δεν τα κάνεις και το αποφεύγεις. Έτσι τουλάχιστον φέρονται οι λογικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των πολιτικών…

Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχετοι…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε έναν κλειστό κύκλο ανθρώπων με επιρροή, χθες στο Λουξεμβούργο, μιλούσαν για τους καλούς, τους κακούς και τους άσχετους.

Οι αναφορές τους εστίαζαν τόσο στον συνολικό τρόπο χειρισμού της κρίσης στην ευρωζώνη όσο και στην ελληνική περίπτωση, κατά την τελευταία διετία.

Όπως έλεγαν, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε, περίπου προ διετίας, ορισμένες δεσμεύσεις ώστε να λάβει την περίφημη χρηματοδοτική στήριξη των 110 δισ. ευρώ ως αντάλλαγμα.

Όταν μια κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει ένα πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων όπως το μνημόνιο, που φέρει σαφές πολιτικό κόστος, έχει στη διάθεσή της διάφορες «εναλλακτικές», εντός του πλαισίου πάντα της λογικής.

Όπως σημείωναν, πρώτον, μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

Να φανεί, δηλαδή, έντιμη έναντι όσων τη στήριξαν, αλλά και να επωμιστεί τις πολιτικές συνέπειες των πράξεών της. Ούτως ή άλλως, οι πολιτικοί στις εκλογές κρίνονται…

Μια καλύτερη εκδοχή, δεύτερον, θα μπορούσε να αφορά και πάλι στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, αλλά κατά τρόπο ευφυή, ταχύ και αποτελεσματικό, ο οποίος δεν θα της επέφερε πολιτικές απώλειες αντίστοιχου μεγέθους με την πρώτη «εναλλακτική».

Η κακή εκδοχή, βεβαίως, θα ήταν να μην τιμήσει τις δεσμεύσεις αυτές και βεβαίως να αποφύγει έτσι και το όποιο πολιτικό κόστος.

Πρόκειται ευλόγως για μια ατελέσφορη προσέγγιση, καθώς θα οδηγούσε σύντομα σε αδιέξοδο και σε ευρύτερες αναταράξεις…

Στην ελληνική περίπτωση, όμως, όπως σημείωναν οι ίδιοι πάντα άνθρωποι, η κυβέρνηση Παπανδρέου βρέθηκε σε μια μοναδική θέση κατά την οποία, αν και επωμίστηκε πλήρως το πολιτικό κόστος, παραχωρώντας στη συνέχεια την εξουσία στην παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας, δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει ούτε μία από τις δεσμεύσεις της.

Δεν προώθησε επιτυχώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, οι στόχοι του οποίου αναθεωρήθηκαν επανειλημμένως προς τα κάτω, δεν κατόρθωσε να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, και βεβαίως δεν έκανε αποκρατικοποιήσεις….

Αντίθετα, κατόρθωσε να βγάλει τους Έλληνες στους δρόμους και να προκαλέσει ένα ευρύ κύμα λαϊκής αλλά και εσωκομματικής δυσαρέσκειας, που κατέστησαν το φορτίο του πολιτικού κόστους αβάσταχτο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής η οποία εκφεύγει της «λογικής», αν και αυτή δεν είναι ακριβώς η έκφραση που χρησιμοποίησαν.

Επίσης χθες, στην Μπολόνια της γειτονικής Ιταλίας, ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει άριστα τα ευρωπαϊκά θέματα και είναι πολιτικός εγνωσμένου κύρους, ο Ρομάνο Πρόντι, αναφερόμενος στην κρίση της ευρωζώνης, και ειδικά στην ελληνική περίπτωση, αποτύπωσε τις εμπειρίες του κατά τρόπο ιδιαίτερα εύστοχο.

«Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της ελληνικής κρίσης, χάθηκε χρόνος. Έπρεπε να λυθεί άμεσα και σιωπηλά. Έπρεπε να λυθεί μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ, τελικά, μετατράπηκε σε τραγωδία. Τα μέτρα που ελήφθησαν από τότε ήταν και πάλι καθυστερημένα και χαμηλότερα των περιστάσεων», είπε ο βετεράνος Ιταλός πολιτικός αναφερόμενος κυρίως στους χειρισμούς του Βερολίνου.

Το ατυχές βέβαια, τόσο για την ευρωζώνη όσο και για την Ελλάδα, είναι ότι κατά την ώρα εκδήλωσης της κρίσης τα ηνία τους κρατούσαν άνθρωποι όπως η φιλτάτη Άγκελα Μέρκελ και ο επίσης φίλτατος Γ. Παπανδρέου, αντίστοιχα.

Για τη μεν Μέρκελ, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άσκησε οξύτατη κριτική, κατηγορώντας την ως αδιάλλακτη και ιδιαίτερα επιφυλακτική, γεγονός που όξυνε και μετέδωσε και σε άλλες χώρες την κρίση.

Στον δε Παπανδρέου, ο κ. Πρόντι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά.

Το είχαν πράξει άλλοι στο Λουξεμβούργο…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v