Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζάμπα φόροι, τζάμπα λόγια…

Εδώ και έξι μήνες η Γερμανία προσφέρει στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες και τεχνογνωσία με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Εμείς απλώς τους γυρνάμε την πλάτη. Γιατί άραγε;

Τζάμπα φόροι, τζάμπα λόγια…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Προτιμούν να υπερφορολογούν, οδηγώντας την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση και τους πολίτες στο όριο της ανέχειας, αντί να χτυπούν τη φοροδιαφυγή.

Τους προσφέρουν βοήθεια στο πιάτο για την αντιμετώπιση της κυριότερης αιτίας κοινωνικής αδικίας στη χώρα μας αλλά και για την ανόρθωση της οικονομίας και αυτοί τους γυρνούν την πλάτη.

Πρόκειται για μια σαφή επιβεβαίωση του γεγονότος ότι όχι μόνο δεν μπορούν, αλλά δεν θέλουν κιόλας να αποδομήσουν το πελατειακό σύστημα που μας οδήγησε στην κρίση.

Η αποκάλυψη του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χθες, ότι εδώ και έξι μήνες η χώρα του προσφέρεται να συνδράμει την Ελλάδα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, με εμπειρογνώμονες και τεχνογνωσία, και ότι στο διάστημα αυτό η Αθήνα δεν έχει μπει καν στον κόπο να απαντήσει στην πρόταση του Βερολίνου, συνιστά πραγματικό κόλαφο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και συνολικά για την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Εάν σήμερα χιλιάδες Έλληνες είναι αντιμέτωποι με υπέρογκους φόρους, έκτακτες εισφορές, τέλη ακινήτων και κάθε είδους «χαράτσια», τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε μπορούσε, και κυριότερα, ούτε ήθελε να κάνει τα «συμπεφωνημένα».

Εμείς δώσαμε και δίνουμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ότι τη θέλει πραγματικά, είπε χθες προς εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο Βερολίνο.

«Πριν από έξι μήνες ρώτησα τους υπουργούς Οικονομικών των 17 γερμανικών κρατιδίων εάν είναι πρόθυμοι να στείλουν έμπειρους υπαλλήλους τους στην Ελλάδα για να συμβάλουν στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Όλοι απάντησαν καταφατικά», είπε ο κ. Σόιμπλε. «Μετέφερα αμέσως μετά το μήνυμά τους στον Έλληνα ομόλογό μου. Απάντηση ακόμα περιμένω»...

Τι νόημα έχει, άραγε, μετά την αποκάλυψη αυτή, να συζητούμε ακόμη για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που ο φίλτατος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εξαγγείλει από τον Σεπτέμβριο και ακόμη περιμένουμε να δούμε;

Τι νόημα έχει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει δικαιότερη αντιμετώπιση των φορολογουμένων σε αυτήν τη χώρα και ότι το «σύστημα» δεν θα προστρέχει εξακολουθητικά στους «ίδιους και στους ίδιους», ώστε να μαζέψει όσα του λείπουν;

Από αυτήν εδώ τη στήλη έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένως κατά το παρελθόν ότι ίσως το μνημόνιο να βασίστηκε σε ορισμένες εσφαλμένες παραδοχές, αλλά ότι η κυριότερη αιτία της αποτυχίας του στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι ουδέποτε πραγματικά εφαρμόστηκε.

Η δημοσιονομική προσαρμογή επιχειρήθηκε με λάθος τρόπο, οι μεταρρυθμίσεις εξελίχθηκαν σε παρωδία και οι αποκρατικοποιήσεις παρέμειναν στα χαρτιά.

Υπαγόρευσε η τρόικα, ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ, το οριζόντιο μαχαίρι στους μισθούς και στις συντάξεις; Επέβαλε την υπερφορολόγηση ή εμπόδισε την κυβέρνηση να εκποιήσει ή τουλάχιστον να αξιοποιήσει κρατικές επιχειρήσεις ή ακίνητη περιουσία;
Τη σταμάτησε από το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων;

Είναι δυνατόν να επιχειρείται δημοσιονομική προσαρμογή μέσω δραματικών περικοπών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή άτυπης στάσης πληρωμών προς προμηθευτές ή ακόμη και μη επιστροφής ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές ή λοιπές επιχειρήσεις;

Συνταγή για ύφεση είναι, αν μη τι άλλο.

Όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, σε αυτήν τη ζωή τα πάντα, ή τουλάχιστον τα περισσότερα, εξαρτώνται κυρίως από τη βούληση.

Θέλουμε να γίνει κάτι, το οποίο περνά από το χέρι μας; Εφόσον μπορούμε, το κάνουμε.
Δεν θέλουμε; Όσο και να μας πιέζουν… δεν θα το κάνουμε ποτέ.

Η περίπτωσή μας, κατά τα φαινόμενα, αφορά έναν τραγικό συνδυασμό:

Ούτε μπορούμε, αλλά ούτε και θέλουμε.

Όπως είπε χθες ο φίλτατος Σόιμπλε, η Ελλάδα αδυνατεί να αξιοποιήσει όχι μόνο την προσφερόμενη διοικητική βοήθεια, αλλά και τα τεράστια κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, επειδή τα έργα που προτείνει -αν προτείνει κάποια- δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης….

Εμείς, ή τουλάχιστον όσοι διαχειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου, τι ακριβώς του απαντάμε;

Εν τέλει, και ίσως κυριότερα, τι θα κάνουν με όσα τους συμβουλεύει ο άνθρωπος που δέχθηκαν να έχουν στην «παρέα» τους, ο κ. Χ. Ράιχενμπαχ;



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v