Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνά ευρώ ή ακριβές δραχμές;

Ο μισθωτός και ο συνταξιούχος έχουν δώσει και όπως είπε χθες κορυφαίος τραπεζίτης η χώρα βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες επιλογές. Πρέπει όμως να αποφασίσει προς τα πού επιθυμεί να βαδίσει.

Φθηνά ευρώ ή ακριβές δραχμές;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν μπείτε σήμερα σε οποιοδήποτε καφενείο της χώρας και ρωτήσετε τη γνώμη των θαμώνων σχετικά με το μνημόνιο, είναι βέβαιο ότι θα εισπράξετε αρνητικές αντιδράσεις.

Κανείς δεν θέλει την κακουχία ή τον περιορισμό του εισοδήματός του.

Ενδεχομένως θα υπάρξουν ορισμένοι που θα το χαρακτηρίσουν "αναγκαίο κακό", αλλά η συντριπτική πλειονότητα θα σας απαντήσει, κατά πάσα βεβαιότητα, αρνητικά.

Αντίστοιχα, αν τους ρωτήσετε σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, ίσως να δείτε χαμόγελα και να ακούσετε αναμνήσεις ημερών καλύτερης διαβίωσης και θα είναι πιθανώς αρκετοί εκείνοι που θα υποστηρίξουν την ιδέα.

Τέλος, εάν τους ρωτήσετε τι θα έκαναν εάν έβρισκαν τις τράπεζες και τα μαγαζιά κλειστά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, φερ’ ειπείν τριών έως πέντε ημερών, ή εάν αύριο οι καταθέσεις τους σε ευρώ δραχμοποιούνταν έναντι μιας εξευτελιστικής ισοτιμίας και τα επιτόκια και ο πληθωρισμός πήγαιναν στα ύψη, θα σας μιλούσαν για καταστροφή, για πανικό και για δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι ίδιοι άνθρωποι.

Οι άνθρωποι που δεν θέλουν το μνημόνιο και ορισμένοι από αυτούς θα επιθυμούσαν έως και την επιστροφή της χώρας σε νομισματικό καθεστώς δραχμής αλλά και χρεοκοπία, όταν έρθει η ύστατη ώρα, η ώρα κατά την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα επίχειρα των επιλογών τους, αντιλαμβάνονται την τραγικότητα της κατάστασης.

Δεν έχουν, άλλωστε, τη στιγμή εκείνη άλλη επιλογή.

Όμως, είναι απαραίτητο να έρθει αυτή η ώρα;

Είναι απαραίτητο να εισακουστούν εκείνοι, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται ακόμη και στην κυβέρνηση, και να μπει η Ελλάδα σε ακόμα μία περιπέτεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου ή και του χρέους της, αλλά και επιδείνωσης του επιπέδου αξιοπιστίας της στις διεθνείς αγορές;

Πρόσφατα, δύο ελληνικές τράπεζες, η Εθνική και η Eurobank, κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν γραμμές χρηματοδότησης από την ανοιχτή αγορά της τάξης των 8 - 9 δισ.ευρώ.

Μπόρεσαν δε να το πράξουν στη βάση της αξιοπιστίας που διαθέτουν όσο και της προόδου που παρουσίασε η Ελλάδα κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μνημονίου που υπέγραψε με την τρόικα ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ.

Φρόντισαν, με άλλα λόγια, να κάνουν αυτό που κάθε "καλή τράπεζα" οφείλει να κάνει:
Να εξασφαλίζει αρκετή ρευστότητα, με στόχο τη διοχέτευσή της στην οικονομία με τη μορφή χορηγήσεων.

Σήμερα, βλέπουμε ότι η εφαρμογή του μνημονίου αυτού χωλαίνει.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι, αν και έχει υπάρξει αξιόλογη πρόοδος και βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών έναντι της περυσινής χρονιάς, τόσο ο στόχος των εσόδων όσο και εκείνος των δαπανών δεν έχουν επιτευχθεί.

Η επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής θα βρει την Ελλάδα ενώπιον των ευθυνών της.

Θα τη βρει αντιμέτωπη, για μία ακόμη φορά, με το δίλημμα της πιστής τήρησης του μνημονίου, δηλαδή της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και της επικράτησης όρων διαφάνειας στη διοίκηση αυτού του τόπου, ή της χρεοκοπίας, με οποιαδήποτε μορφή.

Εάν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική και κοινωνική συναίνεση και δεν μπορέσει να βάλει το "μαχαίρι στο κόκαλο", περιορίζοντας σημαντικά το εύρος του δημόσιου τομέα, ανακόπτοντας την επιδότηση θέσεων εργασίας αμφίβολης αποτελεσματικότητας και απόδοσης για το κοινωνικό σύνολο, το τέλος θα είναι κοντά.

Ο μισθωτός και ο συνταξιούχος έχουν δώσει και όπως είπε χθες κορυφαίος τραπεζίτης η χώρα βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες επιλογές.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής, το άνοιγμα των αγορών, η ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ο περιορισμός της δράσης και έκτασης του κράτους πρέπει επιτέλους να γίνουν πραγματικότητα.


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v