Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δανειολήπτες όλης της ευρωζώνης, ευτυχείτε!

Ο Μπεν Μπερνάνκε υπόσχεται χαμηλά επιτόκια και για τον επόμενο χρόνο, ή τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του, και ο «ομόλογός» του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, θεωρεί αδιανόητο να κινηθεί αντίθετα.

Δανειολήπτες όλης της ευρωζώνης, ευτυχείτε!
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ο Μπεν Μπερνάνκε υπόσχεται χαμηλά επιτόκια και για τον επόμενο χρόνο, ή τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του…

Η σθεναρή υποστήριξη που παρέσχε, καταθέτοντας χθες ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, στην πολιτική των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, την οποία ακολουθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), δεν άφησε καμία αμφιβολία σχετικά με την πρόθεσή του να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της Fed στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0% - 0,25%, έως ότου η εκεί οικονομία εμφανίσει ουσιαστικότερα σημεία ανάκαμψης και αρχίσει να φθίνει η ανεργία, που σήμερα ξεπερνά το επίπεδο του 10,2%.

Πρόκειται για μια πολιτική η οποία, αν και έχει ως κύριο στόχο την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, συνέβαλε καταλυτικά, από κοινού βεβαίως με το δυσθεώρητο έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού, στη σταδιακή διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 20% από τα μέσα του Φεβρουαρίου έως σήμερα.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια πολιτική η οποία επί της ουσίας μείωσε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων και επηρέασε σημαντικά τις εξαγωγές της ευρωζώνης, δυσχεραίνοντας την έξοδό της από την κρίση.

Τις επηρέασε σε τέτοιο βαθμό ώστε ώθησε ακόμη και την κραταιά γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG να ανακοινώσει την Τετάρτη την πρόθεσή της να μεταφέρει τμήμα των παραγωγικών της εγκαταστάσεων από τη Γερμανία στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ώστε να επωφεληθεί του φθηνού δολαρίου.

Όσο, λοιπόν, ο φίλτατος κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ατενίζει τον ομόλογό του πέραν του Ατλαντικού να διατηρεί την παρούσα χαλαρή νομισματική πολιτική, οποιαδήποτε σκέψη αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ προσκρούει στην κοινή λογική, καθώς θα σήμαινε περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν θεωρήσουμε ότι γνώμονας της παρούσας νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, που θέλει το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο του 1%, είναι η τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας αλλά και η συγκράτηση του πληθωρισμού σε επίπεδα «πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%», όπως αρέσκεται να λέει ο κ. Τρισέ, τότε τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΚΤ, περί πληθωρισμού από 0,8% έως 2% το 2011, συνηγορούν ότι τουλάχιστον έως τότε η πολιτική αυτή δεν έχει λόγο να αλλάξει.

Βεβαίως, σε ό,τι αφορά τους φίλτατους δανειολήπτες της ευρωζώνης, υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος.

Εάν το επιτόκιο αναφοράς του δανείου τους είναι το βασικό επιτόκιο του ευρώ, τότε όλα έχουν καλώς.

Εάν όμως είναι το Euribor, τότε η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ ότι η επικείμενη δημοπρασία 12μηνης ρευστότητας προς στις τράπεζες θα είναι η τελευταία και πως το επιτόκιο που θα τη συνοδεύει δεν θα είναι σταθερό στα σημερινά επίπεδα του 1%, αλλά θα κυμαίνεται ακολουθώντας το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, «δυσκολεύει» κάπως τα πράγματα.

Επιστροφή δε σε «κανονικές» συνθήκες αναχρηματοδότησης, κατά τις οποίες το επιτόκιο ουσιαστικά καθορίζουν η προσφορά και η ζήτηση, αλλάζει εντελώς τα πράγματα.

Έως τότε όμως, ευτυχείτε!
Ένα ακόμη έτος, ή τουλάχιστον δέκα μήνες ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, είναι μπροστά μας…

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v