Τα "τζάμπα" χαρτιά - Επιστροφή στα θεμελιώδη

"Αγόρασε φθηνά, πούλησε ακριβά". Εάν αυτή παραμένει η ουσία μιας χρηματιστηριακής τοποθέτησης (παρότι στις μέρες μας τείνουμε να το ξεχάσουμε), πότε είναι ο καλύτερος καιρός για να αγοράσει κανείς μετοχές;

Τα τζάμπα χαρτιά - Επιστροφή στα θεμελιώδη
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

"Αγόρασε φθηνά, πούλησε ακριβά".

Εάν αυτή παραμένει η ουσία μιας χρηματιστηριακής τοποθέτησης (παρότι στις μέρες μας τείνουμε να το ξεχάσουμε), πότε είναι ο καλύτερος καιρός για να αγοράσει κανείς μετοχές;

Εν χορώ, η απάντηση θα όφειλε να είναι… "μα όταν αυτές είναι φθηνές".

Σύμφωνοι. Και πότε ξέρουμε ότι αυτές είναι φθηνές;

Όπως συχνά-πυκνά μας υπενθυμίζουν οι φίλτατοι Μ. Γελαντάλις και Αθ. Σταυρόπουλος, "ο εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο".

Ε, λοιπόν, υπάρχουν ορισμένοι αντικειμενικοί τρόποι ώστε να ξέρουμε πότε κάτι είναι φθηνό και πότε όχι.

Επιστροφή στα θεμελιώδη και ξερό ψωμί.

Οι δείκτες είναι πολλοί και όλοι έχουν κάτι να μας πουν.

Οι δημοφιλείς και πολυσυζητημένοι P/E και P/BV, ήτοι τιμή προς κέρδη, κάτω από δέκα και πάντως μονοψήφια, τιμή προς λογιστική αξία, κάτω από τη μονάδα ή ακόμη και η μερισματική απόδοση (dividend yield) αποτελούν τα "σταθερά" και πάγια σημεία αναφοράς σε οποιουδήποτε είδους ανάλυση.

Στις μέρες μας, ωστόσο, όπου η επιβίωση των επιχειρήσεων και κατά προέκταση η δυνατότητά τους να έχουν μία επόμενη και πιθανώς καλύτερη ημέρα, κρίνεται από την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οποιαδήποτε ενδεχόμενη τοποθέτηση επί μετοχών θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την εξέταση του δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας κάποιας εταιρίας.

Ο λόγος του κυκλοφορούντος ενεργητικού προς τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μιας επιχείρησης μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε κατά πόσον η ρευστότητά της επιτρέπει σε αυτήν να ανταποκριθεί στο κρισιμότερο ζητούμενο των ημερών χρηματοδοτικής ασφυξίας που διανύουμε. Ήτοι, στις υποχρεώσεις της.

Εταιρίες με κυκλοφοριακή ρευστότητα υψηλότερη της μονάδας εμφανίζουν σε γενικές γραμμές ικανοποιητική εικόνα κεφαλαίων κίνησης και κατά συνέπεια μπορούν να εξυπηρετήσουν ευχερέστερα τις υποχρεώσεις τους.

Βέβαια, επειδή πέραν των υποχρεώσεων στο "τραπέζι" μπαίνει και η δυνατότητά τους να παράγουν κέρδη, μια κλεφτή ματιά στο EBITDA σε σχέση με την τιμή τους δεν θα έβλαπτε κανέναν…

Τώρα, εάν έχετε "ξεσκονίσει" τις λογιστικές καταστάσεις και τους ισολογισμούς και τα βρίσκετε όλα πάμφθηνα στο ταμπλό… και με τάσεις να γίνουν ακόμη φθηνότερα, τότε ίσως ο καιρός να αρχίσετε τις σταδιακές σας τοποθετήσεις, με τον γνωστό… πολυετή ορίζοντα, έχει φτάσει…

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v