Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας

Η διαφαινόμενη αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας των τραπεζών, μέσω του «πακέτου σωτηρίας τραπεζών», εμφανίζεται να είναι ακριβώς αυτό και τίποτε άλλο. Πού είναι το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας;

Το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Η διαφαινόμενη αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω του -διαβόητου πλέον- «πακέτου σωτηρίας τραπεζών», εμφανίζεται να είναι ακριβώς αυτό και τίποτε άλλο.

Ένα πακέτο «σωτηρίας» τραπεζών και πιθανώς «τραπεζιτών»...

Τραπεζών που ουδείς γνωρίζει εάν «κινδύνευσαν» ή «κινδυνεύουν», ώστε να χρήζουν «σωτηρίας» -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στη διάσωση των οποίων θα όφειλε να σπεύσει ούτως ή άλλως η Τράπεζα της Ελλάδος- και που εν τέλει ουδένα άλλο αφορά.

Διότι, κατά τα φαινόμενα, ουδεμία πρόθεση έχουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να διοχετεύσουν αυτήν την πλεονάζουσα ρευστότητα στην ευρεία αγορά. Στην ελληνική οικονομία.

Ασχέτως εάν η διάχυση αυτή «προεξοφλείται» ήδη στην αγορά ομολόγων, όπου το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Εάν έστω και για μία στιγμή η κυβέρνηση τείνει το «αφτί» της προς την πλευρά του κόσμου της αγοράς... εκεί έξω στην πραγματική οικονομία, στον πραγματικό κόσμο, οι πιθανότητες είναι ότι θα χάσει την ακοή της.

Ναυτιλία, τουρισμός, εμποροβιοτέχνες, κατασκευαστές -όλοι τους κλάδοι με βαρύνουσα σημασία στη δομή της ελληνικής οικονομίας- υψώνουν κραυγή αγωνίας σχετικά με το φάσμα της επαπειλούμενης ύφεσης και ζητούν την άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μόλις χθες, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων της χώρας διατύπωσε ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις για την επόμενη τουριστική σεζόν, κάνοντας λόγο για μειώσεις της τάξης του 50% στις κρατήσεις (έναντι του αντίστοιχου περυσινού επιπέδου) και κάλεσε για την άμεση λήψη μέτρων.

Πρόκειται για έναν κλάδο που εμμέσως ή αμέσως συνεισφέρει περίπου το 20% του ΑΕΠ.

Η «καρδιά» της ελληνικής οικονομίας, οι εμποροβιοτέχνες, μίλησαν για χρηματοδοτική ασφυξία από τις τράπεζες, με επιτόκια κεφαλαίων κίνησης που διαμορφώνονται έως και το 10%, ήτοι αγγίζουν τα προ ευρώ δραχμικά επίπεδα. Το μέλλον είναι μελανό, τόνισαν οι εκπρόσωποί τους.

Όπως είπε ο κ. Κ. Μίχαλος, τα σημάδια κάμψης στην κατανάλωση αλλά και στις επενδύσεις είναι εμφανή.

Και πώς να μην είναι, αφού έως πρόσφατα οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια ύψους 1,85 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ τον Οκτώβριο είναι ζήτημα αν οι χορηγήσεις θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ...

Οι κατασκευές, ένας κλάδος κομβικός για το ελληνικό ΑΕΠ και την οικονομία γενικότερα, μιλά -διά στόματος του συλλογικού του φορέα ΣΑΤΕ- επίσης για χρηματοδοτική ασφυξία, η οποία θα οδηγήσει σε λουκέτα και στα ύψη την ανεργία.

Τι άλλο ακριβώς αναμένει ο φίλτατος κ. Γ. Αλογοσκούφης για να εξαγγείλει ένα ευρύ πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας;

Τις ενστάσεις - παροτρύνσεις του κ. Γ. Σουφλιά ή τον λαγό που θα βγάλει από το καπέλο ο κ. Μ. Μπαρόζο;

Τι;

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v