Το ”μεγάλο κόλπο της ΕΧΑΕ” Νο2

Στο χρηματιστήριο αγωνίζεται κανείς για να κερδίσει χρήματα. Ο επενδυτής είναι εξ’ ορισμού κερδοσκόπος. Το θέμα είναι πόσο πολύ κερδοσκοπεί κανείς και από ποια θέση. Ο μικρός επενδυτής έχει το δικαίωμα να κερδοσκοπεί ασύστολα. Οι μεγάλοι όχι!

Το ”μεγάλο κόλπο της ΕΧΑΕ” Νο2
Στο χρηματιστήριο αγωνίζεται κανείς για να κερδίσει χρήματα. Ο επενδυτής είναι εξ’ ορισμού κερδοσκόπος. Το θέμα είναι πόσο πολύ κερδοσκοπεί κανείς και από ποια θέση. Ο μικρός επενδυτής έχει το δικαίωμα να κερδοσκοπεί ασύστολα. Οι μεγάλοι όχι!

Ας πάρουμε την ιστορία της ΕΧΑΕ από την αρχή. Το δημόσιο αποφάσισε να μεταβιβάσει μετοχές του και ένας πανίσχυρος όμιλός επτά τραπεζών αποφάσισε να διεκπεραιώσει την εργασία. Το δημόσιο ήταν αρκετά γενναιόδωρο, αφού πούλησε την περιουσία τους στα επίπεδα της λογιστικής αξίας της μετοχής.

Εν συνεχεία, η μετοχή ”παίχτηκε” με τρόπο άγριο, σαν να επρόκειτο για χαρτί της άκρας περιφέρειας. Κι έτσι η τιμή σκαρφάλωσε από τα 3 ευρώ στα 7. Όπου, στα 7 ευρώ, κάποιοι από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς άρχισαν να πουλάνε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Κίνηση λογική από μία πλευρά, αφού γνώριζαν ότι σε λίγες ημέρες το πόπολο θα αγόραζε μετοχές με 3,56 (προμέτοχα) και 3,74 ευρώ (παλαιοί μέτοχοι). Και το πόπολο θα πουλούσε στα σίγουρα στα 7 ευρώ. Ποιος λέει εύκολα όχι σε ένα τόσο μεγάλο και εύκολο κέρδος;

Η ουσία είναι ότι η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, κύριος μέτοχος των οποίων είναι οι τράπεζες, συμπεριφέρεται τους τελευταίους μήνες με τέτοιον τρόπο που δεν μπορεί κανείς να μείνει ασυγκίνητος.

Προσέξτε! Δεν μιλάμε για την μετοχή των Χαλυβδοφύλλων ή των Μακεδονικών Κλωστηρίων. Αλλά για την μετοχή της ιδιοκτήτριας εταιρείας των ελληνικών χρηματιστηρίων!

Το να γίνεται ασανσέρ η μετοχή της Κορδέλλου είναι κάτι που μπορεί να επισημανθεί, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και κατανόηση. Για την ΕΧΑΕ δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

”Όταν μία μετοχή ανεβαίνει, τότε η αγορά ξεχνάει όλες τις κακουχίες της προηγούμενης περιόδου”. Πράγματι! Είναι μία αλήθεια. Σημειώστε όμως όσοι τρομοκρατήθηκαν και πούλησαν ήταν άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν την ΕΧΑΕ. Πίστεψαν ότι η έκθεσή τους στον κίνδυνο ήταν μικρότερη στην ΕΧΑΕ από οποιαδήποτε άλλη μετοχή.

Η εταιρία ”ιδιωτικοποιήθηκε”, οι τράπεζες έχουν πλέον το πάνω χέρι και οι όγκοι των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο αυξάνονται και κατά συνέπεια αυξάνονται και τα έσοδα της ΕΧΑΕ. Η εικόνα αυτή δεν δημιουργήθηκε από μόνη της.

Κι ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τους ανθρώπους αυτούς για άκρατη κερδοσκοπία. Δεν ήταν ο κόσμος που κερδοσκόπησε στην ΕΧΑΕ...

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v