Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το δάχτυλο στο «sell»…

Ίσως οι απανταχού «traderάδες» προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου να είναι με το δάχτυλο στο «sell» και ίσως η πτώση -που οι περισσότεροι περιμένουν- να είναι βίαιη και απότομη. Ίσως όμως και όχι…

Με το δάχτυλο στο «sell»…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ίσως οι απανταχού «traderάδες» προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου να είναι με το δάχτυλο στο «sell» και ίσως η πτώση -που οι περισσότεροι περιμένουν- να είναι βίαιη και απότομη.

Όλες οι ενδείξεις αυτό καταδεικνύουν και αν υπάρχει ένα «υπεραγορασμένο» προϊόν, είναι το πετρέλαιο.

Γεγονός παραμένει, όμως, ότι τα υψηλά επίπεδα πετρελαϊκών τιμών θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμη.

Σε ποιο επίπεδο ακριβώς θα γυρίσει η αγορά, προφανώς, είναι άγνωστο.

Θέλετε τα 135 δολ. το βαρέλι -που είδαμε- ως πλαφόν; Τα 150; Τα 170; Τα 200;

Σύμφωνοι, μαζί σας.

Όμως επίπεδα κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι -που θεωρούσαμε σχεδόν ανυπέρβλητο ψυχολογικό «φράγμα»- πιθανότατα δεν πρόκειται να ξαναδούμε.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency) αναμένεται να μειώσει δραστικά τις προβλέψεις της σχετικά με τις μελλοντικές δυνατότητες παραγωγής των 400 κυριότερων πετρελαιοπηγών παγκοσμίως.

Αν και το «ραπόρτο» της θα εκδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κάνει λόγο για αδυναμία κάλυψης της πετρελαϊκής ζήτησης κατά τα προσεχή χρόνια.

Συγκεκριμένα, η ΙΕΑ προέβλεπε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου και άλλων υγρών καυσίμων θα μπορεί να καλύπτει την αυξανόμενη ζήτηση, που εκτιμάται σε περίπου 116 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2030, έναντι 87 εκατ. βαρελιών σήμερα.

Ωστόσο, βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων της έρευνάς της, η γήρανση των κοιτασμάτων και η έως τώρα απουσία επενδύσεων στον τομέα δεν θα επιτρέψουν την παραγωγή περισσότερων από 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων δεκαετιών.

Τι σημαίνει αυτό; Απλώς, ότι ανεξαρτήτως των όποιων πρόσκαιρων «short-squeeze» ή άλλων «μαγικών» εκ μέρους των απανταχού ντιλεράδων και μεγαλοπαικτών για την πίεση των (προθεσμιακών) πετρελαϊκών τιμών προς τα πάνω, υπάρχουν και -σημαντικοί πραγματικοί- λόγοι για τη διατήρηση των πετρελαϊκών τιμών σε υψηλά επίπεδα.

Βέβαια, για να μην τρελαινόμαστε, υψηλότερες ενεργειακές τιμές παγκοσμίως σημαίνουν και αυξημένα κόστη παραγωγής και πιθανή μείωση της ζήτησης και κατά προέκταση της ανάπτυξης.

Πρόκειται όμως για έναν εξαιρετικά βίαιο κύκλο, στη διάρκεια του οποίου οι διακυμάνσεις θα είναι ιδιαίτερα έντονες, ιδίως για τις μετοχικές αγορές…

Για τη Σοφοκλέους, όμως, μην ανησυχείτε… Αν κρίνουμε από τη χθεσινή συνεδρίαση, την έχουν ήδη ξεχάσει… όλοι.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v