Το σωστό "timing" για να κερδίσετε

Αποδόσεις του "ονείρου" ή όνειρα "θερινής νυκτός"; "Traderάς" ή επενδυτής; Η διαφορά, κατά κανόνα, αποτιμάται σε υψηλά ποσά. Η συνταγή είναι παλιά. Το θέμα είναι αν την πιστεύετε και, ακόμη σημαντικότερο, αν την ακολουθείτε.

Το σωστό timing για να κερδίσετε

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αποδόσεις του "ονείρου" ή όνειρα "θερινής νυκτός"; "Traderάς" ή επενδυτής;

Η διαφορά, κατά κανόνα, αποτιμάται σε υψηλά ποσά.

Για παράδειγμα, αν κοιτάξουμε την τελευταία πενταετία, όταν η "νύχτα" σκίαζε τη Σοφοκλέους και οι αναλυταράδες προέβλεπαν τη μία καταστροφή μετά την άλλη, ο Γενικός Δείκτης άγγιζε τα "χαμηλά" του, τις 1.467,3 μονάδες.

Για την ακρίβεια, τόσο έγραφε στις 31/3/2003, ημερομηνία κατά την οποία η μετοχή της Εθνικάρας έκλεινε (σε προσαρμοσμένες τιμές) στα 5,72 ευρώ, της Εμπορικής στα 6,90 ευρώ, της Alpha στα 4,92 ευρώ, της Eurobank στα 6,05 ευρώ και της Πειραιώς στα 3,75 ευρώ. Τα θυμάστε αυτά;

Χθες, έπειτα από όλα τα "χαστούκια" που έχει φάει η αγορά το τελευταίο διάστημα,μετά την υπόθεση subprime και όλες της τις παραφυάδες, ακόμη και την κατρακύλα της ΕΤΕ, ο Δείκτης έκλεισε στις 4.261,29 μονάδες, η μετοχή της Εθνικάρας στα 36,74 ευρώ, της Εμπορικής στα 19,80, της Alpha στα 22,10 ευρώ, της Eurobank στα 19,38 ευρώ και της Πειραιώς στα 22,5 ευρώ.

Μιλάμε βεβαίως για ένα αμιγώς συντηρητικό χαρτοφυλάκιο, βασισμένο στην παραδοσιακή ατμομηχανή του ελληνικού χρηματιστηρίου, στον τραπεζικό τομέα.

Ένα χαρτοφυλάκιο που δεν θα βασιζόταν στο μπούσουλα των τραπεζών, αλλά θα είχε και "χαρτιά" όπως η Φουρλής, θα είχε περίπου εικοσαπλασιαστεί, αφού η συγκεκριμένη μετοχή στις 31/3/2003 κόστιζε μόλις 1,07 ευρώ και χθες έκλεισε στα 20,70 ευρώ.

Οι "προφήτες" ίσως πλέον να εκλείπουν. Υπάρχει όμως πάντα η κοινή λογική και, ενδεχομένως, η νηφάλια σκέψη.

Απάντηση στο ερώτημα "πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσω" ίσως να μην υπάρχει και πάντως δεν την έχω εγώ. Αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι η επιτυχημένη αγορά βασίζεται στη σωστή τιμή.

Αν κυνηγάω τη μετοχή, η τιμή σίγουρα δεν είναι σωστή. Το είδαμε και προ δεκαετίας, οπότε η "επιστήμη σήκωνε τα χέρια ψηλά" σχετικά με το ύψος των τιμών…

Αν αγοράζω τη μετοχή μιας εταιρίας με "ακριβά" θεμελιώδη (διάβαζε τιμή προς κέρδη, τιμή προς πωλήσεις, δείκτες ταμειακής ρευστότητας κ.λπ.), τότε στην καλύτερη περίπτωση "κόβω τα φτερά μου" και στη χειρότερη ανοίγω πληγές.

Αν αγοράζω τη μετοχή μιας εταιρίας με αμφίβολης ποιότητας μάνατζμεντ, πάω γυρεύοντας.

Αν αυτοί που κρατούν τα ηνία της επιχείρησης δεν μπορούν να πείσουν για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρίας τους, τότε γιατί να αγοράσουμε τις μετοχές τους;

Είπαμε: μαγικό "μηχανάκι" για το "πότε" ίσως να μην υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, ή μάλλον θα έπρεπε να υπάρχουν, νους και σκέψη. Και αυτά δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.

[email protected]

Υ.Γ.: Είδατε τι ανακοίνωσε χθες η Eurobank; Επιτόκιο 3% σε λογαριασμό όψεως, για καταθέσεις άνω των 3.000 ευρώ και μάλιστα στοχεύοντας σε κοινό επαγγελματιών… Τι λέγαμε για τις τράπεζες μόλις χθες;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v