Εγκλημα και τιμωρία στα οικόπεδα

Περί τους 835 χιλιάδες συμπολίτες μας, μας λέει ο Β. Κικίλιας, καθάρισαν τα οικόπεδά τους. Οι άλλοι; Όλα αυτά τα οικόπεδα που εξακολουθούν να είναι πλήρη νεκρής καύσιμης ύλης, δεν ανήκουν σε κάποιους; Με αυτούς τι γίνεται;

Εγκλημα και τιμωρία στα οικόπεδα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στη χώρα μας οι πολίτες χωρίζονται, κατά τα φαινόμενα, σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνους που ζουν εντός του πλαισίου του νόμου και στους παραβάτες του.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η έκταση της φοροδιαφυγής, βάσει της οποίας ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, επωμίζεται το κυριότερο τμήμα των φορολογικών βαρών.

Αντίστοιχα, η υπόθεση της αυθαίρετης και φυσικά παράνομης δόμησης, με έναν τεράστιο αριθμό αυθαιρέτων να εξακολουθεί να υφίσταται στη χώρα μας, παρά τις κάθε λογής “τακτοποιήσεις” ή “νομιμοποιήσεις” που έχουν κατά καιρούς θεσπιστεί και παρά, βεβαίως, τις όποιες προβλέψεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Έτσι, λοιπόν, οφείλει να μην ξενίζει η έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο των “ακαθάριστων οικοπέδων”, παρά την Δαμόκλειο σπάθη που υποτίθεται ότι θα κράδαινε η πολιτεία υπεράνω των κεφαλών όσων δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους για τον καθαρισμό οικοπέδων.

Βρισκόμαστε σήμερα στα μισά, όχι μόνον της αντιπυρικής περιόδου αλλά του ίδιου του καλοκαιριού. Καθημερινά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 30 – 50 πυρκαγιές ανά την επικράτεια. Παρ’ όλα αυτά, χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες οικόπεδα παραμένουν ακαθάριστα, πλήρη νεκρής καύσιμης ύλης, η οποία -ευκαιρίας δοθείσης – θα αναλωθεί και θα τροφοδοτήσει τις φλόγες.

Του λόγου το αληθές διαπιστώνεται με μία “βόλτα” τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής, όπου τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι ο κανόνας και τα “καθαρισμένα”, η εξαίρεση, παρά “τους 835.000 ιδιοκτήτες που καθάρισαν τα οικόπεδά τους”, όπως μας διαβεβαίωσε πρόσφατα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως αντίστοιχα διαπιστώνεται και από ανακοινώσεις όπως αυτή που εξέδωσε μόλις προ διημέρου ο Δήμος Μαραθώνα, καλώντας – ακόμη κι τώρα – όσους εκ των δημοτών του δεν έχουν καθαρίσει τις ιδιοκτησίες τους να το πράξουν. “Υπενθυμίζει” δε ο Δήμος, με την ίδια ανακοίνωση, ότι θα “υποχρεωθεί” στην επιβολή προστίμων σε όσους αφήσουν τα οικόπεδά τους ακαθάριστα.

Πρόκειται περί μίας προφανούς ρήξης με τη λογική ενδεχομένως, να καλείς τους δημότες οι οποίοι αγνόησαν έως τώρα τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, να ανταποκριθούν σε αυτές, απειλώντας τους με πρόστιμα, τα οποία, ούτως ή άλλως, επίσης αγνόησαν έως τώρα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τουλάχιστον ο Δήμος Μαραθώνα κάτι κάνει για τον καθαρισμό αυτών των ιδιοκτησιών, ακόμη και αυτήν την ύστατη ώρα. Πόσοι άλλοι δήμοι ανά τη χώρα, όμως, έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων – και των συμβατικών τους υποχρεώσεων – σχηματίζοντας τα κατάλληλα συνεργεία ελέγχου των περιοχών τους; Πόσοι μπήκαν καν στον κόπο να καθαρίσουν τις εκτάσεις που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους και δεν καλύφθηκαν πίσω από κάποιου είδους δικαιολογία περί απουσίας πόρων ή προσωπικού;

Από την εξέλιξη αυτής της ιστορίας και μόνον, καθίσταται σαφής όμως, η επιπολαιότητα με την οποία προσέγγισαν εφέτος την υπόθεση της πυροπροστασίας, τόσο το κεντρικό κράτος όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπάρχει, άραγε, έστω και ένας δήμος σε ολόκληρη την Ελλάδα που μπορεί εντίμως να ισχυριστεί ότι ανταποκρίθηκε στις νόμιμες υποχρεώσεις του, ότι καθάρισε τα εδάφη αρμοδιότητάς του και ότι επέβλεψε τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών των δημοτών του; Οι πιθανότητες είναι πως όχι.

Εάν είναι όμως έτσι τα πράγματα, φίλτατοι, τότε όντως υπάρχουν πολίτες δυο “ταχυτήτων”. Εκείνοι που εξυπηρετούνται από το πελατειακό κράτος και οι “άλλοι”.

Ο καθένας “διαλέγει” πλευρά!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v