Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Μία δυνητική αθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν πάντα «στα χαρτιά». Για την ακρίβεια, η συγκεκριμένη συμφωνία ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως, καθώς, αφενός, η χώρα μας ακόμη δεν έχει επικυρώσει τις επιμέρους συμφωνίες που απορρέουν από αυτήν, με ευθύνη βεβαίως των κυβερνήσεων Κυρ. Μητσοτάκη, αφετέρου, η Β. Μακεδονία, πέραν της αλλαγής του Συντάγματός της, που ήταν και η βασική σε ό,τι αφορά στην ονομασία, ελάχιστα άλλα από τα προβλεπόμενα έχει πράξει.
Για παράδειγμα, όπως μας θύμισε πρόσφατα η Ρ. Δούρου, με ερώτησή της στη Βουλή, δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες αλλαγές στα σχολικά βιβλία, όπως έχει συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο από τον Ιούνιο 2019, και δεν έχει τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή ταξιδιωτικών εγγράφων και των πινακίδων αυτοκινήτων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024.
Άρα, ουδεμία έκπληξη πρέπει να προκαλεί η στάση της κας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, νέας προέδρου της γείτονος, η οποία αποκάλεσε τη χώρα της ως «Μακεδονία» έναντι του συμφωνηθέντος -και συνταγματικού- «Βόρεια Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της, χθες. Αν μη τι άλλο, ήταν η μόνη ειλικρινής επί του ζητήματος, καθώς αυτή ήταν η προεκλογική πλατφόρμα επί της οποίας εξελέγη, κατά τις πρόσφατες εκλογές.
Έτσι, λοιπόν, αν θέλουμε να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη, τότε οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εκτός από «αναμενόμενη», η παρούσα, κραυγαλέα οφείλουμε να ομολογήσουμε, παραβίαση της Συνθήκης των Πρεσπών αποτελεί και βούτυρο στο ψωμί της κάθε υπερπατριωτικής φωνής, ιδίως ενόψει ευρωεκλογών.
Η κυβέρνηση ευλόγως θα αναζητήσει τον «χαμένο δεξιό της εαυτό», εμφανιζόμενη να αντιδρά σκληρά έναντι της βορείου γείτονος, όπως έπραξε και χθες μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, και του βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας, στο οποίο υπόσχεται να καταφύγει, εάν η τελευταία δεν ανακρούσει πρύμναν.
Αντίστοιχα και μάλλον δικαιωματικά, καθώς δικό του τέκνο είναι η συγκεκριμένη συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση για υποκρισία, καθώς αυτή καλεί για την τήρηση μιας συμφωνίας που δεν θεωρεί ως επωφελή για τη χώρα και κάλεσε τη νέα ηγεσία της Β. Μακεδονίας να «συνετιστεί».
Το ΠΑΣΟΚ επίσης εμφανίζεται να τηρεί σκληρή στάση, χαρακτηρίζοντας ως «βαρύτατη πρόκληση» την ενέργεια της νεοεκλεγείσας προέδρου, αν και επίσης χαρακτήρισε ως αναμενόμενη τη σχετική ενέργεια «που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και υλοποιήθηκε σε μηδενικό χρόνο». Ζητά, δε, την αντίδραση της κυβέρνησης ενώπιον των ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Κατόπιν όλων αυτών αλλά και ενόψει της περαιτέρω σκλήρυνσης της ρητορικής που θα αρθρώσουν και τα λοιπά κόμματα ενόψει Ευρωεκλογών, θα οφείλαμε επίσης να θυμηθούμε ορισμένα τινά.
Πρώτον, όπως υποστηρίζει και ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Άγγελος Συρίγος, στη Συμφωνία των Πρεσπών «υπάρχουν δύο παράγραφοι για τις οποίες ορίζεται ρητώς ότι δεν τροποποιούνται (1§3 και 1§4). Πρόκειται για τις επίμαχες παραγράφους για τη χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, την αναγνώριση ιθαγένειας/υπηκοότητας και την αναγνώριση γλώσσας. Σε αυτές πρέπει να προστεθεί και το άρθρο 7 που αναφέρεται στην παράγραφο 1§4».
Δεύτερον, η υπόθεση της ονομασίας της βορείου γείτονος αποτέλεσε επί δεκαετίες πρόσφορο έδαφος για το χτίσιμο πολιτικής καριέρας για πολλούς και δυνητικά μπορεί να αναζωπυρώσει αντιπαραθέσεις που έχουν ήδη αποδειχθεί αχρείαστες για τη χώρα.
Εάν διολισθήσουμε εκ νέου σε αυτές, μόνο ζημία μπορούμε να καρπωθούμε.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.