Σφυρίζοντας... αδιάφορα στο Αιγαίο

Ορισμένες φορές το να κάνουμε τα «στραβά μάτια» μπορεί να αποδειχθεί, τουλάχιστον πρόσκαιρα, χρήσιμο. Όταν όμως αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα, τότε υπάρχει… θέμα.

Σφυρίζοντας... αδιάφορα στο Αιγαίο

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η σπουδή -ή αλλιώς η βιασύνη- και μάλιστα επί εθνικών θεμάτων είναι, κατά κανόνα, κακός σύμβουλος. Όπως είναι βεβαίως και η επανάπαυση ή, ακόμη χειρότερα, η σκόπιμη αδιαφορία, χάριν προσπάθειας κατευνασμού.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευ. Αποστολάκης, έχει τα δίκια του όταν ζητά ενημέρωση από την κυβέρνηση αναφορικά με την επαναφορά της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, παρά την περιβόητη Διακήρυξη των Αθηνών και όσων αυτή σημαίνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε δήλωσή του, το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου, ο κ. Αποστολάκης, «η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX με την οποία γίνεται λόγος περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Αιγαίου, καθώς και η σημερινή παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, συνιστούν προκλητικές ενέργειες κλιμάκωσης της τουρκικής πλευράς».

Όπως προσθέτει, «αντί η Κυβέρνηση να επαναπαύεται και να θριαμβολογεί για την επίτευξη θετικού κλίματος στις σχέσεις μας, οφείλει να δώσει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη Διακήρυξη των Αθηνών». «Καλούμε την Κυβέρνηση να παράσχει άμεσα ενημέρωση στο Κοινοβούλιο αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί».

Η έκκληση αυτή δεν θα μπορούσε να είναι, δε, περισσότερο επίκαιρη, υπό το φως της συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν, αντίστοιχα.

Έθεσε αυτά τα θέματα ο κ. Γεραπετρίτης στον Τούρκο ομόλογό του; Εάν όντως τα έθεσε, ποιες ήσαν οι τουρκικές «εξηγήσεις» και εάν όντως υπήρξαν, θα περιοριστεί η Αθήνα σε αυτές χάριν της διατήρησης ενός θετικού κλίματος ή θα προχωρήσει και σε άλλες διπλωματικού χαρακτήρα ενέργειες, όπως θα όφειλε σύμφωνα με ορισμένες πλευρές;

Πρόκειται για ερωτήματα, έως τώρα, δίχως απάντηση, διότι έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το βράδυ της Κυριακής, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις ή ακόμη και «διαρροές» ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Μόνη πρωτογενής πηγή πληροφόρησης, μία ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο κοινωνικό δίκτυο “Χ”,  στην οποία γίνεται λόγος για τη συνάντηση και σημειώνεται ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν περιφερειακά και διμερή θέματα, εστιάζοντας στην παρακολούθηση όσων συμφωνήθηκαν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, τα επόμενα βήματα ενόψει επικείμενων συναντήσεων για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την προετοιμασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα».

Με άλλα λόγια, κουβέντα για την τουρκική Navtex, που ο ναύαρχος ε.α. και πρώην ΑΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης χαρακτήριζε ως παράνομη, όπως και κουβέντα για την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα Ίμια.

Ακόμη, όμως, κι αν οι δύο άνδρες συζήτησαν για αυτά τα ζητήματα, σε μία -κατά τα φαινόμενα -σύντομης διάρκειας συζήτησή τους στο περιθώριο μίας διεθνούς διάσκεψης, θα επαναπαυθεί η Ελλάδα στις όποιες διαβεβαιώσεις παρείχε -εάν όντως τις παρείχε- ο κ.Φιντάν; Οι δε πολίτες αυτής της χώρας θα παραμείνουν «στο σκοτάδι» σε σχέση με την πολιτική που τηρεί η κυβέρνηση έναντι της γείτονος;

Είπαμε, φίλτατοι, καλύτερος ο διάλογος των καταστάσεων που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όμως έχει και ο κατευνασμός τα… όριά του.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v