Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Αυτό που ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αυτής της χώρας είναι να μπορούν να αντεπεξέρχονται, σε κλίμα ασφάλειας, στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Δηλαδή, να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα και να κερδίζουν τουλάχιστον όσα τους ζητά αυτή η καθημερινότητα, τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους. Αυτό, λοιπόν, το στοίχημα, πολύ καιρό τώρα, οι πολίτες το χάνουν. Υπόλογος, δε, για αυτό είναι, ευλόγως, η κυβέρνηση.
Πρόσφατα, το «ομολόγησε» και η ίδια, με «διορθωτικές» κινήσεις στη σύνθεσή της. Η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνιστά μία ευθεία κυβερνητική ομολογία ότι έως τώρα τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στον συγκεκριμένο τομέα. Οι λοιπές αλλαγές του πρόσφατου μίνι ανασχηματισμού ήσαν -σε μεγάλο βαθμό- απόρροια αυτής της μετακίνησης και των αναγκών που δημιούργησε στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.
Αντίστοιχα, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το έργο της κυβέρνησης στο άλλο μέτωπο της καθημερινότητας, την ακρίβεια, παραμένει ατελέσφορο και προανήγγειλε, για σήμερα, την παρουσίαση και νέου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπισή της. Δήλωσε δε ότι αν και οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, είναι μία νέα αρχή για την κυβέρνηση: «Είναι μια καινούργια αφετηρία για την κυβέρνηση, όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του ομιλία.
Αν και όντως η επάνοδος του πολύπειρου στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι πολλά υποσχόμενη, η μάχη για τη χαλιναγώγηση της εγκληματικότητας, μικρής και μεγάλης, θα πρέπει να δοθεί από την αρχή και αναμένεται να είναι μακρά.
Όπως αντιστοίχως μακρά αναμένεται να είναι και η μάχη κατά της ακρίβειας, όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο των μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα. Και τούτο καθώς η ακρίβεια, η οποία εξακολουθεί να απαξιώνει το εισόδημα των νοικοκυριών, δεν είναι απόρροια μόνον του λεγόμενου εισαγόμενου πληθωρισμού. Αποτελεί απότοκο πρακτικών αισχροκέρδειας, για την αναχαίτιση των οποίων, προφανώς, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν πράξει αρκετά.
Παρά τις πρωθυπουργικές κορώνες κατά των πολυεθνικών, περί «μπανανιών» και άλλων τινών, παρά τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ορισμένες εταιρείες και παρά τη δημόσια αντιπαράθεση στην οποία είχαν βρεθεί προ καιρού η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης, ως προς την ευθύνη αντιμετώπισης των πρακτικών αισχροκέρδειας, αυτή «ζει και βασιλεύει». Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύεται καθημερινά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, που σκαρφάλωσε ξανά στο 3% τον Νοέμβριο και στο 9% ειδικά για τα τρόφιμα…
Εάν, όμως, σε αμφότερους αυτούς τους τομείς, την ασφάλεια και την ακρίβεια, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τη μάχη «από την αρχή», όπως λέει μία ψυχή, τότε είμαστε μάρτυρες μίας διττής αποτυχίας. Της αδυναμίας της κυβέρνησης να κερδίσει, για λογαριασμό του κάθε πολίτη αυτής της χώρας, το διττό στοίχημα της καθημερινότητας.
Ένα στοίχημα το οποίο είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να κερδίσει, εάν δεν κάνει ριζικές αλλαγές και όχι μόνον προσώπων.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.