Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Στον βαθμό που ευσταθούν οι πληροφορίες οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αύριο, Τρίτη, θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ρυθμίσεις του οποίου θα επιχειρούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και δη αυτήν που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το νομοσχέδιο θα αποτυπώνονται οι εξαγγελίες που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ και περιέγραψε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι τα μέτρα θα στοχεύουν στην πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά ετήσια εισοδήματα, κάτω από το «όριο» των 10.000 ευρώ.
«Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, αλλά δεν θα είμαστε άδικοι και απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους», δήλωσε σχετικά ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, δηλαδή εισόδημα μικρότερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό».
Υπό το φως αυτών των τοποθετήσεων, οφείλει να ομολογήσει κανείς ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, τουλάχιστον στο πεδίο της ρητορικής, να αντιμετωπίσει την πρόδηλη φοροδιαφυγή, η οποία σχετίζεται με τους λεγόμενους ελεύθερους επαγγελματίες. Τους επαγγελματίες, δηλαδή, οι οποίοι είτε δεν εκδίδουν φορολογικά παραστατικά για τις υπηρεσίες που παρέχουν, είτε ρωτούν τον πελάτη εάν θέλει απόδειξη ή όχι, θυμίζοντας ότι σε περίπτωση που όντως επιθυμεί, θα πρέπει να επιβαρυνθεί και με τον αναλογούντα ΦΠΑ.
Πρόκειται, ως γνωστόν, για μία ευρεία τάξη επαγγελματιών, με εκπροσώπους της οποίας, είναι μαθηματικά βέβαιον, έχουμε όλοι συνδιαλλαγεί κατά το παρελθόν. Πρόκειται ακριβώς για τους ίδιους ανθρώπους -ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους- οι οποίοι, αφενός, εκμεταλλεύονται την ύπαρξη εισοδηματικών κριτηρίων κατά την απονομή των πολυποίκιλων επιδομάτων που διανέμει κατά καιρούς η Πολιτεία, αφετέρου, βοηθούν ώστε ένας στους τέσσερις Έλληνες να εμφανίζεται σήμερα αντιμέτωπος με τον κίνδυνο φτώχειας. Πρόκειται, ωστόσο, περί μίας τερατώδους φενάκης, η οποία οφείλεται στη φοροδιαφυγή.
Για την ακρίβεια, όπως έχει υποστηριχθεί και κατά το παρελθόν από αυτήν τη στήλη, πρόκειται για την κυριότερη πηγή οικονομικής και κατά προέκταση κοινωνικής αδικίας στον τόπο μας.
Ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο όχι μόνον επιτρέπει στο 70% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισοδήματα κάτω από το όριο των 10.000 ευρώ, ξεφεύγοντας από τη φορολόγηση, αλλά και να καρπώνεται επιδόματα που δεν θα δικαιούνταν εάν δήλωνε τα πραγματικά εισοδήματά του, ενώ διασύρει τη χώρα οδηγώντας την στις τελευταίες βαθμίδες της κατάταξης ως προς τα όρια της φτώχειας μεταξύ των μελών της ΕΕ.
Από τον τρόπο, λοιπόν, που η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, θα φανεί και εάν είναι διατεθειμένη να άρει τα αίτια κοινωνικής αδικίας που βαρύνουν σήμερα τον, κατά τεκμήριο, ειλικρινή φορολογικό πληθυσμό. Μισθωτούς και συνταξιούχους.
Το γεγονός, δε, ότι έως τώρα η Πολιτεία και όσοι κατά καιρούς κράτησαν τα ηνία της σε αυτόν τον τόπο δεν φρόντισαν να αντιμετωπίσουν κατά τρόπο ριζικό αυτό το φαινόμενο καταδεικνύει δύο τινά: πρώτον, ότι δεν υπήρχε έως τώρα η βούληση να «διωχθεί» ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος, το οποίο κυμαίνεται από επτακόσιες χιλιάδες έως και ένα εκατ. φορολογουμένους (επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους) και δεύτερον, ότι κατά πάσα πιθανότητα και αυτή τη φορά, η όποια «πολεμική» εναντίον τους θα παραμείνει σε επίπεδα ρητορικής για ακριβώς τους ίδιους «πελατειακούς» λόγους.
Ας ελπίσουμε ότι θα διαψευστούμε.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.