Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Μεγάλες, ακόμη και πολυετείς, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Μία άριστα καταγεγραμμένη κατάσταση πραγμάτων στην πατρίδα μας, η οποία κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και ναρκοθετεί την προσπάθεια της χώρας μας να αναδειχθεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Υπ’ αυτό το φως, η χθεσινή δήλωση της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη και οι προσδοκίες που δημιουργεί για τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση του έργου απονομής δικαιοσύνης στην πατρίδα μας είναι ευλόγως ευπρόσδεκτες. Όμως δεν αρκούν.
Όσο θεάρεστη ή εύηχη κι αν υπήρξε η δήλωση της κας Αδειλίνη και οι προθέσεις της για τη βελτίωση των πραγμάτων, πρέπει να συνοδευτούν από έργα, τα οποία βεβαίως δεν αναλογούν μόνο στην ιδία.
«… Η Δικαιοσύνη αποτελεί το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού, τον δρόμο για την κοινωνική ειρήνη και ευημερία των πολιτών. Αναγκαίοι όροι για την εκπλήρωση της αποστολής της η ποιότητα και η ταχύτητα, δεν νοείται μάλιστα ποιότητα χωρίς ταχύτητα. Η βραδύτητα στην απονομή της κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, αυξάνει τον κίνδυνο εμπέδωσης του αισθήματος ατιμωρησίας, υποσκάπτει την κοινωνική ειρήνη και ευημερία και πλήττει εντέλει το Κράτος Δικαίου, εκθέτοντας συγχρόνως τη χώρα μας διεθνώς», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή της η κα Αδειλίνη.
Και προσθέτει: «... Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, με σκοπό να επιτύχουμε τη συνολική αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στο πλαίσιο που ορίζουν οι ανάγκες της κοινωνίας και οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου κράτους Δικαίου».
Όποιες κι αν είναι ωστόσο οι προσπάθειες της ιδίας ή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα προς αυτή την κατεύθυνση, θα αποδειχθούν, κατά πάσα βεβαιότητα, ανεπαρκείς, εάν δεν συνοδευτούν, πρώτον, από δραστικές μεταρρυθμίσεις θεσμικού και λειτουργικού χαρακτήρα χαρακτήρα εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης και δεύτερον, από την ενεργή συμπαράσταση όλων όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, δικαστικών λειτουργών και μη.
Επί σειρά ετών η χώρα μας διασύρεται διεθνώς εξαιτίας της βραδύτητας που χαρακτηρίζει τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, καταλαμβάνοντας τις τελευταίες θέσεις στους σχετικούς καταλόγους αξιολόγησης που συντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην Ελλάδα η οριστική επίλυση μιας δικαστικής διαφοράς για τις επιχειρήσεις ξεπερνάει τα 4,5 χρόνια (στοιχεία 2020). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών.
Συνολικά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είχε εκδώσει έως το τέλος του προηγουμένου έτους 969 καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας, με την πλειονότητα αυτών, 56%, να αφορούν καθυστερήσεις απονομής δικαιοσύνης.
Τι περισσότερο χρειάζεται ώστε να εμπεδωθεί πως κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το ζήτημα στην πατρίδα μας; Πού ακριβώς πρέπει να ανέλθει το οικονομικό αλλά κυριότερα το θεσμικό και ηθικό κόστος από αυτή την υπόθεση;
Η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή και οφείλει να την αξιοποιήσει ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την αναγκαία μεταρρύθμιση του τομέα και την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης στην πατρίδα μας. Η δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα του πολιτεύματος και ύστατο καταφύγιο πολιτών και επιχειρήσεων. Η λειτουργία της οφείλει να είναι εύρυθμη και αποτελεσματική.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.