Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Αν και στην πολιτική η έννοια της βεβαιότητας σπανίζει, το καθαρό και βαθύ κόψιμο κάθε γέφυρας μετεκλογικής συνεργασίας «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη», από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες, κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, μείωσε κατά μία τις παραμέτρους της εξίσωσης των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Όσο κι αν το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας αυτού του είδους είχε ήδη αποκλειστεί για σειρά λόγων, συμπεριλαμβανομένης προφανώς της πρόσφατης τοποθέτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, κατά το debate των πολιτικών αρχηγών, ότι για την υπόθεση των υποκλοπών «πρέπει κάποιοι να πάνε φυλακή» αλλά και των μέχρι τούδε σχέσεων των δύο ανδρών, η κατηγορηματικότητα και η λογική της χθεσινής τοποθέτησης Μητσοτάκη κυριολεκτικά το εξοστράκισε.
Ωσάν να μην αρκούσε η -από μηνών διατυπωθείσα- αρνητική θέση Ανδρουλάκη ως προς το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού (όχι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα), που κατά τον κ. Μητσοτάκη συνιστά «μέγιστη περιφρόνηση της βούλησης του λαού», ή η νεόκοπη σύμπλευση, επίσης σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης κατέταξε τον κ. Ανδρουλάκη σε παράγοντα ανάσχεσης, με τον οποίο «θα πατούσαμε συνέχεια το φρένο» σε μία πιθανή συγκυβέρνηση.
Πού μας οδηγεί, όμως, αυτός ο εξοστρακισμός αν όχι στην ισχυροποίηση των λοιπών σεναρίων ως προς την έκβαση των επικείμενων εκλογών; Δοθείσης δε της ευρύτερης απουσίας συγκλίσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της χώρας, ο τόπος οδηγείται, αφενός, σε κλίμα οξύτατης πόλωσης ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου, αφετέρου, κατά πάσα βεβαιότητα, σε δεύτερη κάλπη, τον Ιούλιο. Και τούτο υπό το φως των αριθμητικών και πολιτικών συσχετισμών που αποκλείουν τη ΝΔ, η οποία κατά τις δημοσκοπήσεις φέρεται ως πρώτο κόμμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, από το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.
Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως και η φιλολογία περί ανάγκης απόδοσης δικαιοσύνης στους υπευθύνους των υποκλοπών, την οποία εμφανίζονται να ενστερνίζονται πέραν του κ. Ν. Ανδρουλάκη και οι κ.κ. Α. Τσίπρας (δικαιοσύνη παντού) και Κυρ. Βελόπουλος, της Ελληνικής Λύσης, αναθερμαίνουν τη συζήτηση περί κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», σε περίπτωση που τα κουκιά βγαίνουν από τις εκλογές της 21ης τρέχοντος, παρά το κατηγορηματικό «όχι» Τσίπρα σε «κυβέρνηση ηττημένων».
Εάν η αριθμητική δεν βοηθά, είναι προφανές ότι ο τόπος οδηγείται σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, σε αυτήν, εάν δεν υπάρξει σημαντική μετακίνηση ψηφοφόρων, είναι βέβαιο ότι όλα τα κόμματα, πλην του πρώτου, θα έχουν μειωμένο αριθμό εδρών, εξαιτίας της ενισχυμένης αναλογικής και του κλιμακωτού μπόνους έως και 40 εδρών που θα απολαύσει ο νικητής των εκλογών.
Τούτου δοθέντος, οι εκλογές της 21ης Μαΐου συνιστούν μία προσφορότερη ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης για τα λοιπά κόμματα, έστω με «ειδική ατζέντα», έναντι εκείνων του Ιουλίου.
Για την ακρίβεια, αυτή η ατζέντα έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στη ρητορική περί ανάγκης απόδοσης ευθυνών στην υπόθεση των υποκλοπών ενώ επαναφέρει το ενδεχόμενο εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου, σε καθεστώς απλής αναλογικής (έναντι της ενισχυμένης που θα ισχύσει στις κάλπες του Ιουλίου).
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το κόψιμο της γέφυρας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πολώνει περαιτέρω το κλίμα και μεγιστοποιεί την κρισιμότητα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.