Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Ως η φωνή της δεξιάς συνείδησης ήχησαν χθες τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά στο κατάμεστο Παλλάς, όπου σηματοδοτήθηκε η έναρξη λειτουργίας του φερώνυμου ιδρύματός του.
Το ακροατήριό του, από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Π. Πικραμμένο, καθώς και σχεδόν σύσσωμη την κυβέρνηση, την πλειονότητα της Κ.Ο., οπαδούς της ΝΔ και προσωπικότητες όπως ο Ευάγγ. Βενιζέλος, των πάλαι ποτέ «Σαμαρο-Βενιζέλων», όπως ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε την τότε διακυβέρνησή του, καθώς και πολλοί άλλοι, επιφανείς και μη.
Τα μηνύματα που εισέπραξαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και είχαν ως τελικό αποδέκτη το εκλογικό σώμα της χώρας ήταν διττά: Βάζουμε την πατρίδα πρώτη, έχουμε αρχές και αξίες και προχωράμε ενωμένοι αλλά τα «στραβά» της παρούσας διακυβέρνησης δεν τα παραβλέπουμε. Τα λέμε και δεν τα ξεπερνάμε αβλεπεί, ήταν ο άξονας αυτού του μηνύματος, το οποίο εκφράστηκε βεβαίως με άλλες λέξεις.
Έτσι, αν και πλέχτηκε το εγκώμιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση σειράς κρίσεων στη διάρκεια της πορείας της, υπήρξε και ευθεία κριτική. «... η Ελλάδα άντεξε! Δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό… Έγιναν και σωστά -έγιναν βέβαια και λάθη, έγιναν και μισές δουλειές», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Στα λάθη ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει τις παλαιότερες τοποθετήσεις του -παρόντος κατά την ομιλία- Ν. Δένδια, με τις οποίες απεμπολούσε την ευκαιρία εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο. Όπως είπε, «Γιατί την περίοδο που η Τουρκία αμφισβητούσε την ΑΟΖ μας, εμείς δηλώναμε ότι δεν μας ενδιαφέρει να φέρουμε στην επιφάνεια τα κοιτάσματα του βυθού! Ευτυχώς αυτό το λάθος διορθώθηκε κάπως, τελευταία από τον Πρωθυπουργό. Αλλά κι από τον αρμόδιο υπουργό», τον οποίο βεβαίως δεν ονομάτισε. Δεν ήταν άλλωστε απαραίτητο.
Όπως αντίστοιχα υπήρξε κριτική και για τη στάση της παρούσας κυβέρνησης στο ζήτημα της Συνθήκης των Πρεσπών, όσο βεβαίως και για την υπόθεση των υποκλοπών: «Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη ανατραπεί! Κι εμείς κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Ακόμα και σήμερα…», είπε ο κ. Σαμαράς για το «Σκοπιανό», όπως εξακολουθεί να το χαρακτηρίζει.
Ακόμη οξύτερες όμως ήταν οι επισημάνσεις του για το ζήτημα των υποκλοπών: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο… Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο, αναμφίβολα, για αντι-δημοκρατική εκτροπή! Και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και κυρίως, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το "απόρρητο" είναι μια βολική δικαιολογία», είπε.
Οι αναφορές του κ. Σαμαρά τόσο στη δημοκρατική στόφα της παράταξης όσο και στις αρχές και τις αξίες που τη διέπουν ήταν πολλές και επέδρασαν στο ακροατήριο ως υπενθύμιση της δεξιάς -και όχι της κεντροδεξιάς- συνείδησής του.
Επέδρασαν, δε, κατά τρόπο που τονίζει στο ευρύ κοινό και βεβαίως στο εκλογικό σώμα ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που φέρει το κύριο βάρος υποστήριξης των εννοιών οι οποίες περικλείονται στις λέξεις πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια. Θύμισε την αξία της εθνικής συνείδησης, της παιδείας, αλλά και της ελεύθερης οικονομίας, λέγοντας ότι καλά τα επιδόματα σε καιρούς κρίσης όπως οι παρόντες αλλά η ανάπτυξη έρχεται με επενδύσεις. Πρότεινε μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο την κατάργηση της φορολόγησης παραγωγικών επενδύσεων επί πενταετία!
Κοντολογίς, ο φίλτατος κ. Σαμαράς, διαμέσου αυτής της εκδήλωσης, έστειλε ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης αλλά και πρόταξης των πλέον παραδοσιακών αξιών της, υπενθυμίζοντας ότι… δεξιότερα της ΝΔ δεν χρειάζεται να κοιτά το εκλογικό σώμα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.