Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών περί παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα αποτελεί τον μόνο δρόμο που οφείλει να ακολουθήσει μία συντεταγμένη πολιτεία. Οτιδήποτε διαφορετικό οδηγεί στην αποδόμηση της ισχύος του πολιτεύματος και τη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτό. Συνιστά, δηλαδή, θεσμική εκτροπή.
Πρόκειται, δε, για πεποίθηση την οποία εμφανίζεται να τρέφει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, υπό το φως του εύρους των καταγγελιών οι οποίες διατυπώθηκαν και θέλουν την κυβέρνηση να παρακολουθούσε σειρά προσώπων, συμπεριλαμβανομένων μελών της, δημοσιογράφων και λοιπών παραγόντων του δημόσιου βίου.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η χθεσινή παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, που προχώρησε σε αυτές τις καταγγελίες, αποτελεί τη μόνη προσήκουσα οδό υπό τις περιστάσεις. Και τούτο, διότι σε οποιαδήποτε των περιπτώσεων, είτε δηλαδή ευσταθούν οι συγκεκριμένες καταγγελίες είτε όχι, η αλήθεια οφείλει να λάμψει και οι αναλογούσες ευθύνες πρέπει όντως να αποδοθούν.
Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Η συγκεκριμένη υπόθεση οφείλει να βρει πλήρη και ταχεία διαλεύκανση, ιδίως υπό το φως της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Είναι αδιανόητο να οδηγηθεί το εκλογικό σώμα στις κάλπες, με καταγγελίες αυτού του είδους να παραμένουν εκκρεμείς και να δημιουργούν σκιές οποιουδήποτε είδους στη λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν αντέχει η χώρα έναν τέτοιο διασυρμό ενώπιον των πολιτών της και του διεθνούς ακροατηρίου.
Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική, δε, ως προς τις συνέπειες που δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι καταγγελίες διεθνώς, η τοποθέτηση κύκλων του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια επ’ αυτών: «Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους».
Η επίσης κοινή παραδοχή, τόσο εκ μέρους της κυβερνήσεως όσο και του λοιπού πολιτικού κόσμου, ότι όντως υφίστανται λογισμικά παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των επικοινωνιών οποιουδήποτε πολίτη. Αποτελεί δε, αυτή η ανησυχία, ένα ακόμη σημείο αποδόμησης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη λειτουργία του πολιτεύματος και την ισχύ των θεσμών.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διαλεύκανση των καταγγελιών στις οποίες προχώρησε η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι πολλαπλώς απαραίτητη, για λόγους θεσμικούς, που αφορούν στη λειτουργία του πολιτεύματος, εθνικούς, υπό το φως των απειλών που δέχονται τα συμφέροντα της χώρας αλλά και για λόγους αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη λειτουργία και τον ρόλο του Τύπου.
Πολλά θα κριθούν, άρα, από την έκβαση των ερευνών που παρήγγειλε ο κ. Ντογιάκος. Από τη διαύγεια δε των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας, η οποία ανατέθηκε σε πρωτοδίκη υπό το φως των παλαιότερων αντίστοιχων ερευνών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, εξαρτάται και το πολιτικό μέλλον του τόπου. Είναι προφανής και αδήριτη η ανάγκη ταχείας και ενδελεχούς ολοκλήρωσης αυτού του ερευνητικού έργου, από το οποίο εξαρτώνται τόσα πολλά.
Όπως αντιστοίχως αδήριτη είναι και η ανάγκη καταλογισμού ευθυνών, σε σχέση με τα καταγγελλόμενα, όπου κι αυτές αναλογούν.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.