Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου που τελικώς εγκρίθηκε, εκκρεμούσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) αίτημα της Τουρκίας για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος “Turkaegean”. Κατά το διάστημα αυτό, ουδεμία ενέργεια υπήρξε εκ μέρους της Ελλάδος για την ανακοπή του συγκεκριμένου αιτήματος.
Όπως αντίστοιχα ουδεμία ενέργεια υπήρξε προς αυτή την κατεύθυνση και κατά την τρίμηνη περίοδο που παρέχεται μετά την έγκριση του αιτήματος κατοχύρωσης, για την υποβολή τυχόν ενστάσεων κατά της σχετικής απόφασης. Τέλος, ουδεμία ενέργεια υπήρξε εκ μέρους της χώρας ως προς αυτή την υπόθεση και κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, οπότε η Τουρκία κατέχει το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα.
Με άλλα λόγια, στη διάρκεια των τελευταίων 9 και πλέον μηνών, η χώρα μας, μολονότι μετέχει στο EUIPO, εμφανίζεται να αγνοεί μία υπόθεση εθνικού ενδιαφέροντος, η οποία κινείται εκ μέρους μίας τρίτης χώρας που αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της δικής μας.
Πρόκειται για μία αποτυχία συστημικού χαρακτήρα. Δεν αφορά μία αβλεψία ή κάποιο τυχόν «ατύχημα» ή ατόπημα της στιγμής. Αφορά μία κατάσταση η οποία εξελίχθηκε επί εννεάμηνο, δίχως να υπάρξει οποιουδήποτε είδους αντίδραση εκ μέρους της χώρας μας.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, όποια κι αν είναι η έκβαση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που παρήγγειλε χθες η πολιτική ηγεσία του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, προκύπτει μία σαφής πολιτική ευθύνη εκ μέρους όσων κρατούν τα ηνία του συγκεκριμένου υπουργείου. Καλώς ή κακώς, τελικός υπόλογος στη δημόσια διοίκηση είναι ο φέρων την πολιτική ευθύνη.
Όποια κι αν ήταν τα ατοπήματα ή οι αβλεψίες των υφισταμένων του, υπάρχει υπουργός. Αυτός κρατά τα ηνία του υπουργείου και σε αυτόν έχει εμπιστευθεί ο πρωθυπουργός την ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα.
Εάν υπήρξε έλλειμμα ενημέρωσης, εάν το υπουργείο πιάστηκε στον ύπνο ή ακόμη κι αν υπήρξαν χειρότερες εκδοχές της όλης ιστορίας, το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει και η ευθύνη ύπαρξής του παραμένει ακέραιη στους ώμους της πολιτικής ηγεσίας.
Έτσι, όποιο κι αν είναι το πόρισμα της ΕΔΕ που ο φίλτατος κ. Ά. Γεωργιάδης διέταξε χθες να διεξαχθεί, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι μία ενέργεια που πέφτει στους δικούς του ώμους. Η ευθύνη για μία αποτυχία συστημικού χαρακτήρα εκ μέρους της χώρας μας δεν μπορεί να καταλογιστεί μόνον στους ώμους του τάδε ή του δείνα υπαλλήλου, όσο βαριά κι αν ήταν η τυχόν αμέλεια ή το όποιο ατόπημά του. Αφορά και την πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου τομέα ευθύνης και πρέπει να αναληφθεί. Για ακριβώς αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται και η λέξη ευθύνη, η οποία θα παραμείνει κενή περιεχομένου εάν δεν αναληφθεί από τους -εξ ορισμού- πολιτικούς υπευθύνους.
Κατά τα λοιπά, είναι σαφές ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα και οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος. Δεν πρόκειται μόνο για την εμπορική ή τουριστική διάσταση της υπόθεσης, αλλά για την εθνική σημασία του πράγματος.
Το φιάσκο οφείλει να τερματιστεί άμεσα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.