Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Ο διττός στόχος της κυβέρνησης, αφενός, να επαναφέρει τον μέγιστο δυνατό βαθμό κανονικότητας στις ζωές των εμβολιασμένων και αφετέρου, να προσελκύσει έτσι και τους υπολοίπους σε εμβολιασμό, καθώς διαφορετικά θα συνεχίσουν να ζουν σε καθεστώς περιορισμών, κινδυνεύει να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι.
Διότι η γενικευμένη απελευθέρωση (ή περίπου), που αναμένεται ότι θα εξαγγείλει άμεσα η κυβέρνηση, όταν μεγάλα τμήματα της χώρας και ιδίως η Β. Ελλάδα παραμένουν στο «κόκκινο», οδηγώντας το ΕΣΥ στα όριά του ή και πέραν αυτών, συνιστά μία ιδιαίτερα επικίνδυνη άσκηση.
Ιδίως όταν επιτρέπονται ακόμη και μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις (με απλή σύσταση για τη χρήση μάσκας), όπως αναμένεται να εξελιχθούν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου ή οι εορτασμοί του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 τρέχοντος, οι οποίοι αποτέλεσαν πέρυσι την απαρχή του δράματος που βίωσε στη συνέχεια η πόλη.
Αποτελούν, δε, μία μάλλον ανορθόδοξη απάντηση στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση αναφορικά με την υψηλή θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές κλίμακες που μετρούν κρούσματα και θύματα, όχι μόνον από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος (Α. Τσίπρας, Ευ. Βενιζέλος) αλλά και ευρύτερα.
Όσο κι αν ο φετινός Οκτώβριος δεν είναι ίδιος με τον περυσινό, καθώς πλέον υπάρχουν περισσότεροι από έξι εκατ. εμβολιασμένων και περισσότεροι από εξακόσιες χιλιάδες συμπολιτών μας που νόσησαν από την πανδημία, όπως επαναλαμβάνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η απορία που διατύπωσε ο κ. Βενιζέλος ως προς τα αίτια της κατάταξης της χώρας μας στη 2η θέση σε θανάτους στην ΕΕ παραμένει εκκωφαντική.
Όπως αντίστοιχα εφιαλτική παραμένει η ομολογία ιατρών της Θεσσαλονίκης ότι σε νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλές νοσοκομειακές κλίνες, επειδή οι ΜΕΘ είναι πλήρεις. «... δεν μπορεί να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με 4. Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο», υποστήριξε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος.
«Όταν η πανδημία θερίζει. Όταν είμαστε από τους πρώτους σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη. Όταν είμαστε από τους τελευταίους στον εμβολιασμό, στον οποίον έχουν πετάξει λευκή πετσέτα…», δεν γίνεται να υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι δεν φέρει ευθύνη, υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.
Απαντώντας σε αυτές τις αιτιάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου υποστήριξε ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχημένο ένα σχέδιο που έχει εφαρμοστεί έως σήμερα και έχει οδηγήσει 2 στους 3 πολίτες να είναι θωρακισμένοι απέναντι στην πανδημία. Αντίστοιχα, απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική για τη διενέργεια «ανοικτών» παρελάσεων, υποστήριξε ότι εφέτος δεν είναι όπως πέρυσι…
Αντίλογος στο συγκεκριμένο επιχείρημα, ότι εφέτος δεν είναι όπως πέρυσι, προφανώς δεν υπάρχει… Ακόμη, όμως, και με τις παρούσες συνθήκες ανοσίας στον γενικό πληθυσμό, πόση σοφία εμπεριέχει η πλήρης απελευθέρωση, φερειπείν των παρελάσεων, όταν οι ΜΕΘ ασφυκτιούν και το ΕΣΥ οδηγείται στα όριά του;
Όταν η χώρα μας μετρά καθημερινά περισσότερους από 30 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας, πόσο σοφό είναι να αρθούν εμπόδια στον συγχρωτισμό, επ’ αφορμή των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου ή και ευρύτερα;
Φίλτατοι, ο χαμηλός -ή εντέλει ανεπαρκής- βαθμός εμβολιασμού του πληθυσμού που εμφανίζει η χώρα μας, ευλόγως δεν μας περιποιεί τιμή. Πετώντας το νερό, όμως, ας μην πετάξουμε και το μωρό μαζί, που λένε οι φίλοι μας οι Γερμανοί…
Θα είναι κρίμα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.