Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Για ανθρώπους που βρίσκονται στην δημόσια σφαίρα, η μάχη της ουσίας και εκείνη των εντυπώσεων, ενίοτε είναι ταυτόσημες.
Υπ’ αυτό το πρίσμα όταν ο τόπος έχει υποστεί μία πρωτοφανών διαστάσεων καταστροφή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για τα όποια λάθη ή παραλείψεις, το βασικό αφήγημα του ανθρώπου ο οποίος ηγήθηκε του εγχειρήματος, κ. Ν. Χαρδαλιά, δεν μπορεί να “συμποσούται” στον ισχυρισμό ότι είχαμε κάνει όλες τις απαραίτητες προβλέψεις ή ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Και τούτο, διότι - εκ των πραγμάτων - έχει ήδη καταπέσει αυτός ο ισχυρισμός.
Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα και στην περίπτωσή μας αυτό το αποτέλεσμα αφορά, πρωτίστως, στην διάσωση της ανθρώπινης ζωής αλλά αφορά και στην απώλεια φυσικού πλούτου και ιδιωτικής περιουσίας, τρομακτικών διαστάσεων. Πρωτόγνωρων για τη χώρα μας.
Αφορά σε μία μάχη που διεξάγεται πλέον επί εννέα ημέρες και ακόμη να ολοκληρωθεί, με περιοχές στην Β.Εύβοια και τη Γορτυνία να εκκενώνονται ακόμη και χθες, παρά την αντιστοίχως πρωτοφανή βοήθεια και συνδρομή που δέχθηκε η Ελλάδα, από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.
Αφορά, τέλος, στις κάθε λογής επιπτώσεις που θα συνοδεύσουν επί μακρόν τη χώρα μας, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες, ως αποτέλεσμα όσων βίωσε το τελευταίο διάστημα. Στον τουρισμό, στην γεωργία, στην κτηνοτροφία, συνολικά στην οικονομία και βεβαίως στην ίδια την κοινωνία.
Έτσι, λοιπόν, όταν ο φίλτατος κ. Χαρδαλιάς δεν προχωρά σε μία ευθεία ανάληψη ευθύνης για όσα, θετικά ή αρνητικά, διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφικής λαίλαπας, θυμίζει επικίνδυνα άλλες εποχές, αδικώντας μάλιστα τον εαυτόν του. Τότε που στον απόηχο της τραγωδίας στο Μάτι, ο τότε πολιτικός υπεύθυνος, Ν.Τόσκας, υποστήριζε πως… δεν μπορούσε να βρει μεγάλα επιχειρησιακά λάθη, παρά την απώλεια τόσων ζωών.
Όταν, δε, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του προηγουμένου οκταημέρου δεν μπόρεσε να θυσιάσει ούτε λεπτό για ζητήματα ενημέρωσης και απάντησης των ερωτημάτων των εκπροσώπων του Τύπου, τότε αδικεί τη νοημοσύνη όλων μας.
Είναι άραγε τόσο συγκεντρωτικός ο ρόλος του φίλτατου κ. Χαρδαλιά που δεν “χωρά” την ύπαρξη ενός εκπροσώπου; Ακόμη κι έτσι εάν είναι, η ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση εκπροσωπούνται μόνον από τον κ. Χαρδαλιά σε ζητήματα ενημέρωσης; Δεν υφίσταται κυβερνητική εκπρόσωπος; Δεν υπάρχουν άλλες “λύσεις”. Δεν είναι προφανές ότι τίθεται ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας, όταν ένα σκέλος της εκτελεστικής εξουσίας πορεύεται “εν σιγή”;
Ας μην γελιόμαστε φίλτατοι. Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε τεχνικά μέσα, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, η χώρα μας έκανε σημαντικά βήματα προόδου κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Τα στοιχεία που επικαλέστηκε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, συνηγορούν ως προς αυτό.
Παρά ταύτα, όσα βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες και όσα εξακολουθεί να βιώνει η Β. Εύβοια στέκουν ως αδιάψευστη απόδειξη ότι έχουμε ακόμη σημαντικό δρόμο να διανύσουμε. Ιδίως υπό το φως των επιπτώσεων της “κλιματικής απορρύθμισης”, όπως επιλέγει να την χαρακτηρίζει ο κ. Χαρδαλιάς.
Έτσι, λοιπόν, αδικεί τον εαυτόν του και τις μέχρι τούδε προσπάθειές του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, όταν δεν επωμίζεται και ο ίδιος το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, ζητώντας τουλάχιστον μια συγγνώμη, όπως έπραξε ο πρωθυπουργός.
Δυστυχώς, θυμίζει, δε, έτσι… άλλες εποχές!
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.