Το αβγό του φιδιού στην αγκαλιά μας

Στην Ουγγαρία «παίζεται» το ευρωπαϊκό στοίχημα. Η δημοκρατία και η τήρηση των αρχών ενός κράτους δικαίου δεν είναι δυνατόν να υιοθετούνται «α λα καρτ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε ισχύουν για όλους είτε…

Το αβγό του φιδιού στην αγκαλιά μας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο  Βίκτορ Ορμπάν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι στα μαχαίρια εδώ και πολλά χρόνια.

Στη διάρκεια της υπερδεκαετούς παραμονής του στα ηνία της εξουσίας στην Ουγγαρία, ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της και επικεφαλής του δεξιού κόμματος Fidesz, μεταξύ πολλών άλλων, έχει απορρυθμίσει προς όφελός του το εκλογικό σύστημα, έχει παρέμβει στη λειτουργία της δικαιοσύνης και στη σύνθεση των ηγετικών της κλιμακίων, τοποθετώντας «εκλεκτούς» του, έχει περιορίσει την ελευθερία του Τύπου, έχει επιτεθεί με σφοδρότητα σε διάφορες  μειονότητες και έχει περιστείλει την ελεύθερη λειτουργία πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δημοσιεύτηκε μόλις εφέτος τον Μάρτιο, οι αρχές της χώρας υπό τον εθνικολαϊκιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν επιτίθενται συστηματικά στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους ερευνητές δημοσιογράφους. Όλα αυτά «με στόχο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα: θα υπάρξουν αντίποινα κατά οποιασδήποτε μορφής κριτικής στην κυβέρνηση», αναφέρεται στην έκθεση.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις» σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία και έχει δηλώσει ότι «δεν θα διστάσει να ενεργήσει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εθνικών νομοθεσιών ή αποφάσεων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Συνάμα, σε έκθεσή της, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η Κομισιόν μέμφεται ιδιαίτερα την Ουγγαρία και την Πολωνία για τα πλήγματα που έχουν επιφέρει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ως αποτέλεσμα, η Ουγγαρία τελεί υπό την διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 7 για κίνδυνο «σοβαρής παραβίασης» των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπήρξε η μία εκ των δύο χωρών- μελών της ΕΕ, με την έτερη να είναι η Πολωνία, που άσκησε βέτο τόσο στον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης, διεκδικώντας την αποσύνδεση της εξασφάλισης πόρων από την τήρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού περί «κράτους δικαίου», πράγμα που τελικά κατόρθωσε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, «έχουμε πραγματική ανησυχία, την οποία συμμερίζονται οι διεθνείς υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου και πολλοί Ούγγροι, σχετικά με τη μείωση του πλουραλισμού, της πολυμορφίας και των ανεξάρτητων φωνών» στην Ουγγαρία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αμερικανική ΜΚΟ Freedom House, η Ουγγαρία «δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δημοκρατία». Όπως υποστηρίζει η Freedom House, η οποία χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, η Ουγγαρία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, θα πρέπει στο εξής να θεωρείται «ένα υβριδικό καθεστώς (...) σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ του δημοκρατικού και του πλήρως αυταρχικού».

Μόλις χθες, η Ουγγαρία υιοθέτησε νομοθεσία βάσει της οποίας απαγορεύεται η «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας  σε ανήλικους. Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει τη σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, που έχει ως στόχο «την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

Στην πράξη, όπως επεσήμανε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα ή οι καταχωρήσεις των μεγάλων εταιρειών που αναφέρονται σε ομάδες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, βιβλία, τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, είναι επίσης πιθανόν να απαγορευτούν στους νέους κάτω των 18.

Υπό την ασφυκτική πίεση που της έθεσε η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες, η ΕΕ υποχώρησε τελικά πέρυσι τον Δεκέμβριο και οδηγήθηκε σε συμβιβασμό σχετικά με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία, ώστε οι δυο χώρες να άρουν το βέτο τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσο, όμως, η ΕΕ συνεχίζει να ανέχεται την παρουσία «υβριδικών» καθεστώτων στους κόλπους της, ακριβώς όπως η Ουγγαρία, ας μην τρέφει αυταπάτες ως προς την περαιτέρω πορεία της.

Η αδυναμία της να συμβάλλει στην αποκατάσταση θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών σε μία χώρα, ναρκοθετεί την ύπαρξη ολόκληρου του δημιουργήματος. Παρά την περί του αντιθέτου ρητορική…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v