Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Περισσότεροι από 3,4 εκατ. πολίτες αυτής της χώρας έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 ενώ ολοένα και περισσότερες ηλικιακές ομάδες «ανοίγουν» στους εμβολιασμούς. Η εκτίμηση, δε, του Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους είναι ότι στα μέσα του καλοκαιριού θα έχουμε φθάσει στον εμβολιασμό ποσοστού 70% του πληθυσμού, επίπεδο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να ορθωθεί το περιβόητο τείχος ανοσίας, κατά τους ειδικούς.
Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη εκεί και υπάρχουν σαφείς λόγοι για τους οποίους ίσως καθυστερήσουμε να βρεθούμε σε αυτό το σημείο σύντομα και πάντως εντός του καλοκαιριού.
Πέραν των τυχόν προβλημάτων στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής εμβολίων από τη χώρα μας, στο επίκεντρο των λόγων αυτής της καθυστέρησης βρίσκεται το γεγονός ότι το δίλημμα ζωής ή θανάτου που σχετίζεται με τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19 δεν έχει ακόμη απαντηθεί από ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας μας.
Εάν κρίνουμε από την απροθυμία που επιδεικνύει η πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών, μία από τις πλέον ευάλωτες στη νόσο αλλά και από την αντίστοιχη στάση που υιοθετούν κάτοικοι συγκεκριμένων γεωγραφικών ενοτήτων, όπου παρατηρείται χαμηλό ή «μη ικανοποιητικό» ποσοστό εμβολιασμών, όπως το περιέγραψε πρόσφατα ο Αν. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, η απάντηση στο συγκεκριμένο δίλημμα είναι είτε αρνητική είτε ακόμη… εκκρεμεί. Θα εκκρεμεί, δε, ενόσω δεν είναι σαφές προς αυτούς τους ανθρώπους τι ακριβώς σημαίνει η αποχή από τον εμβολιασμό.
Εάν, όμως, αυτό το μήνυμα ζωής ή θανάτου δεν έχει ακόμη ληφθεί από μεγάλες ομάδες πολιτών, τότε η ευθύνη ως προς αυτό σαφώς δεν βαρύνει μόνον τους ίδιους αλλά το σύστημα. Βαρύνει, δηλαδή, πρωτίστως την Πολιτεία αλλά και το σύνολο των πολιτικών εκπροσώπων στη χώρα μας.
«Ούτως ή άλλως, η κοινωνία κινείται προς μία κατεύθυνση, θα ακολουθήσουμε και εμείς», ίσως εκτιμούν όσοι ακόμη τρέφουν αμφιβολίες σήμερα σχετικά με την ανάγκη εμβολιασμού τους. Προς αυτούς τους ανθρώπους, η συντεταγμένη Πολιτεία και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της, οφείλουν μία απάντηση, μέρος της οποίας θα μπορούσε να είναι ο χάρτης προνομίων που θα απολαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί έναντι εκείνων που αρνούνται.
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη αναφερθεί στη συζήτηση να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων πολιτών, όπως οι νοσηλευτικοί, από τον προσεχή Σεπτέμβριο ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο προνομίων για τους εμβολιασμένους πριν ανοίξουν στους εμβολιασμούς όλες οι ηλικιακές ομάδες. Κάτι που αναμένεται να συμβεί σύντομα και πάντως εντός του καλοκαιριού.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η εικόνα πρέπει να καταστεί άμεσα διαυγής. Ποια θα είναι αυτά τα προνόμια και από πότε θα είναι στη διάθεση των εμβολιασθέντων; Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο δεν αφορά μόνον στους ίδιους αλλά κυριότερα -η απάντησή του- αποτελεί τμήμα της συζήτησης που θα απασχολήσει, πέραν πάσης αμφιβολίας, όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν.
Η ελληνική κοινωνία ουδέποτε κατά το παρελθόν -ή εντέλει κατά το ήμισυ του αιώνος που αφορά στην περίοδο της Μεταπολίτευσης- βρέθηκε αντιμέτωπη με διαχωρισμούς μεταξύ των πολιτών της με τόσο ξεκάθαρους όρους. Πλέον, αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει και ενδεχομένως σύντομα θα βρεθούμε σε μία κοινωνία που εφαρμόζει διακρίσεις στην πράξη.
Δεν αξίζει τον κόπο να το συζητήσουμε νωρίτερα; Αν μη τι άλλο, ώστε να πεισθούν όσοι ακόμη τρέφουν αμφιβολίες για την ανάγκη του εμβολιασμού…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.