Εμβολιαστείτε ή φύγετε!

Ούτε υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός ούτε είναι σαφές εάν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Κατά πόσον είναι θεμιτή, όμως, η παρουσία μη εμβολιασμένων στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας;

Εμβολιαστείτε ή φύγετε!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού ακόμη και από πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενόσω ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος, μπορεί να κολλήσει κάποιον άλλο, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα.

Αντίθετα, αυτό που είναι απολύτως σαφές, είναι ότι όσοι εμβολιαστούν, ακόμη κι αν εκτεθούν στον ιό και καταστούν φορείς του, θα φέρουν σαφώς χαμηλότερο ιικό φορτίο απ’ ό,τι φορείς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ένας εμβολιασμένος συνιστά έναν σαφώς χαμηλότερο δυνητικό «κίνδυνο» για την κοινότητα, από ό,τι κάποιος ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί.

Ο λόγος για το ποσοστό εμβολιασμών στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, που κατά τόπους εμφανίζεται χαμηλό και για το δίλημμα ενώπιον του οποίου έθεσε χθες την εθνική αντιπροσωπεία ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος: Όποιος υγειονομικός δεν εμβολιάζεται, να αλλάζει χώρο εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, «όποιος ή όποια δεν θέλει να εμβολιαστεί και είναι στο μέτωπο της μάχης κατά του κορωνοϊού, πρέπει να αλλάξει χώρο εργασίας ή να μεταφερθεί σε άλλο χώρο του υγειονομικού μας συστήματος ή αν όλα αυτά δεν περπατούν, δεν προχωρούν, να εφαρμοστεί το πειθαρχικό δίκαιο, πλην της διατάξεως της απολύσεως».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, «το δικαίωμα του καθενός να αρνείται τον εμβολιασμό είναι δεδομένο, αλλά σταθμιζόμενο και ζυγιζόμενο με το δικαίωμα όλων των άλλων που τον περιβάλλουν και το δημόσιο αγαθό της υγείας, ζυγίζει λιγότερο».

Στη γειτονική μας -και βεβαίως πολύπαθη από τον κορωνοϊό- Ιταλία, το συγκεκριμένο δίλημμα φαίνεται να έχει ήδη απαντηθεί, με απόφαση δικαστηρίου. Ιταλίδα δικαστής της πόλης Μπελούνο, στην περιοχή Βένετο, αποφάσισε ότι τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού που αρνούνται να εμβολιαστούν, δεν δικαιούνται να συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε κατόπιν προσφυγής μελών της νοσηλευτικής κοινότητας που είχαν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια από τους εργοδότες τους, μετά την άρνησή τους να εμβολιαστούν.

Εδώ στην Ελλάδα, αντίστοιχες υποθέσεις εμφανίζονται καθ’ οδόν προς τα δικαστήρια, καθώς έχουν ήδη υπάρξει απολύσεις από γηροκομεία, εργαζομένων οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Εις εξ αυτών, φυσιοθεραπευτής στο επάγγελμα, προανήγγειλε δικαστική μάχη και χαρακτήρισε «πρόδηλα άκυρη και παράνομη» την απόφαση της απόλυσής του, καθώς δεν υφίσταται νομική υποχρέωση εμβολιασμού.

Ο εν λόγω επαγγελματίας, προφανώς, έχει δίκιο. Ουδείς υποχρεούται βάσει νόμου στη χώρα μας να εμβολιαστεί. Κατά πόσον συνάδει, ωστόσο, μέλη της νοσηλευτικής κοινότητας να αποστέλλουν ένα μήνυμα αμφιβολίας προς το ευρύτερο κοινό αναφορικά με τα οφέλη του εμβολιασμού;

Κατά πόσον, είναι θεμιτό, ποσοστό μόλις 51% των νοσηλευτών και 77% των γιατρών, να έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης;

Όλα τα επαγγέλματα εμπεριέχουν έναν βαθμό επικινδυνότητας. Από τα πλέον προφανή, όπως του στρατιωτικού, αντικείμενο του οποίου είναι η άμυνα της χώρας ακόμη και με τη διακινδύνευση της ίδιας του της ζωής, έως τα πλέον «ασφαλή», τα οποία αφορούν εργασία γραφείου μακριά από σειρά κινδύνων.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο φίλτατος κ. Λοβέρδος δεν έχει άδικο. Τα μέλη της νοσηλευτικής ή και της ιατρικής κοινότητας έχουν κάθε δικαίωμα να αρνηθούν τον εμβολιασμό τους. Ταυτόχρονα, όμως, θα έπρεπε να φύγουν και από την πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Θα έχουν χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, απαξιώνοντας την κυριότερη άμυνα της ανθρωπότητας έναντι της Covid-19: τα εμβόλια.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v